Ministarstvo: Utvrditi ko je odgovoran za iživljavanje nad zaštićenim vrstama

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kazali da je "skoro nevjerovatno" da je vidra na Žabljaku uginula usljed bolesti ili starosti, pozvali da se otkriju počinioci

13895 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pozvalo je nadležne institucije da "sa najvećom ozbiljnošću" pristupe rasvjetljavanju slučaja ubijene evroazijske vidre, inače nacionalno zaštićene vrste, na Žabljaku.

Neophodno je, kako su kazali, utvrditi kako je došlo do uginuća te jedinke i ko su počinioci, jer je "skoro nevjerovatno" da je smrt uslijedila usljed bolesti ili starosti.

"Juče je na društvenim mrežama osvanula fotografija ubijene evroazijske vidre sa Žabljaka. Samo dan prije toga bili smo prijatno iznenađeni rijetko viđenim video zapisom iste vrste kako se slobodno kreće u snijegu i prilazi kućama. Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma oštro osuđuje ovaj svojevrsan čin vandalizma, koji je ujedno i jasna protivzakonita radnja usmjerena protiv divljih životinja", navodi se u saopštenju.

Napominju da je evroazijska vidra (Lutra lutra) nacionalno zaštićena vrsta i da se nnalazi na brojnim listama međunarodnih konvencija i direktiva, kao što su Bernska konvencija, Evropska direktiva o staništima, CITES.

"Prema IUCN RED LIST na Mediteranskom dijelu Evrope označena je kao skoro ugrožena vrsta (NT - Nearthreatened), simbol je Bernske konvencije i jedna od Natura 2000 vrsta", dodaju.

S obzirom na to da je Crna Gora ekološka država, ali i ne samo zbog toga, ovo su situacije koje moraju postati naša ružna prošlost i protiv kojih se moramo izboriti kao društvo u cjelini, poručuju iz Ministarstva.

"Stoga, pozivamo nadležne institucije da sa najvećom ozbiljnošću pristupe rasvjetljavanju ovog nedjela, kako bi se utvrdilo na koji način je došlo do uginuća ove jedinke, kao i ko su počinioci, jer je skoro nevjerovatno da je smrt uslijedila na neki od prirodnih načina (bolest ili starost)."

"Na kraju apelujemo na sve građanke i građane da svi zajedno doprinesemo promjeni ponašanja I da zajedno gradimo civilizovano društvo gdje su divlje životinje ukras i znak oporavka životne sredine, a ne mete za iživljavanje neodgovornih pojedinaca. Samo skupa možemo ostvariti taj cilj", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: