Nije teško biti solidaran i human

”Život je takvog kursa da se nikada ne zna kome je potrebna pomoć i da svi možemo biti u situaciji da je zatrebamo, zato je veoma bitno učiti djecu i mlade da to prepoznaju u sebi i da se na potrebe drugih nikada ne oglušuju”

31768 pregleda 177 reakcija 6 komentar(a)
Akcije organizuju uz podršku porodice i prijatelja, Foto: Privatna arhiva
Akcije organizuju uz podršku porodice i prijatelja, Foto: Privatna arhiva

One su obične žene, naše sugrađanke, drugarice i prijateljice okupljene sa jednom željom - da makar i malo obraduju, nasmiju i usreće one kojima je to potrebno. Jedna skromna ideja u decembru 2020. označila je početak priče i ozvaničila aktivnosti neformalne grupe “Devet dobrih žena”. Iako iznova dobijaju zahtjeve za pojačanjem, originalnu postavku i godinu kasnije čini njih devet.

”Krug se širi tako što svakom novom akcijom dobijamo i nove prijatelje bez kojih ne bismo mogle djelovati, ali zvanično nas je devet i planiramo da tako i ostane, jer smo sada već uigran tim”, kaže za “Vijesti” jedna od devet - Tamara Šljivančanin.

Tamaru, Biljanu Otašević, Jadranku Dragićević, Bojanu Nenezić, Ivanu Nedović, Irenu Jočić, Milicu Kočović, Sanelu Rastoder i Jagodu Mijatović spojila je vizija da zajedno mogu da učine nešto za svoje sugrađane.

”I to je ta naša zajednička inspiracija, da smo spremne da pomognemo koliko možemo”, dodaje ona.

Devet dobrih žena
Devet dobrih ženafoto: Privatna arhiva

”Devet dobrih žena” aktivnosti su počele akcijom “Zamisli želju”.

”Akcija ‘Zamisli želju’ koja je bila prva naša akcija, a 18. decembar je zvanično i dan osnivanja naše neformalne grupe, otvorila je put za koji smo se opredijelile. Ta akcija je potekla od jedne skromne ideje da svaka od nas devet donira po tri novogodišnja paketića jednom odjeljenju Dječije bolnice u Podgorici, koja je doživjela bum tako što smo putem naših fejsbuk profila i medija pozivale ljude da se pridruže”, priča Tamara.

U samo toj prvoj akciji “Devet dobrih žena” sakupljeno je preko 330 paketića, koji su podijeljeni svim odjeljenjima Dječije bolnice. Nakon što je Hrvatsku krajem 2020. i početkom ove godine pogodilo više zemljotresa, ta neformalna ženska grupa pokrenula je akciju “Djeca djeci”, za najmlađe sa područja koja su pogođena potresom. Stotine poklona uputila su tada djeca Crne Gore vršnjacima u Hrvatskoj.

”Sakupile smo i poslale preko 8.000 pojedinačnih artikala, knjiga, svesaka, raznog školskog pribora”, priča Tamara.

Akcije su se nizale jedna za drugom - u susret Osmom martu, “Devet dobrih žena” organizuje akciju “Mi mislimo na vas”, kroz koju je za zaposlene žene u kovid centrima podijeljeno više od 100 vaučera i poklona.

Nedavno su završile i akciju uređivanja prostorija Pedijatrijske radiologije i CT dijagnostike Dječije bolnice u Podgorici.

”Imamo povratne informacije da mali pacijenti pozitivno reaguju kada ih dočekaju oslikani zidovi omiljenih junaka i samim tim boravak u bolnici im ne bude toliko stresan, što je i bila ideja ove akcije. Osim murala i inventara, donirale smo i igračke i pribor za crtanje, sve sa ciljem da mališani što lakše provedu bolničke dane”, pojašnjava Tamara.

Osmomartovska podrška ženama u sistemu zdravstva
Osmomartovska podrška ženama u sistemu zdravstvafoto: Privatna arhiva

Imale su, dodaje, i dvije “mini akcije” - u jednoj su, zahvaljujući saradnji sa ordinacijom ‘Natal’, obezbijedile devet pregleda za devet žena, a nedavno je završena i akcija u kojoj su u saradnji sa pedijatrijskom ordinacijom ‘Doktorica Mica’ obezbijedile 15 pregleda za djecu.

”Svaka akcija nam je posebna, i baš nijednu ne mogu da izdvojim, na svaku smo ponosne jer smo ih radile iskreno i iz srca”, kaže Tamara.

Na pitanje da li je teško biti solidaran i human, odgovara odrečno.

”Nije teško biti solidaran i human. Crnogorci su generalno human narod, u to se možete uvjeriti kada postoji neki javni apel za prikupljanje novca, najčešće zbog bolesti i da se uvijek novac prikupi u kratkom roku. Pomagati se može na bezbroj načina, da li će to biti tako što ćete nekome pomoći finansijski ili ćete mu pomoći tako što ćete mu dati savjet, donirati garderobu, prevesti stariju osobu ili dijete preko ulice, ponijeti namirnice ili ljekove osobama u izolaciji, sigurna sam da će svakome nešto od toga značiti. Zaista nije teško i vjerujem da svako od nas to i radi kada je u prilici”.

”Devet dobrih žena” ideju humanosti prenose na prijatelje, članove porodica, pa i najmlađe, na djecu.

”Neskromno ću reći da smo mi grupa koja jednostavno širi tu pozitivnu ideju humanosti. Kako sam već rekla, osim svakodnevnih pitanja u vezi sa tim da li primamo još članova, tako i širimo krug naših prijatelja koji samoinicijativno žele da budu dio nekih budućih akcija”, priča Tamara.

Najmlađe pacijente obradovale crtežima omiljenih junaka, igračkama i priborom
Najmlađe pacijente obradovale crtežima omiljenih junaka, igračkama i priboromfoto: Privatna arhiva

Njihove porodice, kaže, već su navikle da budu učesnici svih akcija i prvi su koji daju doprinos.

”I tako nam daju još jedna krila da idemo dalje. Trudimo se da djecu od malena učimo pravim vrijednostima i oni su upućeni na oblast našeg djelovanja, stariji sami učestvuju, pozovu drugare da se odazovu akcijama, a i najmlađi su svjesni koliko je potrebno i zdravo da budu od pomoći pa se i oni trude da učestvuju. Kao primjer ću vam navesti našu drugu akciju za djecu Hrvatske, gdje su naša djeca slala svoje igračke, knjige, pisali pisma, crtali crteže, jer su osjećali da bi nekom drugaru iz komšiluka to značilo”, kaže Tamara.

Za njih devet jako je važno da upravo najmlađi članovi porodice odrastaju svjesni drugih i njihovih potreba.

”Mislim da svaka od nas odgaja svoju djecu u tom smjeru, da imaju svijest da je humano i lijepo pomagati drugima. Nažalost, život je takvog kursa da se nikada ne zna kome je potrebna pomoć i da svi možemo biti u situaciji da je zatrebamo, zato je veoma bitno učiti djecu i mlade da to prepoznaju u sebi i da se na potrebe drugih nikada ne oglušuju”, poručuje Tamara.

Table solidarnosti su za svakoga, ne samo za siromašne

Za one koji žive u Podgorici, možda i najuočljivija aktivnost “Devet dobrih žena” su table solidarnosti, koje su postavljene na deset lokacija.

”Table solidarnosti su izazvale najveću pažnju javnosti sa pravom jer su i namijenjene svima. Dugo smo radile na tom projektu, skoro pet mjeseci svakodnevne komunikacije sa Glavnim gradom i Agencijom za stanovanje, koji su stali iza nas i bez čije pomoći ne bismo uspjele da akciju izvedemo do kraja, što zbog papirologije koja je morala biti ispoštovana, a što i zbog same finansijske težine projekta”, priča Tamara.

Sredstava za table dijelom je obezbijedila ova neformalna grupa, a dio su obezbijedili Glavni grad Podgorica i Agencija za stanovanje.

Table solidarnosti postavljene su na deset lokacija u Podgorici
Table solidarnosti postavljene su na deset lokacija u Podgoricifoto: Privatna arhiva

”Na zadovoljstvo svih nas, one izgledaju ovako i moram da priznam da smo zadovoljne, kako njihovom funkcijom, tako i odnosom građana prema istima. Posebno bih iskoristila ovu priliku da opet podsjetim građane da ostavljaju namirnice u skladu sa vremenskim uslovima, da namirnice budu zapakovane, a naročito da se poštuju rokovi trajanja namirnica. Na svakoj tabli postoji piktogram obilježje da bi ljudima olakšali koju hranu treba, odnosno ne treba stavljati”, kaže Tamara.

Podsjeća i da ideja tabli solidarnosti nije bila da ukaže ili potencira siromašne slojeve društva.

”U slučaju da ste žedni, a naiđete na tablu na kojoj je zakačena flaširana voda, nema potrebe da se ustručavate i da je ne uzmete, jer to je bio i cilj tabli solidarnosti, da mogu da posluže bukvalno svima”.

Samo zajedno možemo grad učiniti boljim mjestom za život

Aktivnosti “Devet dobrih žena” prepoznali su čitaoci “Vijesti”. Na pitanje ko su njihovi heroji, kažu da su to njihovi sugrađani.

”Iskreno smo se oduševile i hvala vašim čitaocima koji su nas tako doživjeli iako mi sebe ne smatramo heroinama, već sasvim običnim ženama koje se trude da malo obraduju sugrađane i pomognu kada mogućnosti dozvoljavaju. Naši heroji su upravo ti isti sugrađani bez kojih ni aktivnosti ‘Devet dobrih žena’ ne bi bile moguće jer na kraju, samo svi zajedno možemo učiniti naš grad boljim mjestom za život”.

Bonus video: