"preduzete radnje"

NPCG: Vidra nema rane ni povrede, toksikološkim analizama će se utvrditi eventualno trovanje

Belma Šestović, stručna saradnica za zaštitu faune u Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) je saopštila da budući da je ova vrsta poluakvatični sisar, nije čudno što je viđena i na kopnu

10778 pregleda 1 komentar(a)
Vidra  koja je juče snimljena na Žabljaku, Foto: Facebook
Vidra koja je juče snimljena na Žabljaku, Foto: Facebook

Nalazom veterinara utvrđeno je da vidra koja je prekjuče snimljena u urbanoj zoni Žabljaka, a prekjuče ostavljena pored kontejnera, nema prostrelne, ubodne rane niti bilo kakve druge fizičke povrede, saopšteno je danas iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Na društvenim mrežama se širila fotografija životinje za koju se tvrdilo da je ubijena.

Iz NPCG je saopšteno da je novo rukovodstvo tog preduzeća preduzelo radnje u okviru svojih nadležnosti u vezi sa uginulom zaštićenom životinjskom vrstom vidrom na Žabljaku.

"U cilju adekvatnog rješavanja slučaja na inicijativu Javnog preduzeća za nacionalne parkove, a uz podršku Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Centra za ekotoksikološka ispitivanja, izvršiće se toksikološke analize kako bi se utvrdilo eventualno trovanje", ističe se u saopštenju NPCG.

Belma Šestović, stručna saradnica za zaštitu faune u Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) je saopštila da budući da je ova vrsta poluakvatični sisar, nije čudno što je viđena i na kopnu.

"Za nju je poznato da prelazi relativno velike površine u potrazi za hranom, prelaskom iz jednog vodotka u drugi i slično. Prvi video snimak sa Žabljaka je nešto što se rijetko viđa i trebalo je ostati na tom oduševljenju. Nakon tog video zapisa, društvene mreže preplavilo je još par snimaka gdje se vidi da je ova divlja životinja jako uplašena i bježi od ljudi, da bi se na kraju završilo sa fotografijom uginule jedinke. Ova vrsta je jako oprezna, uglavnom se kreće noću i bez interakcije sa ljudima. Nažalost, samo smo pokazali da nemamo ekološku svijest i da ne umijemo da se adekvatno i odgovorno ponašamo. Vidra je bila praćena od strane lokalnog stanovništva, konstantno snimana i bježala preplašena. Ovo svakako nije prvi put da se u Crnoj Gori desio ovakav i slični slučajev", istakla je Šestović.

Iz NPCG so dodali da što se tiče istraživanja ove vrste, NPCG sprovode monitoring stanja populacija na svojoj teritoriji.

"Na nivou Crne Gore, istraživanja se sprovode od 2018. godine i radi se na detaljnoj rasprostranjenosti vidre. Podsjećamo da je na facebook objavi koju su prenijeli elektronski portali, prikazan snimak jedinke vidre ovih dana u okolini Crnog jezera, za koju se pretpostavljalo i da je ubijena u samom naselju. Ovim putem NPCG ističu kao pozitivan primjer reagovanje g-dina Vlada Bojovića kao društveno odgovorno jer je, osim što je ukazao na slučaj ubijene zaštićene životinjske vrste, pokazao da se preko ovakvih i sličnih negativnih pojava koje se odnose na očuvanje prirode i njenih rijetkosti, ne smije prećutno prelaziti", piše u saopštenju.

Iz NPCG su kazali da je "Nacionalni park (NP) Durmitor prepoznat po svojim prirodnim vrijednostima koje doprinose ukupnom bogatstvu i raznovrsnosti životinjskog svijeta Crne Gore čije ljepote iz godine u godinu privlače sve veći broj posjetilaca".

"S tim u vezi, očuvanje i zaštita najznačajnijih vrijednosti NP Durmitor, UNESKO sajta, od presudnog je značaja u sistemu zaštite prirode, kao što je i uloga ukupne društvene zajednice, uključujući svakog pojedinca, podjednako važna", piše u saopštenju.

Iz NPCG su naveli i da je Evroazijska vidra (Lutra lutra) nacionalno zaštićena vrsta (Službeni list CG br. 76/06) i nalazi se na brojnim listama međunarodnih konvencija i direktiva- Bernska konvencija (Appendix 2), Evropska direktiva o staništima (Annex 2 i Annex 4), CITES (Appendix 1).

"Prema IUCN RED LIST na Mediteranskom dijelu Evrope označena je kao skoro ugrožena (NT- Near threatened), simbol je Bernske konvencije i jedna od Natura 2000 vrsta", zaključuje se u saopštenju NPCG.