Rotary Club Bar uručio vrijednu opremu barskoj bolnici i KCCG-u

Aparati su multifunkcionalni i mogu se koristiti kako za praćenje zdravstvenog stanja kovid pacijenata, tako i za praćenje trudnoća, ističu iz kluba

2691 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Rotary Club Bar je u ponedjeljak i utorak, 27. i 28 decembra uručio vrijedne donacije u vidu medicinske opreme Opštoj bolnici Bar i Kliničkom centru Crne Gore.

Klub je 2020. godine pokrenuo Global Grant projekat pod nazivom "Udahni život" vrijednosti 74.500 dolara, koji pored donacija važne medicinske opreme predviđa i pokretanje programa edukacije o preeklampsiji i eklampsiji – najznačajnijoj trudničko-porodiljskoj komplikaciji koja se razvija kod dva do osam odsto trudnoća i do 14 odsto blizanačkih trudnoća.

Rotari klub donacija
foto: Mediabiro

Sredstva su prikupljena uz podršku Hearts of Europe – inicijative Rotary Internationala i USAID-a, Rotary Distrikta 2483, Opštine Bar, partnera iz Rotary kluba Oklahoma City iz SAD-a i uz "brojne nesebične donacije naših članova, ostalih Rotary klubova iz regiona i brojnih privrednika", kazali su iz kluba, kako prenosi Mediabiro.

Rotari klub donacija
foto: Mediabiro

"Projekat su podržali i brojni uspješni sportisti koji su donirali svoje dresove za aukciju koja je organizovana za prikupljanje sredstava", navodi se u saopštenju.

Iz kluba su naveli da su, budući da je Opšta bolnica u Baru regionalni kovid centar za primorje, osjetili potrebu da "u ovim najtežim vremenima" probaju da prikupe sredstva za kupovinu neophodnih medicinskih aparata – anesteziološke radne stanice i portabilnog ultrazvučnog aparata.

Kazali su da su navedene aparate odabrali jer su multifunkcionalni i mogu se koristiti kako za praćenje zdravstvenog stanja kovid pacijenata, tako i za praćenje trudnoća.

"S obzirom na to da je Odjeljenje za patologiju trudnoće pri Kliničkom Centru Crne Gore jedini takav centar u našoj državi, u koji se upućuju trudnice iz cijele Crne Gore, donijeli smo odluku da prikupimo sredstva za kupovinu neophodnih medicinskih aparata – dva CTG fetalna monitora koji bi olakšali ljekarima praćenje rizičnih trudnoća", navode iz Rotary Cluba Bar. Prilikom posjete KCCG-u, prisustvovao je i predstavnik Rotaract cluba Podgorica.

"Važan dio ovog projekta, pored nabavke aparata, biće opredijeljen za obezbjeđivanje većeg broja besplatnih skrining testova na preeklampsiju i za edukaciju o preeklampsiji i eklampsiji – faktorima rizika, simptomima, dijagnostikovanju i praćenju", dodaje se u saopštenju.

Cilj je, kako navode, podići svijest u društvu o teškoj komplikaciji o kojoj se trenutno u našem društvu malo zna.

"Radi se o teškoj trudničko-porodiljskoj komplikaciji od koje godišnje u svijetu umre oko 500.000 beba i 76.000 majki. Cifre u Crnoj Gori su takođe poražavajuće i, nažalost, u svijetu se bilježi tendencija rasta. Potrudićemo se da u saradnji sa partnerima dopremo do što više trudnica, mladih žena i djevojaka kako bismo im ukazali na simptome i dijagnostiku rizičnih trudnoća i opasnosti od komplikacija koje mogu dovesti i do fatalnih ishoda", zaključuju iz Rotary Cluba Bar.

Bonus video: