Uređuju staro podgoričko groblje kod crkve Svetog Đorđa

Starješina crkve Mirčeta Šljivančanin ističe i da su se na taj potez odlučili zato što se groblje nalazi u blizini crkve, zbog "duga prema precima", ali i da uređivanje zahtijeva ozbiljniji pristup, te i da se vremenom uključi više činilaca u društvu

17532 pregleda 68 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Miljana Kljajić
Foto: Miljana Kljajić

Kod crkve Svetog Đorđa počelo je uređivanje groblja koje se nalazi iza samog kompleksa.

Građani sijeku rastinje i drveće koje je prekrilo grobove, a kako navodi starješina crkve, protojerej Mirčeta Šljivančanin, uređivanje je organizovalo sveštenstvo crkve Svetog Đorđa, crvena opština Podgorica, vjernici i drugi građani.

"Imamo oko 150 ljudi koji danas rade u ovoj akciji, većinom mladih Podgoričana koji su se organizovali na poziv crkve", kazao je Šljivančanin.

Starješina crkve ističe i da su se na taj potez odlučili zato što se groblje nalazi u blizini crkve, zbog "duga prema precima", ali i da uređivanje zahtijeva ozbiljniji pristup, te i da se vremenom uključi više činilaca u društvu.

"Naravno crkva je tu, ali zahtijeva i uključenje svih činilaca u društvu koji mogu da doprinesu da se groblje prvenstveno očisti od korova i rastinja, a onda da se konzervira i naprave neke staze, osvjetljenje.. Da bude to jedno mjesto gdje bi mogli i vjernici i turisti da prođu, jer tu ima grobova značajnih ličnosti koje bi trebalo restaurirati", ističe Šljivančanin.

Dodaje i da je groblje značajno za Podgoricu jer svjedoči o životu u ovom mjestu, ali je pojasnio i da se groblje prostire sve do stadiona malih sportova.

Takođe, navodi da crkva datira između 9. i 11. vijeka, te da je to groblje "možda staro do 1.000 godina - najstariji neki slojevi groblja".

Bonus video: