Bagovi na aplikaciji za EU kovid potvrdu: Još neko vrijeme držite se papira i tuđih rješenja

Android verzija crnogorske aplikacije za provjeru i čuvanje EU kovid potvrde dostupna za preuzimanje. Nepravilnosti u radu u Ministarstvu zdravlja pravdaju verzijama Androida na kojima se koristi

42782 pregleda 56 reakcija 33 komentar(a)
Ko ima izabranog ljekara, potvrdu može preuzeti sa portala eZdravlje, ostalima dostupna samo papirna verzija, Foto: Damira Kalač
Ko ima izabranog ljekara, potvrdu može preuzeti sa portala eZdravlje, ostalima dostupna samo papirna verzija, Foto: Damira Kalač

Mobilna aplikacija Ministarstvo zdravlja SafeGo CG, putem koje građani mogu da provjere i sačuvaju EU kovid potvrde dostupna je za preuzimanje za korisnike Android uređaja, dok se na odobrenje za uređaje koji koriste iOS još čeka.

Prema podacima sa Google Play trgovine, za nedjelju od postavljanja, SafeGo CG aplikacija preuzeta je više od 500 puta. Međutim, sudeći prema komentarima i iskustvu novinarke “Vijesti”, prvi utisci su da je aplikacija nestabilna i nakon instalacije prilikom prvog sljedećeg korišćenja - “puca”. Iz resora na čijem je čelu Jelena Borovinić Bojović kazali su da se to javlja na samo nekim verzijama Androida i da očekuju da problem bude uskoro riješen.

”Ovo je bug koji smo uočili da se dešava samo na određenim verzijama Androida i već radimo na popravci istog. Očekujemo do u veoma kratkom roku ovo popravimo i postavimo na Play Store. Revizija od strane Googlea bi trebalo da se završi veoma brzo i nova verzija da bude dostupna”, rekao je “Vijestima” Aleksandar Sekulić, generalni direktor Direktorat za digitalno zdravlje.

Preuzimanje EU kovid potvrde

Crna Gora u sistemu EU kovid potvrda nalazi se od 24. decembra. EU kovid pasoš dokaz je da je osoba preležala koronavirus, da je vakcinisana ili da ima negativan test i validan je u svim zemljama članicama EU. Taj sistem na nivou EU zvanično je stupio na snagu 1. jula. U Crnoj Gori odranije su dostupne nacionalne kovid potvrde. Na isti način kako su preuzimali taj dokument, građani sada preuzimaju i sertifikat koji je validan na nivou EU i u drugim državama koje priznaju EU kovid pasoš - kod izabranog doktora, na bilo kojem vakcinalnom punktu ili na portalu eZdravlje (ezdravlje.me). U svakom slučaju, potvrda sadrži QR kod.

Kako radi SafeGo CG

Nakon preuzimanja EU kovid potvrde, korisnik potvrdu može da čuva u papirnom formatu ili da sačuva njenu digitalnu verziju, ako je potvrdu dobio putem elektronske pošte, na zahtjev kroz platformu eZdravlje. Takva potvrda je u A4 formatu, što može da bude nepogodno za čuvanje i nošenje. Iz tog razloga kreirana su i različita mobilna rješenja kojima se očitava samo QR kod, a na osnovu toga dobija markica koja se može čuvati u mobilnom telefonu - kao slika ili je korisnik može sačuvati u nekoj aplikaciji, digitalnom novčaniku.

Markica sadrži ime i prezime osobe, datum rođenja, u slučaju vakcinacije protiv koronavirusa - broj primljenih vakcina, vrstu vakcine i datum posljednje primljene doze. Generisanje markice je jednostavno - dovoljno je da putem nekog od mobilnih rješenja korisnik skenira QR kod sa kovid potvrde. Jedno takvo rješenje je getcovidpass.eu, a takvo rješenje je i SafeGo CG, aplikacija Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Zbunjujuće za korisnike u Crnoj Gori je što je EU kovid potvrda stigla prije SafeGo CG, a o SafeGo građani su čuli već kad su im izdate prve potvrde - nije bilo jasno gdje je SafeGo CG i šta je TAN koji se dobija sa potvrdom. U tom smislu, Ministarstvo i Fond za zdravstveno osiguranje (FZO), kao autor portala eZdravlje, trebalo je da u tekstu emaila koji prati PDF verziju potvrde, dok SafeGo nije bila onlajn, navedu da aplikacija još nije dostupna, odnosno da onog trenutka kad bude - navedu i direktan link za preuzimanje. Dodatno, da u emailu navedu i direktan link sa stranice portala eZdravlje gdje su pojašnjenja u vezi sa SafeGo CG, gdje je pojašnjeno i da je TAN šestocifreni kod, namijenjen da osigura da istu potvrdu ne koristi više lica...

”TAN se koristi za import sertifikata u aplikaciju, jer je aplikacija pored verifikacione funkcije ujedno i wallet (novčanik) za sigurno čuvanje sertifikata. Nakon što se generiše sertifikat, generiše se i TAN, koji je validan 72 sata, i kao takav se može samo jednom iskoristiti za import sertifikata u aplikaciju.

Ovo je napravljeno iz bezbjednosnih razloga kako se sertifikati ne bi mogli čuvati u tuđim uređajima i sačuvati samo u situaciji kad korisnik ima sve potrebne podatke za čuvanje istog”, pojasnio je dodatno Sekulić.

Za novi TAN, nova i potvrda

Novinarka “Vijesti” juče je nakon preuzimanja SafeGo aplikacije, očitala svoju EU kovid potvrdu, koja je prethodno uredno validirana putem drugih, stranih rješenja za očitavanje i generisanje sličnih dokumenata. SafeGo aplikacija, međutim, nakon više očitavanja QR koda, sugerisala je da potvrda novinarke - sa tri primljene doze vakcine, od kojih je posljednja krajem oktobra, nije validna. Iz resora zdravlja kazali su da su i tu imali neki “bag” (softverski problem) i sugerisali preuzimanje nove potvrde sa portala eZdravlje. Nakon toga, aplikacija je zaista i očitala QR kod i potvrdila validnost, ali se javio problem sa TAN-om, jer je već jednom iskorišten. U tom slučaju, kako bi se dobio novi TAN, neophodno je iznova preuzeti potvrdu. Ko nema izabranog doktora i pristup portalu eZdravlje, mora lično ponovo poći do izabranog doktora ili prvog vakcinalnog punkta...

Sekulić je podsjetio i da validnost potvrde zavisi od pravila u konkretnoj državi u kojoj se skenira QR kod.

”Sva pravila se vezuju za državu u odnosu na koju provjeravate. Svaka država članica je dužna da svoja pravila uploaduje u centralni server EU gatewaya. Nakon uploada, pravila su aktivna poslije određenog vremena, i svaka aplikacija za validaciju je dužna da ih preuzme i u tom dijelu radi sa njima, tj. u odnosu na njih validira svaku potvrdu u offline modu”, rekao je Sekulić, dodajući i da se “nijedan lični podataka sa potvrde, nakon što se očita iz QR koda, ne šalje se nijednom serveru, već podaci validiraju lokalno na aplikaciji u odnosu na pravila koja su preuzeta sa servera”.

Ko nema izabranog doktora, dobija samo papirnu potvrdu

Da bi EU kovid potvrdu preuzeo sa portala eZdravlje.me, korisnik mora biti osiguranik i mora imati izabranog ljekara. Iz Fonda za zdravstveno osiguranje nisu odgovorili “Vijestima” i da li postoji model da se i osiguranicima koji nemaju izabranog doktora omogući pristup dijelu platforme koji ne zahtijeva izabranog ljekara, poput kovid potvrde.

Redakcija je sredinom septembra uputila pitanja na tu temu i resoru zdravlja, Domu zdravlja Podgorica, zaštitniku pacijenata i zaštitniku ljudskih prava i sloboda. Iz Ministarstva zdravlja na, pored ostalog, i pitanje da li se time krše prava pacijenata, odgovorili su da “svi građani, bez obzira da li imaju ili nemaju izabranog doktora, u domu zdravlja dobijaju potrebnu zdravstvenu uslugu”.

”Ukoliko pacijent nema izabranog doktora ne može dobiti pristup servisima portala eZdravlje u dijelu usluga koje se ne tiču direktno izabranog doktora, kao što je npr. potvrda o vakcinaciji”, rekli su tada “Vijestima”.

Šta je potrebno za pristup na eZdravlje?

Za pristup servisima portala eZdravlje koristi se broj zdravstvene knjižice ili broj nove lične karte, ako je lična karta registrovana kao zdravstvena i PIN (lozinka).

PIN se dodjeljuje popunjavanjem jednostavnog obrasca na početnoj stranici eZdravlje.me - korisnik unosi matični broj, broj knjižice ili nove lične karte (ako je registrovana kao zdravstvena knjižica) i broj telefona na koji će sistem putem SMS-a poslati lozinku.

Bonus video: