Policija češlja poslovanje „Lokalnih puteva” u Pljevljima

U toku je i kontrola obračuna PDV-a od 2015. godine, koju obavljaju službenici područne jedinice Uprave prihoda i carina. Provjerava se i zakonski osnov eksploatacije kamena i drugog materijala

19356 pregleda 1 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Policija u Pljevljima provjerava poslovanje pljevaljskog opštinskog preduzeća za održavanje lokalnih puteva zbog sumnje da je bilo neregularnosti u poslovanju u prethodnom periodu.

Iz Uprave policije “Vijestima” je saopšteno da policijski službenici Centra bezbjednosti Pljevlja kontrolišu poslovanja preduzeća “Lokalni putevi” po više osnova.

”Policija je 5. februara 2020. godine postupala po anonimnoj prijavi u kojoj je navedeno da su odgovorna lica oštetila to preduzeće, ali i budžet Opštine Pljevlja, u dijelu fakturisanih usluga Opštini Pljevlja i naloga za utroške goriva. O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima po čijem nalogu su prikupljena obavještenja od odgovornih lica i izuzeta određena dokumentacija”, navodi se u odgovoru Uprave policije.

Kazali su i da je u toku kontrola koja se odnosi na način obračuna PDV-a od 2015. godine i da kontrolu obavljaju i službenici Područne jedinice Uprave prihoda i carina.

”Takođe, provjerava se zakonski osnov eksploatacije kamena i drugog materijala koji se koristi kao tampon za lokalne puteve, kao i fakture koje su od strane ovog preduzeća dostavljene Opštini Pljevlja na realizaciju na kojima je fakturisan rad kamiona i mehanizacije Rudnika uglja Pljevlja za potrebe lokalne samouprave, a sve na osnovu ugovora o saradnji. O ishodu preduzetih radnji javnost će biti blagovremeno obaviještena”, navodi se u odgovorima Uprave policije.

”Vijesti” su sredinom novembra prošle godine objavile da inspektori Uprave javnih prihoda i carina provjeravaju poslovanje “Lokalnih puteva” zbog sumnje da su oštetili budžet Crne Gore za nekoliko stotina hiljada eura.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, poreski inspektori sumnjaju da je nanijeta šteta budžetu od više stotina hiljada eura, jer preduzeće od 2015. ne obračunava porez na dodatu vrijednost (PDV) na fakturama koje za svoje usluge ispostavlja Opštini Pljevlja.

Preduzeće je, smatraju u Upravi prihoda i carina, nakon što se preregistrovalo u društvo sa ograničenom odgovornošću, bilo u obavezi da na fakturama obračunava porez na dodatu vrijednost po stopi od 21 odsto. Umjesto toga, oni su obračunavali nultu stopu PDV-a, kako su to radili i prethodnih godina.

Prema nezvaničnim informacijama, ostala opštinska preduzeća koja obavljaju djelatnosti od javnog interesa na svojim fakturama koje dostavljaju lokalnoj upravi, redovno obračunavaju PDV.

Poreski inspektori ispituju i da li u postupcima odgovornih u Opštini Pljevlja ima krivice, s obzirom na to da su godinama primali i plaćali fakture “Lokalnim putevima” bez obračunavanja PDV-a.

Račun preduzeća “Lokalni putevi” je već duže u blokadi i preduzeću prijeti stečaj ukoliko Uprava pihoda i carina ne prekine blokadu računa preduzeća.

Direktor preduzeća Dragan Jovović kazao je da je Uprava prihoda i carina račun blokirala na iznos od preko 194.000 eura, i da je šesta po redu.

Uprava prihoda i carina često je blokirala račun tog i drugih opštinskih preduzeća zbog nagomilanih poreskih obaveza iz prethodnog perioda.

”Ova blokada, ukoliko se sprovede do kraja, ovo preduzeće vodi u stečaj”, kazao je Jovović.

Tvrdi da bi odlazak preduzeća u stečaj bilo kontraproduktivno s obzirom na javni interes koje ovo preduzeće obavlja.

U preduzeću “Lokalni putevi” rade 32 radnika i zbog blokade još im nije isplaćena novembarska zarada.

Jovović: Ne znam zašto je sad neko pokrenuo ovu priču

Direktor “Lokalnih puteva” Dragan Jovović “Vijestima” je kazao da preduzeće nikada do sada nije obračunavalo PDV na fakturama koje ispostavlja lokalnoj upravi i da imaju tumačenje Ministarstva finansija iz 2013. godine, koje im to potvrđuje.

Na pitanje da li su nakon preregistracije 2015. bili u obavezi da obračunavaju PDV, kako to tvrde u Upravi prihoda i carina, Jovović je kazao da u tom dijelu zakonodavac ništa nije promijenio i da zakon poznaje nultu stopu poreza na dodatu vrijednost za djelatnosti od javnog interesa.

”Brojne inspekcije, uključujući i inspektore Poreske uprave, prošle su kroz ovo preduzeće i niko do sada nije dao bilo kakav prigovor zbog toga. Mi kao preduzeće čiji je osnivač opština Pljevlja redovno podnosimo izvještaje o svom radu lokalnoj upravi i odbornicima i niko nije imao zamjerki što nije obračunavan PDV. Primjedbi nisu imali ni u lokalnoj upravi kojoj dostavljamo fakture. Da smo bili u obavezi zašto ne bi obračunavali PDV. Ne znam zašto je sad neko pokrenuo ovu priču”, rekao je Jovović.

Prema dostupnim podacima iz izvještaja o radu, “Lokalni putevi” godišnje Opštini Pljevlja ispostavljaju fakture za svoje usluge u vrijednosti od 450.000 do pola miliona eura. Ukoliko je preduzeće, kako smatraju u Upravi prihoda i carina, bilo obavezno da obračunava PDV po stopi od 21 odsto, nije teško zaključiti da je po tom osnovu država za šest godina ostala uskraćena za oko 600 hiljada eura

Bonus video: