Zaštita prostora u Kolašinu godinama na čekanju

Pored Komova, planirana zaštićena područja i Sinjajevina, Kapetanovo jezero, kanjon Mrtvice...

8209 pregleda 1 komentar(a)
Kapetanovo jezero, Foto: Jelena Jovanovic
Kapetanovo jezero, Foto: Jelena Jovanovic

Uspostavljanje novih i održivo upravljanje postojećim zaštićenim područjima, jedan je od ciljeva strateškog plana razvoja opštine Kolašin za minuli četvorogodišnji period. Ovo je projekat koji se našao među onima na čijoj relizaciji lokalna uprava nije uradila gotovo ništa.

Iz te oblasti jedini pomak je to što je formalno Skupština opštine (SO) u decembru 2019. godine proglasila prostor planine Komovi koji pripadaju Kolašinu za Park prirode. Međutim, do danas, čak ni na tom području nije uspostavljen valjan način ni zaštite ni upravljanja.

Strateškim planom razvoja bilo je planirano uspostavljanje i parka prirode Sinjajevina. Pored parkova prirode iz lokalne uprave tada su obećali da će se raditi na zaštiti Kapetanovog jezera, Torne i Gradišta, kanjona Mrtvice, pojedinih pećina, stabala…

”U zaštićenim područjima kao što su regionalni parkovi, dozvoljena je kontrolisana ekspolatacija prirodnih resursa, osim u prvoj zoni. Prirodni resursi područja Komova i Sinjajevine su šumsko bogatstvo (prirodne ljepote, drvna masa, ljekovito bilje i šumski plodovi, bio i geodiverzitet, pijaća voda za flaširanje, ukrasni kamen, minerali, itd.). U početnoj fazi je sprovođenje projekata gajenja ljekovitog bilja u zaštićenim područjima (UNDP, NVO Natura). Opština Kolašin ima mogućnost da dobije sertifikate za prepoznatljive poljoprivredne proizvode sa područja Bjelasice, Sinjajevine, Komova, Moračkih planina…”, obrazlagalo se prije četiri godine u Strateškom planu razvoja.

Kanjon Mrtvice
Kanjon Mrtvicefoto: Jelena Jovanović

Takođe, lokalna uprava se tada obavezala da do 2022. godine izradi analize potencijalnih područja za zaštitu, te studiju zaštite pojedinih područja ili objekata prirode. Takođe, da odredi upravljače zaštićenim područjima, napravi analizu prirodnih resursa na tim teritorijama, pokuša da ih da u zakup, ali i da brendira proizvode iz zaštićenih područja.

Bilo je planirano i osnivanje Partnerskog savjeta za zaštitu prirode.

”Osnivanjem Partnerskog savjeta za zaštitu prirode doći će do uspostavljanja radnog tima koji bi se bavio identifikacijom prirodnih prostora za zaštitu, načinom upravljanja i promovisanja zaštićenih područja. Pored toga, savjet bi se bavio očuvanjem i unapređenjem javnih zelenih površina kao i površina u privatnom vlasništvu koje imaju visoku ambijentalnu vrijednost. Savjet će razmatrati opšte stanje životne sredine, kvalitet pojedinih segmenata, pitanja u vezi sa upravljanjem otpadom…”, piše u strateškom planu razvoja opštine Kolašin.

Planina Komovi
Planina Komovifoto: Shutterstock

Međutim, za razliku od Glavnog grada i Andrijevice, u Kolašinu još nije formirano preduzeće koje bi upravljalo dijelom teritorije Parka prirode (PP) “Komovi”, koji pripada toj opštini. Adekvatana valorizacija i zaštita oko 6.160 hektara zaštićenog područja, koje obuhvata Jabuku, Mateševo, Sungu i Kraljske Bare izostali su do danas.

U Mjesnoj zajednici (MZ) Kraljske Bare i u Udruženju za zaštitu Komova (UZKOM), kako su nedavno kazali “Vijestima”, još očekuju da vide bar jednu konkretnu aktivnost “koja bi pokazala minimum brige o tom zaštićenom području”.

Predlog plana upravljanja za teritoriju na kolašinskom dijelu kreiran je još pretprošle godine. Kako piše u tom dokumentu, kolašinskim prostorom sada upravlja Sekretarijat za zaštitu životne sredine. Planom je predloženo da bude osnovano novo preduzeće ili agencija koji bi obavljali taj posao.

Bonus video: