Đurović: Izbor za pjesmu Evrovizije u sjenci sukoba interesa

Među zaposlenima u RTCG ima poznatih izvođača i kompozitora (kao što su Vladimir Maraš i Slaven Knezović), a kada bi se svi oni prijavili onda bi to u ovakvoj proceduri bio zapravo intereni konkurs samo za zaposlene u RTCG

9744 pregleda 8 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Proces odabira predstavnika Crne Gore na takmičenju “Pjesma Evrovizije” ostaće potpuno nepotrebno u sijenci sukoba interesa jer je koautorka odabrane kompozicije Vladana Vučinić zaposlena u RTCG, saopštio je direktor Media centra Goran Đurović.

"Pravilnik o proceduri izbora kompozicije za Pjesmu Evrovizije kojeg je donio aktuelni Savjet RTCG 25. oktobra 2021. godine ne propisuje da autor i izvođač kompozicije ne mogu biti zaposleni u RTCG, kao što je to predviđao Pravilnik iz 2016. godine. Propust generalnog direktora (kao predlagača akta) i Savjeta RTCG je što su donijeli pravilnik koji omogućava ovu situaciju, čime su doprinijeli da ovaj proces ostane u sijenci sukoba interesa", navodi se u saopštenju.

On smatra da potencijalni sukob interesa u izboru kompozicije za Pjesmu Evrovizije postoji jer su 5 od 10 članova Komisije koja donosi odluku o izboru kompozicije zaposleni u RTCG

"Postoji velika mogućnost da će članovi Komisije koji su iz RTCG imati jasnu informaciju o kandidatu koji je njihov kolega, što može u postupku glasanja prouzrokovati drugačiji odnos prema svojoj koleginici u odnosu na druge kandidate. Među zaposlenima u RTCG ima poznatih izvođača i kompozitora (kao što su Vladimir Maraš i Slaven Knezović), a kada bi se svi oni prijavili onda bi to u ovakvoj proceduri bio zapravo intereni konkurs samo za zaposlene u RTCG. Ukoliko je omogućeno da se zaposleni iz RTCG prijave na konkurs, onda u stručnoj Komisiji za izbor najbolje kompozicije nisu mogli da se nađu zaposleni u RTCG. Ovo tim prije jer su, za razliku od važećeg, prethodni pravilnici RTCG koji su uređivali ovu proceduru predviđali da stručna Komisija vrši odabir kompozicija koje će se izvesti na državnom takmičenju “Montevizija” a da će konačni izbor izvršiti gledaoci svojim glasovima. Na ovaj način se smanjuje mogućnost da u procesu odabira kompozicije neko izvrši uticaj (npr. generalni direktor RTCG koji bira članove stručne komisije i koji, posredno, može uticati na izbor kompozicije)", navodi se u saopštenju Đurovića.

On dodaje i da je nejasno zašto je iz važećeg pravilnika izbrisana uloga gledalaca u izboru najbolje kompozicije, kao i da pandemija ne može da bude izgovor.

"Ne treba da čudi što generalni direktor RTCG ne vidi mogući sukob interesa jer je i sam izabran zahvaljujući podršci 4 člana/ice Savjeta RTCG sa kojima je neposredno uoči izbora na funkciju generalnog direktora bio u poslovnim odnosima. Ne treba da čudi što članovi i članice Savjeta RTCG ne vide problem u proceduri jer do sada nisu htjeli da izmijene Statut RTCG i utvrde situacije sopstvenog sukoba interesa u kojima se članovi/ice Savjeta moraju izuzeti iz glasanja i donošenja odluka. Takođe, generalni direktor ne treba olako da izjavljuje da bi podnio ostavku ukoliko je “u ovom ili bilo kojem drugom slučaju napravljena greška što se tiče procedure”. Podsjećamo da je upravo generalni direktor Raonić, osim što je i sam imenovan suprotno zakonu, imenovao protivzakonito direktoricu Televizije koja na tu funkciju nije mogla biti izabrana jer je njen rođeni brat u momentu njenog imenovanja bio javni funkcioner (član Državne izborne komisije) i član organa političke partije, što je zabranjeno Zakonom o RTCG", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: