Tivat: Japan dao novac za novu opremu za vanredne situacije

Tivatski vatrogasci nabaviće zaštitna odijela, mašinu za punjenje protivpožarnih aparata i set spasilačke opreme

3629 pregleda 2 komentar(a)
Za sada neuslovan: Ulaz u vojni objekat Opatovo, Foto: Siniša Luković
Za sada neuslovan: Ulaz u vojni objekat Opatovo, Foto: Siniša Luković

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović najavio je da će vrlo brzo biti operativna sredstva iz donacije Vlade Japana kojima će se znatno poboljšati opremljenost Službe zaštite i spasavanja u toj opštini.

Vlada Japana obezbijedila je donaciju od 68.265 eura Opštini Tivat za nabavku opreme za vanredne situacije.

To je postignuto posredstvom projekta, koji je inicirala i vodila menadžerka Opštine Patricia Pobrić.

Tim novcem, prema riječima Komnenovića, Opština će nabaviti 30 komada novih zaštitnih vatrogasnih odijela za pripadnike SZS Tivat, mašinu za punjenje protivpožarnih aparata i set spasilačke opreme - hidraulični alat za razvaljivanje i intervencije u slučaju saobraćajnih udesa (sjekač, razupirač i teleskopski cilindar).

”Nabavkom novih zaštitnih odijela i ostalih sredstava značajno će se poboljšati opremljenost Službe zaštite Tivta, kao i stvoriti preduslovi da se u okviru te Službe formira adekvatno opremljena i sertifikovana radionica za punjenje i servis protivpožanih aparata, a što će SZS-u omogućiti da ubuduće ostvaruje i dodatne prihode obavljenjem te djelatnosti”, kazao je Komnenović, odajući da će se po isporuci nove, postojeća oprema i zaštitna odijela koje sada koriste profesionalni vatrogasci u Tivtu, podijeliti propadnicima tamošnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Što se tiče skorog preseljenja Službe zaštite i spasavanja Tivta na novu privremenu lokaciju do izgradnje novog Vatrogasnog dona, Komnenović je kazao da je Ministarstvo odbrane za te namjene lokalnoj upravi ustupilo na privremeno korišćenje nekadašnji vojni objekat Opatovo.

”Tamo je, međutim, samo nadstrešnica za vozila u dobrom stanju, dok su smještajni objekti potpuno devastirani i za njihovo dovođenje u prihvatljivo stanje trebalo bi uložiti najmanje oko 30.000 eura. To se ne isplati, pogotovo kada se ima u vidu da je Opatovo predviđeno za prodaju i rušenje, te turističku valorizaciju, pa smo stoga bliži odluci da kupimo nekoliko već opremljenih smještanih kontejnera koje ćemo tamo postaviti da ih koriste pripadnici SZS dok se ne izgradi Vatrogasni dom”, naveo je gradonačelnik Tivta.

Bonus video: