Žabljak bez stalno zaposlenog pedijatra u jeku sezone

Uprkos tome što djeca iz grada pod Durmitorom, ali i turisti, čekaju da pedijatar dođe iz Pljevalja, iz Ministarstva zdravlja kažu da su postojeći kadrovski i prostorni kapaciteti zadovoljavajući

41008 pregleda 90 reakcija 32 komentar(a)
Ministarka u novembru 2021. godine posjetila zdravstvenu zaštitu, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ministarka u novembru 2021. godine posjetila zdravstvenu zaštitu, Foto: Ministarstvo zdravlja

Vodeći planinski turistički centar - Žabljak, u jeku zimske sezone je bez stalno zaposlenog pedijatra, što govori o kvalitetu zdravstvene zaštite u gradu podno Durmitora.

Pedijatar povremeno dolazi iz Pljevalja, nakon što je jedina pedijatrica napustila grad.

Gradonačelnik Veselin Vukićević kaže da kvalitet zdravstvene zaštite nije onakav kakvu očekuju građani i da rad Zdravstvene stanice (ZS) mora biti bolje organizovan.

Zbog višegodišnjeg neulaganja države, zgrada ZS više liči na partizanski sanitet, nego na zdravstvenu ustanovu u 21. vijeku...

Vukićević se požalio i na lošu komunikaciju Ministarstva zdravstva sa lokalnom vlašću.

”Stanje zdravstvene zaštite na Žabljaku nije baš afirmativno, s obzirom da u ovoj opštini živi sve više starih, a zbog nedostatka medicinskog kadra i kovid problema, zdravstvena zaštita je prilično limitirana”, rekao je on za “Vijesti”.

Vukićević je ocijenio da ispomoć iz Pljevalja mora biti bolje organizovana.

”Sve to trenutno nije onako kako bismo mi očekivali, a i građani. Situacija prilično problematična i nije onakva kakva bi trebalo da bude. Nedostatak kadra pokušava se riješiti premošćavanjem, ali to nije kvaliteno rješenje”.

Na neadekvatnu zdravstvenu zaštitu požalili su se “Vijestima” i turisti - tvrde da u turističkom centru nema pedijatra koji u jeku zimske sezone može u svakom trenutku pregledati djecu.

Neulaganje vidljivo: ZS Žabljak
Neulaganje vidljivo: ZS Žabljakfoto: Privatna arhiva

Branka Stanković, direktorica pljevaljskog Doma zdravlja u čijem sastavu je i ZS na Žabljaku, kaže da im nedostaje kadra za rad u gradu podno Durmitora.

”Kadrovska situacija u ZS na Žabljaku je nepovoljnija nakon što je nedavno jedan ljekar preminuo, a jedina pedijatrica napustila Žabljak i prešla da radi u Republiku Srpsku. Mi smo raspisali konkurs za prijem pedijatra i vidjećemo ishod. Trudimo se da i u ovim uslovima građanima Žabljaka i turistima pružimo što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu”.

Stanković je kazala da je prema sistematizaciji radnih mjesta jedan pedijatar predviđen za rad na Žabljaku.

Navodi da ZS na Žabljaku radi u dvije smjene i da ordiniraju dva doktora koji rade kao izabrani ljekari, a da Hitna služba radi 24 sata dnevno.

Uprkos svemu, iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” su kazali da su postojeći kadrovski i prostorni kapaciteti zadovoljavajući i da medicinski timovi u potpunosti mogu da pruže zdravstvenu zaštitu pacijentima koji im se obraćaju za pomoć.

”U Zdravstvenoj stanici Žabljak ordiniraju dva izabrana doktore za odrasle, a po potrebi pedijatar i ginekolog. Raspisan je konkurs za prijem još jednom izabranog doktora za odrasle. Tokom ovog mjeseca planirano je angažovanje i interniste, koji će u ovoj zdravstvenoj stanici ordinirati dva puta sedmično... Ukoliko bude potrebno u narednom periodu, menadžment Doma zdravlja Pljevlja, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, pripremio je plan reorganizacije, po kojem će se ljekari iz matičnog Doma zdravlja, po potrebi upućivati u ZS Žabljak, a biće im na raspolaganju i ostali kapaciteti”.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović posjetila je u novembru ZS stanicu na Žabljaku i najavila bolje uslove za zaposlene i pacijente.

”Definisane su prioritetne aktivnosti koje će se u narednom periodu realizovati, kako bi se unaprijedili uslovi za rad zaposlenih i boravak pacijenata i kvalitet zdravstvenih usluga podigao na veći nivo, posebno zbog činjenice da... turistička sezona praktično traje tokom cijele godine”, saopšteno je tada iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva su prije nekoliko dana “Vijestima” saopštili da u ZS na Žabljaku rade testiranje na kovid i vakcinišu građane.

Vukićević: Nijesmo nadležni da rješavamo probleme, ali pomažemo koliko možemo

Vukićević ističe da nije u nadležnosti Opštine da rješava organizacione i kadrovske probleme u ZS, ali da lokalna uprava pomaže u skladu sa mogućnostima.

”Opština je prošle godine pružila veliku pomoć ZS. Nabavili smo za njihove potrebe sanitetsko vozilo, a pomogli smo i Dom zdravlja i Opštu bolnicu u Pljevljima. U budžetu smo planirali novac za nabavku opremu za razvijanje filmova za rentgen aparat. Sadašnji je dotrajao. Pomogli smo rješavanje problema grijanja u kovid ambulanti. U toku prošlog ljeta u saradnji sa Hitnom pomoći pomogli smo rad turističke ambulante, koja je umjesto tri radila mjeseci i po”.

Bonus video: