Neophodna standardizacija i veća zastupljenost Brajevog pisma

"Svi zajedno smo u obavezi da osiguramo da Brajevo pismo ostane i dalje primjenljivo, da se širi njegova upotreba, ali svakako uz korišćenje novih uređaja i tehnologija", ističe Macanović

6207 pregleda 0 komentar(a)
Macanović (arhiva), Foto: Savo Prelević
Macanović (arhiva), Foto: Savo Prelević

Savez slijepih Crne Gore pozvao je, povodom Međunarodnog dana Brajevog pisma, sve relevantne subjekte u zemlji da dosljedno sprovode Marakeški sporazum, koji omogućava distribuciju Brajevog pisma i drugih pristupačnih materijala za čitanje.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 17. decembra 2017. proglasila 4. januar Međunarodni dan Brajevog pisma, u cilju podizanja svijesti o važnosti tog pisma kao sredstva komunikacije u punoj realizaciji ljudskih prava za osobe potpuno i djelimično oštećenog vida.

"Svi zajedno smo u obavezi da osiguramo da Brajevo pismo ostane i dalje primjenljivo, da se širi njegova upotreba, ali svakako uz korišćenje novih uređaja i tehnologija", saopštio je izvršni direktor Saveza slijepih Goran Macanović.

Nije, kako ističe, dovoljno deklarativno reći da je Brajevo pismo prepoznato kao jedino pristupačno za osobe oštećenog vida. "Njegovom širom primjenom i upotrebom svih subjekata u društvu se jedino može pokazati istinska spremnost da se informacije i drugi materijali koji su namijenjeni javnosti, učine pristupačnim i osobama oštećenog vida putem ovog pisma. Ovim ćemo takođe temeljnije i dosljednije sprovesti i odredbe Konvencije UN o pravima lica s invaliditetom, ali i drugih pozitivnih propisa, koji obavezuju na veći nivo primjene i upotrebe Brajevog pisma u Crnoj Gori."

Umjesto prebrojavanja osoba oštećenog vida koje koriste Brajevo pismo, kako je rekao, potrebno je omogućiti korišćenje Brajevog pisma u svim sferama svakodnevice osoba oštećenog vida.

"Na kraju, moramo naglasiti i opet spočitati nadležnima u Crnoj Gori, što ni tokom 2021. nije pristupljeno i nije završena standardizacija Brajevog pisma za dva nova slova u našem jeziku, uprkos našim inicijativama, apelima, interesovanju i učešću u ovom procesu", poručio je Macanović.

Svjetski dan Brajevog pisma obilježava rođendan Luja Braja, rođenog u Francuskoj 1809, izumitelja Brajevog pisma, široko korišćenog taktilnog sistem čitanja i pisanja za osobe oštećenog vida. Radi se o kombinaciji ispupčenih tačaka. Brajevi znakovi se dobijaju kombinacijom nekih od šest tačaka, raspoređenih u dvije uspravne kolone po tri tačke, a moguće je dobiti 63 različite kombinacije tačaka. Brajevo pismo je neophodno za opismenjavanje i cjelo-životno učenje osoba oštećenog vida, njihovu slobodu izražavanja i mišljenja, kao i socijalnu inkluziju. To je, kako su pojasnili u Savezu slijepih, u skladu s članovima 21. i 24. Konvencije UN-a o pravima lica s invaliditetom (CRPD) i ciljem održivog razvoja (SDG) 4, koji se fokusira na inkluzivan i pravedan kvalitet obrazovanja i promociju mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve.

Bonus video: