Pešić kolegama: Srećni robovi su najljući protivnici slobode

Pešić je kazao i da ostaje “pri više puta izrečenom stavu da iza inicijative za moju smjenu stoji UO, po diktatu predstavnika Vlade u njemu”
131 pregleda 9 komentar(a)
Vladimir Pešić, Foto: Boris Pejović
Vladimir Pešić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.10.2017. 11:10h

Članovi Senata Univerziteta Crne Gore će se na predstojećoj sjednici tajno izjasniti u vezi sa zahtjevom Instituta za biologiju mora da profesor Vladimir Pešić bude opozvan iz Upravnog odbora, saznaju “Vijesti”.

Pešić se danas pred Komisijom za ispitivanje uslova za njegov opoziv izjasnio o inicijativi, u kojoj su ga kolege sa Instituta optužile, između ostalog, da je povrijedio načela akademskog djelovanja.

“U obrazloženju predloga Instituta nije naveden nijedan konkretan dokaz niti je dat bilo koji materijalni dokaz kada i kako sam povrijedio načela akademskog djelovanja, principe predstavljanja UCG ili na neki drugi način nanio štetu ustanovi. Zbog toga obrazloženje predloga smatram bespredmetnim, a sam predlog smišljenjim sa ciljem nanošenja lične i profesionalne štete mom akademskom djelovanju”, naveo je Pešić u izjašnjenju.

S obzirom na to da nijesu pruženi nikakvi materijalni dokazi, ističe on, zaključuje se da se predlog za opoziv, koji je podržao Senat, zasniva na premisi da javno iskazivanje mišljenja predstavlja povredu profesionalnog akademskog djelovanja.

“U svojim javnim nastupima istupao sam i iznosio mišljenje isključivo kao profesor i kao naučnik, nikad u ime Upravnog odbora, za čijeg me člana izabrao Senat tajnim glasanjem, među više kandidata. Pravo na slobodu akademskog izražavanja mišljenja ili obaveza člana akademske zajednice da javno iznosi kritički stav proizilazi iz odgovornosti koju član akademske zajednice ima prema instituciji i prema društvu a što jasno stoji zapisano u eztičkom kodeksu UCG, u članu pet...”, poručuje Pešić.

On je kazao i da ostaje “pri više puta izrečenom stavu da iza inicijative za moju smjenu stoji UO, po diktatu predstavnika Vlade u njemu”.

“Riječ je o pokušaju disciplinovanja akademske zajednice sa ciljem da se uguši kritički glas na UCG, posebno glas onih pojedinaca koji Univerzitet i crnogorsko društvo vide u evropskom sistemu vrijednosti. Kao profesor i naučnik, i dalje ću nastaviti da branim pravo i obavezu akademske zajednice da kritički i javno mogu iznositi svoje stavove. Što se tiče onog dijela društva, akademske zajednice i posebno studenata, a koji misle da univerzitetski profesor ne treba da javno i pošteno da iznese svoj stav, odgovaram “srećni robovi su najljući protivnici slobode”. Samo Univerzitet slobodnih ljudi može biti od koristi Crnoj Gori”, zaključio je Pešić.

Pešić je nedavno podnio ostavku na mjesto predsjednika Naučnog odbora, a nakon što je UO smijenio bivšu rektorku Radmilu Vojvodić.

Vojvodićeva je smijenjena prije skoro mjesec dana, na inicijativu članova UO koji zastupaju interese Vlade. Smjenu je podržalo je 12 od 15 članova UO.

Bonus video: