Podnijeće pritužbe REM-u i AEM-u protiv Happy televizije

“Govor mržnje prema ženama u političkom životu nedavno je doživio vrhunac kroz izjave osuđivanog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kojima se ostrvio na poslanicu Draginju Vuksanović i žene sa Cetinja”, naveli su iz te dvije NVO.

14148 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Nevladine organizacije (NVO) Centar za ženska prava i Akcija za ljudska prava (HRA) podnijeće pritužbe Regulatornom tijelu za elektronske medije Srbije (REM) i Agenciji za elektronske medije Crne Gore (AEM) protiv Happy televizije.

Te NVO su pozvale sve političke aktere u državi, prevashodno premijera, ministre, poslanike i ostale uticajne muškarce, da se jasno odrede protiv, kako su naveli, trovanja javnog prostora govorom mržnje, uvredljivim komentarima i omalovažavanjem njihovih koleginica.

“Govor mržnje prema ženama u političkom životu nedavno je doživio vrhunac kroz izjave osuđivanog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kojima se ostrvio na poslanicu Draginju Vuksanović i žene sa Cetinja”, naveli su iz te dvije NVO.

Oni su dodali da je riječ o još jednom primjeru udaraca najniže vrste, kojima se krše i ljudska prava i moral civilizovanog političkog života.

Kako su istakli, cilj takvih izjava je eliminacija žena iz javnog života.

“Naredne nedjelje ćemo podnijeti pritužbe i REM-u i ASK-u protiv Happy televizije koja podstiče i promoviše mržnju prema ženama”, kaže se u saopštenju.

Iz Centra i HRA su ocijenili da gotovo da nema političkog subjekta u zemlji koji nije prigrlio govor mržnje i seksizam kao legitimno sredstvo političke borbe, iako se radi o zakonom zabranjenom postupanju.

Takva djelovanja, kako su dodali, uporno prolaze bez posljedica, čime se dodatno ohrabruje taj oblik političke nekulture kojim se krše ljudska prava žena.

“Podržavamo pravo svake žene, bez obzira na eventualnu pripadnost političkoj partiji, sindikatu ili udruženju, da svoje stavove iskaže bez straha da će, umjesto civilizovanog odgovora, dobiti najbanalnije uvrede neistomišljenika”, kazali iz Centra za ženska prava i HRA.

Oni su upozorili da seksizam i lične uvrede upućene političarkama, samo zato što su neistomišljenice, predstavljaju uvredu i političko nasilje prema svim ženama.

Iz Centra za ženska prava i HRA su naveli da se na taj način urušavaju višedecenijski napori da se žene uključe u javni i politički život i održi skromni napredak koji je na tom planu postignut.

Kako su dodali, riječ je o psihološkom nasilju nad ženama koje ima nesagledive posljedice po njihovo zdravlje, ugled, društveni i porodični život, posebno kada se dešava u kontinuitetu, tokom dužeg vremenskog perioda.

“Pozivamo direktora AEM i članove Savjeta AEM, posebno naše kolege iz nevladinog sektora u tom Savjetu, da hitno reaguju u ovom i drugim slučajevima kada mediji prenose sadržaje sa elementima govora mržnje i diskriminacije”, zaključili su iz tih NVO.

Bonus video: