Izbor članova TS da nije rezultat političkog preglasavanja

Dodatno, Agencija poziva da se razmotre i odredbe kojima se uređuje izbor članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, imajući u vidu činjenicu da ovi članovi Savjeta ne dolaze iz tužilačkog sistema, a da ih neposredno bira i razrješava Skupština.

7258 pregleda 1 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Agencija za sprječavanje korupcije pozvala je Skupštinu Crne Gore da izbor članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravika sprovede na način koji će biti politički rasterećen.

“Te koji neće biti rezultat političkog preglasavanja, već najšireg političkog dialoga i konsenzusa, a sve u cilju izbora nezavisnih i stručnih članova Savjeta,” navodi se u mišljenju Agencije na Zakon o državnom tužilaštvu.

U Skupštini je danas izabrano pet novih članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i NVO sektora.

Za nove članove iz reda uglednih pravnika izabrani su advokati Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Filip Jovović i Borivoje Đukanović. Stevo Muk iz Instituta alternativa izabran je za člana iz reda NVO.

Imajući u vidu značaj i ulogu Tužilačkog savjeta, kao tijela čiji opseg nadležnosti, između ostalog, obuhvata imenovanje, napredovanje, kažnjavanje i razrješenje tužilaca, Agencija je pozvala parlament da u budućem periodu razmotri važeće odredbe kojima se predviđa sastav Tužilačkog savjeta (član 18 Zakona), a u kojim se definiše da svi članovi na posredan ili neposredan način budu izabrani od strane Skupštine Crne Gore, odnosno većina članova Tužilačkog savjeta bude izabrana neposredno od strane Skupštine Crne Gore (Vrhovni državni tužilac i pet uglednih pravnika, od kojih je jedan predstavnik nevladinih organizacija).

Dodatno, Agencija poziva da se razmotre i odredbe kojima se uređuje izbor članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, imajući u vidu činjenicu da ovi članovi Savjeta ne dolaze iz tužilačkog sistema, a da ih neposredno bira i razrješava Skupština.

“U ovom dijelu, Agencija prvenstveno naglašava potrebu propisivanja preciznih formulacija tj. elemenata koji će se koristiti za utvrđivanje ispunjenosti uslova, a posebno onoga koji se tiče ličnog i profesionalnog ugleda, kao i za ostvarivanje najvećeg mogućeg stepena transparentnosti samog procesa ocjenjivanja podnesenih prijava, konkretno kroz uspostavljanje unaprijed definisane metodologije i poznatih kriterijuma za ocjenjivanje kandidata, kao i kroz objavljivanje odgovarajuće dokumentacije kandidata na osnovu koje je sproveden postupak ocjenjivanja kandidata, kako bi nadležno radno tijelo Skupštine utvrdilo predlog kandidata kod kojeg je prostor za arbitrarno i proizvoljno odlučivanje, kao pogodno tle za razne vrste zloupotreba, koje uslovljava pojavu trgovine uticajem, smanjen na minimum”, navodi se u mišljenju koje potpisuje direktorica Agencije Jelena Perović.

Agencija, takođe, prepoznaje potrebu predviđanja odredbi koje se odnose na upravljanje sukobom interesa, kako bi se u najvećoj mjeri preventivno djelovalo na situacije u kojima bi privatni interes mogao biti u sukobu sa dužnostima koje zakon utvrđuje.

“Te konkretno predlaže uvođenje zakonske norme ili razradu člana 33 Poslovnika Tužilačkog savjeta kako bi bile definisane i situacije izuzeća iz rada sjednice za člana Tužilačkog savjeta koji dolazi iz reda uglednih pravnika, a koji postupa u predmetu kao branilac ili punomoćnik u koji je uključen državni tužilac o kome se raspravlja i odlučuje na sjednici Tužilačkog savjeta”, navodi se u mišljenju.

Bonus video: