Vlast u Srbiji hoće da uređuje medijski prostor i u CG

Ono što su "Prvoj" riješili za pet dana "Vijestima" odlažu preko tri mjeseca

Advokat United grupe Rastko Petaković dodaje i da postupak ocjene planirane akvizicije dnevnih novina i TV kanala Vijesti od strane United Grupe traje duže od tri mjeseca, što je prilično neuobičajeno, imajući u vidu da se radi o transakciji koja prije svega ima efekte na medijskom tržištu Crne Gore, a ne Srbije

23980 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

United Media još uvijek nije postala suvlasnik “Vijesti” iako je još krajem avgusta ozvaničen dogovor o partnertsvu najveće crnogorske medijske grupacije i najvećeg regionalnog telekomunikacionog i medijskog Sistema.

Advokat United grupe Rastko Petaković, u izjavi za “Vijesti” navodi da nadležna Komsija za konkurenciju Srbije odugovlači izdavanje saglasnosti ovoj kompaniji za ulazak u suvlasništvo “Vijesti”:

„United Grupa je blagovremeno još 6. oktobra 2021. godine podnijela odgovarajuće zahteve nadležnim državnim organima u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Republici Srbiji. Transakcija je vrlo brzo odobrena u Sjevernoj Makedoniji (5. novembra 2021.), a u Crnoj Gori nedugo zatim 16. novembra 2021. godine. Što se tiče postupka u Republici Srbiji, United Grupa je svoj inicijalni zahtev dopunila 14, 25. i 26. oktobra sa dodatnim informacijama i dokumentacijom. Nakon toga, Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije traži dodatna pojašnjenja kroz više zahteva za dopunu prijave, i to 15. novembra, 16. decembra 2021., kao i 14. januara 2022. odnosno na svakih mjesec dana, što odstupa od redovne prakse Komisije u skraćenim postupcima koje Komisija inače vrlo efikasno rješava. U većini slučajeva i bez izdavanja bilo kakvih zahtjeva za dopune”, objašnjava Petaković.

Advokat Petaković dodaje i da postupak ocjene planirane akvizicije dnevnih novina i TV kanala Vijesti od strane United Grupe traje duže od tri mjeseca, što je prilično neuobičajeno, imajući u vidu da se radi o transakciji koja prije svega ima efekte na medijskom tržištu Crne Gore, a ne Srbije.

“Nije mi poznato zašto Komisija za zaštitu konkurencije još uvijek nije riješila ovaj predmet, dok je, poređenja radi, pojedine transakcije u kojima je najveći državni telekomunikacioni operator preuzimao manje telekomunikacione, odnosno kablovske operatore na tržištu Republike Srbije, a gde bi Komisija po prirodi stvari trebalo da bude zainteresovanija za efekte tih transakcija po konkurenciju u Srbiji, Komisija odobravala vrlo brzo – u roku od oko mjesec dana“, kaže Petaković.

Alekasandra Subotić, CEO United Media, u izjavi za “Vijesti” ističe da je trajanje predmetnog postupka za žaljenje, ali da ih to ne nije iznenađuje s obzirom na dosadašnje iskustvo kompanije u odnosu državnih institucija Srbije prema UM:

“Nažalost, poslednji put smo slično odugovlačenje regulatornih postupaka od strane srpske Komisije za zaštitu konkurencije mogli da vidimo pri pokušaju kupovine nekoliko radio stanica, kada su se najviši državni organi svakodnevno izjašnjavali o transakciji, od koje je prodavac na kraju i odustao, da bi ih odmah potom prodao vlasnicima pro-vladinih tabloida. Ipak, s obzirom da bi Komisija trebalo da analizira efekte transakcija na konkurenciju na srpskom tržištu, zaista djeluje neobično da nekoliko mjeseci razmatra kupovinu udjela u crnogorskoj medijskoj grupaciji od strane United Media, a da joj je trebalo čitavih pet dana da odobri kupovinu B92 i Prve od strane Kopernikus-a”.

Željko Ivanović, predsjednik borda menadžera “Vijesti”, ocjenjuje da se radi o neprimjerenom ponašanju jedne državne institucije sa teritorije susjedne države u uređivanje medijskog prostora Crne Gore.

“Jasno je i laiku a kamoli stručnoj Komisiji kakva bi trebalo biti jedna državna institucija, da bilo koji biznis pa i medijski sa tržišta Crne Gore koje je 10 ili 15 puta manje od tržišta Srbije ni na koji način ne može da poremeti konkurenciju kod susjeda. Otuda je tragikomično ponašanje Komsije za konkurenciju Srbije što će nadam se notirati i nadležne adrese iz Evropske unije koje su mnogo puta dosad reagovale na raznovrsne opstrukcije i neprimjerene uticaje koji dolaze od zvaničnog Beograda kada je u pitanju medijska sfera. Nadam se takođe da će se nadležni iz pomenute Komisije urazumiti i uskoro izdati potrebnu saglasnost kako bi UM postala suvlasnik u našoj grupaciji”, zaključuje Ivanović

Taj bauk Šolak

U posljedjem, četvrtom po redu dopisu, srpska Komsija za konkurenciju postavlja pitanja poput onog gdje se od UG traži da precizira na koji način će budući suvlasnik grupacije “Vijesti” moći da utiče na uređivačku politiku medija.

Potom Komsija izražava zabrinutost koliki je uticaj sinergetskog efekta dnevnog lista Danas koji je u vlasništvu UG i Vijesti na tržištu Srbije. U posljednjem pitanju Komsija za zaštitu konkurencije traži od uprave korporacije da im objasni “koja je uloga fizičkog lica Dragana Šolaka u upravljanju UG”.

Političke partije na vlasti u Srbiji i njima bliski mediji brojne nedaće objašnjavaju uticajem Šolaka.