FOTO Jak vjetar nanio štetu biljnom fondu Podgorice: Najviše stradali stariji četinari

Uz upit o posljedicama nevremena, redakcija "Vijesti" je "Zelenilu" proslijedila fotografije sa trim staze na Ćemovskom polju, nedaleko od sportskih terena i Doma za stare, na Starom aerodromu

23218 pregleda 11 komentar(a)
Detalj sa Ćemovskog polja, Foto: Boris Pejović
Detalj sa Ćemovskog polja, Foto: Boris Pejović

Jak vjetar, olujnog karaktera sa orkanskim udarima, koji je pogodio Podgoricu od 10. do 13. januara nanio je štetu biljnom fondu, gdje je navećim dijelom staradalo starije zimzeleno drveće (četinari), kazali su "Vijestima" iz podgoričkog "Zelenila", dodajući i da su njihove ekipe intervenisale na više lokacija i uklanjale polomljene grane ili čak i cijela stabla.

Uz upit o posljedicama nevremena, redakcija je "Zelenilu" proslijedila fotografije sa trim staze na Ćemovskom polju, nedaleko od sportskih terena i Doma za stare, na Starom aerodromu.

Na tom dijelu, u nesporednoj okolini i na samoj stazi, reporteri "Vijesti", nakon nevremena, izbrojali su najmanje desetak izvaljenih stabala.

Iz "Zelenila", međutim, u odgovoru su naveli da je taj broj manji.

"Na trim stazi na Ćemovskom polju izvaljena su četiri stabla koja će danas u toku dana biti uklonjena, dok je na teritoriji Glavnog grada izvaljeno ukupno 24", kazali su redakciji.

Na tom dijelu Ćemovskog polja, prema podacima koje je nedavno objavio gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, u budućnosti je planirano formiranje centralnog gradskog parka.

Kazali su i da za "Zelenilo" očuvanje svakog zdravog stabla u gradu predstavlja prioritet.

"A adekvatnom i pravovremenom primjenom preventivnih mjera održavanja (orezivanje drveća, uklanjanje suvog, oboljelog i drveća sklonog padu) izbjegnute su veće posljedice nevremena. Napomenućemo i da je najvećim dijelom stradalo zimzeleno drveće koje karakteriše plitak korijen", kazali su "Vijestima".

Bonus video: