Na eZdravlje i bez izabranog doktora

Za pristup platformi eZdravlje.me neophodni su broj zdravstvene knjižice ili broj nove lične karte i PIN

9104 pregleda 0 komentar(a)
PIN se dobija pupunjavanjem obrasca na početnoj strani, Foto: ezdravlje.me
PIN se dobija pupunjavanjem obrasca na početnoj strani, Foto: ezdravlje.me

EU kovid potvrde kojima dokazuju da su preležali infekciju, uradili neki od zahtijevanih testova ili da su vakcinisani protiv koronavirusa, sa portala eZdravlje.me mogu da preuzmu svi osiguranici, bez obzira na to da li imaju izabranog doktora.

To su juče naveli iz Ministarstva zdravlja (MZ) u saopštenju u vezi sa SafeGo, aplikacijom za očitavanje i verifikaciju EU kovid potvrda. Tvrde da je servis dostupan još od oktobra prošle godine.

Redakcija je sredinom septembra uputila pitanja na tu temu resoru zdravlja, Domu zdravlja Podgorica, zaštitniku pacijenata i zaštitniku ljudskih prava i sloboda. Iz resora zdravlja tada su kazali da “ukoliko pacijent nema izabranog doktora ne može dobiti pristup servisima portala eZdravlje u dijelu usluga koje se ne tiču direktno izabranog doktora, kao što je npr. potvrda o vakcinaciji”.

”Važno je napomenuti da od kraja oktobra prošle godine i osiguranici koji nisu registrovani kod izabranog doktora, mogu koristiti portal eZdravlje.me”, juče su saopštili iz Ministarstva.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje u vezi sa tim nisu odgovorili “Vijestima” ni ranije, ni prošle sedmice kad su iznova upućena pitanja.

Za pristup platformi eZdravlje.me neophodni su broj zdravstvene knjižice ili broj nove lične karte i PIN.

PIN, odnosno lozinka, generiše se popunjavanjem obrasca na prvoj stanici portala eZdravlje.me i šalje SMS-om na naznačeni broj telefona.

Institutu za javno zdravlje (IJZ) juče je prijavljen jedan smrtni ishod povezan sa kovid-19 infekcijom. U pitanju je pacijent star 85 godina.

Iz IJZ su saopštili i da je tokom posljednje analize, među 5.101 uzoraka, u laboratorijama u Crnoj Gori registrovano još 1.813 slučajeva koronavirusa.

Najviše novih slučajeva - 564, registrovano je u Podgorici. Slijede Nikšić (286), Bijelo Polje (121), Bar (107), Herceg Novi (106), Pljevlja (78), Budva (74), Berane (66), Ulcinj (62), Kotor (61), Tivat (60), Danilovgrad (48), Cetinje (35), Rožaje (34), Tuzi (26), Mojkovac (21), Kolašin (16), Plužine (12), Žabljak (10), Plav (7), Šavnik (7), Andrijevica (6), Petnjica (5) i Gusinje (1).

Od koronavirusa oporavila se 2.181 osoba, pa je trenutno aktivno 14.728 slučajeva infekcije, saopštili su iz IJZ.

U Kliničkom centru nalazi se 136 pacijenata sa kovid-19 infekcijom, od čega je životno ugroženo 38, saopštili su iz te zdravstvene ustanove.

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primile su 285.593 osobe ili 46,1 odsto, a drugu 275.641 ili 44,5 odsto ukupnog stanovništva. Treću dozu primilo je 84.350 osoba.

Bonus video: