HRA: Preispitati razloge za smjenu Popović-Samardžić

Iz HRA su takođe podsjetili da su nadležnosti Instituta očuvanje, unapređenje i zaštita javnog zdravlja, kao i naučno-istraživački rad, i da smatraju da bi bilo posebno neprimjereno, neopravdano i obeshrabrujuće kažnjavati zaposlene u Institutu zbog javnog iznošenja mišljenja

5804 pregleda 38 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc-Prelević uputila je pismo ministarki zdravlja Jeleni Borovinić–Bojović u kojem je apelovala na nju da sazove sjednicu Odbora direktora Instituta za javno zdravlje, na kojoj bi se preispitali razlozi za smjenu Milene Popović-Samardžić.

HRA je izrazila zabrinutost zbog smjene Popović-Samardžić sa mjesta načelnice jednog odjeljenja u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, imajući u vidu, kako navode iz te organizacije, da je mogući razlog za tu smjenu sloboda govora.

Podsjetili su da je epidemiološkinja Popović-Samardžić nedavno javno istakla da su mjere za zaštitu od koronavirusa u Crnoj Gori po njenom mišljenju nedovoljno ozbiljne.

“Dr Popović-Samardžić u kontinuitetu predstavlja glas razuma i zalaganja za beskompromisnu primjenu najviših epidemioloških standarda. Suzbijanje tog glasa ne koristi ni zdravlju ni neophodnom dijalogu o njegovoj zaštiti u Crnoj Gori”, istakla je u pismu Gorjanc-Prelević.

Iz HRA su takođe podsjetili da su nadležnosti Instituta očuvanje, unapređenje i zaštita javnog zdravlja, kao i naučno-istraživački rad, i da smatraju da bi bilo posebno neprimjereno, neopravdano i obeshrabrujuće kažnjavati zaposlene u Institutu zbog javnog iznošenja mišljenja u opštem interesu zaštite života i zdravlja za vrijeme pandemije sa posebno teškim posljedicama u Crnoj Gori.

Bonus video: