šesta blokada računa

Ako odemo u stečaj, putevi se neće održavati

Ukoliko Uprava pihoda i carina ne prekine blokadu računa opštinskog preduzeća Lokalni putevi u Pljevljima, to bi bilo kontraproduktivno s obzirom na javni interes koji to preduzeće obavlja

4201 pregleda 1 komentar(a)
Sa jednog od ranijih nasipanja lokalnih puteva u Pljevljima, Foto: Opština Pljevlja
Sa jednog od ranijih nasipanja lokalnih puteva u Pljevljima, Foto: Opština Pljevlja

Preduzeće za održavanje lokalnih puteva u Pljevljima moglo bi otići u stečaj ukoliko Uprava pihoda i carina ne prekine blokadu računa preduzeća.

Direktor preduzeća Dragan Jovović kazao je da je Uprava prihoda i carina račun blokirala na iznos od preko 194.000 eura, i da je šesta po redu.

Uprava prihoda i carina često blokira račun tog i drugih opštinskih preduzeća zbog nagomilanih poreskih obaveza iz prethodnog perioda.

”Ova blokada, ukoliko se sprovede do kraja, ovo preduzeće vodi u stečaj”, kazao je Jovović.

Tvrdi da bi odlazak preduzeća u stečaj bilo kontraproduktivno s obzirom na javni interes koje ovo preduzeće obavlja.

U preduzeću Lokalni putevi rade 32 radnika i zbog blokade još im nije isplaćena novembarska zarada.

U Sekretarijatu za stambeno-komunalne poslove kažu da je situacija u Lokalnim putevima veoma ozbiljna jer je dovedeno u pitanje obavljanje poslova od javnog interesa.

”Situacija je veoma teška jer oni to obavljaju djelatnost od javnog interesa. Mi se maksimalno trudimo da osposobimo lokalno preduzeće da izađe na tržište i da može da ostvaruje dodatne prihode kako bi prevazišli ove probleme u kojima se nalaze i koji nisu od juče oni su tu 20 godina”, rekao je sekretar Sekretarijata Zoran Čolović.

On očekuje da će se situacija u Lokalnim putevima nakon što počne primjena Zakona o reprogramu poreskih potraživanja koji je usvojen krajem prošle godine.

”On će u januaru biti primjenljiv i omogućava otplatu dugova na 60 rata, s tim što se mora uplatiti deset odsto avansa na ukupan dug”, rekao je Čolović.

Predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović nedavno je “Vijestima” kazao da lokalna uprava “naporno radi da opštinsko preduzeće dovede u finansijsko održivo poslovanje.

”Sva komunalna preduzeća su dugovala ogroman novac za poreze. Godinama su isplaćivali neto plate i to je dovelo preduzeća u ovako tešku situaciju. Pažljivim radom mi smo doveli preduzeća u situaciju da prvi put u poslednjih deset godina godinu završavaju sa plusom.

Sva komunalna preduzeća osim Grijanja značajno smanjuju poreski dug. Prošle godine nijedno preduzeće nije povećalo poreski dug osim Vodovoda iz nekih drugih razloga do 1. aprila.

Od 1. aprila i Vodovod smannjuje poreski dug. Po prvi put se zarade u tim preduzećima isplaćuju u bruto iznosu. To smo u opštini Pljevlja uspostavili značajno ranije. Ja mislim da treba da nađemo način kako da najefektivniji način dovedemo preduzeća da ne povećavaju poreski dug već da ga smanjuju i da im damo život, jer tamo radi sedamsto radnika. Najlakše je preduzeće otjerati u stečaj, a kroz to i država gubi novac koji joj duguju ta preduzeća”, kazao je Golubović.

On je ustvrdio da je čudno što Uprava prihoda i carina blokira opštinska preduzeća u sred zime kada je neophodno čistiti lokalne puteve od snijega i isporučivati toplotu korisnicima u centru grada koji se griju iz gradske kotlarnice.

Tvrdi i da Opština redovno izmiruje obaveze prema lokalnim preduzećima i ustanovama i da prema njima nema dugovanja osim prema preduzeću Čistoća.