Muke Kolašinaca sa opštinskom upravom: Prodali ulicu, pa sada peru ruke

Vrlo prometna ulica promijenila nekoliko vlasnika. Prije 17 godina prodata je Fondu PIO za 30.400 maraka
79 pregleda 2 komentar(a)
Kolašin (novine), Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin (novine), Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 30.10.2017. 19:55h

Skoro godinu i po u opštinskim fiokama i bez odgovora stoji inicijativa sa potpisima 165 Kolašinca, koji su od nadležnih u lokalnoj upravi tražili izmjenu i depune Detaljnog urbanističkog plana (DUP) “Centar”. Inicijativom je traženo usaglašavanje DUP-a sa Prostorno-urbanističkim planom (PUP), a sve radi trajnog rješavanja statusa gradske ulice koja vodi od kružnog toka, pored hotela “Four points by Sheraton”, do marketa “Idea”.

Ta ulica već 17 godina nije opštinsko vlasništvo. Tadašnja lokalna vlast prodala ju je Fondu PIO, koji je počeo da gradi objekat sadašnjeg hotela “Four points by Sheraton”. Katastarska parcela u čijem je sklopu ulica prodata je za 30.400 njemačkih maraka. I hotel i kratka, ali vrlo prometna ulica su od tada promijenili nekoliko vlasnika.

Kako kažu neki od potpisnika inicijative, kod Ministarstva turizma i održivog razvoja u toku je postupak za izdavanje urbanističko tehničkih uslova (UTU) za parcelu 13, u čijem je sastavu ulica, a na kojoj je planiran višespatni objekat. PUP-om, koji je donešen kasnije, tvrde, i sa kojim DUP još nije usaglašen, predviđeno je zadržavanje postojeće ulice.

"Programom uređenja prostora za prošlu i ovu godinu predviđena je izmena DUP-a „Centar“. Kako se to nije desilo, a na našu incijativu nije odgovoreno, sadašnjim postupkom izdavanja UTU, smatramo da nam je nanesena direktna šteta. Svakodnevno koristimo ulicu, ta saobraćanica, stara 80 godina, jedna je od bitnijih u gradu. Gradnjom objekta, to jest, nepostojanjem ulice, bilo bi ometeno naše normalno funkcionisanje“, kažu potpisnici inicijative.

Oni podsjećaju da je, prilikom usvajanja DUP „Centar“, prije devet godina, usvojen odbornički amandman, kojim je precizirano da se ulica zadržava u tadašnjem stanju. Kolašinci podsjećaju i da je, u okviru saobraćajnice i komunalna infrastruktura, mreža gradskog vodovoda, podzemni elektrovodovi...

"Tu ulicu koritimo za prilaz svojim objektima, ona vodi i do jednog ka mostova na Svinjači ka naselju Breza. Zatvaranjem te ulice, odnosno gradnjom višespratnog objekta na tom mjestu, nastale bi ogromne teškoće za veliki broj domaćinstava. Smatramo da nadležni u Opštini pod hitno treba da se pozabave tim problemom i da konačno odgvore na našu inicijativu“.

Iz Sekreterijata za urbanizam najavili su da će, na pitanja „Vijesti“ postavljena sredinom prošle sedmice, odgovoriti do kraja ove.

Rakočević ne može do svog objekta

Uporedo sa ulicom je i ograđeni parking hotela, kojim je, kako tvrdi Milan Rakočević, zatvoren prilaz njegovom poslovnom objektu u porodičnoj kući.

“Zatvoren mi je prilaz poslovnom objektu, u kući koju sam naslijedio od oca.

Moja kuća ima i građevinsku i upotrebnu dozvolu. Do sada sa nadležnima u Sekretarijatu za urbanizam nijesam uspio da riješim tu situaciju, iako su oni direktno odgovorni za probleme koje imam”, kaže on. Iz Sekreterijata su kazali da će komentar na Rakočevićeve optužbe takođe dati krajem sedmice.

Bonus video: