Neće regionalni reciklažni centar „ispod svojih prozora“

Škuletić kazao da mještani smatraju da nema validnih argumenata za izgradnju regionalnog reciklažnog centra na planiranoj lokaciji

7746 pregleda 7 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Svetlana Mandić
Sa protesta, Foto: Svetlana Mandić

Mještani Bogetića i pješivačkog kraja organizovali su protestni skup u Bogetićima zbog najave lokalne uprave Nikšića da će se regionalni reciklažni centar za osam opština graditi u mjestu Stubica.

„Nikada u prošlosti ne pamtimo takvu slogu kao sada, da se svi do zadnjeg protive izgradnji regionalnog reciklažnog centra“, kazao je Miajlo Škuletić, jedan od organizatora skupa.

Kako je istakao, njihova Mjesna zajednica (MZ) broji više stotina građana a gradnjom reciklažnog centra bio bi „doveden u pitanju opstanak normalnog i zdravog života na teritoriji Pješivaca“. Istakao je da skup nema politički kontekst, kao i da podržavaju ideju da se riješi problem deponovanja otpada, ali ne ispod njihovih prozora, jer uvjeren je da u nikšičkoj opštini postoje mjesta gdje ljudska noga nije „kročila zadnjih 30 godina“.

Bogetići protest, protest Bogetići
foto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, niko mještane nije pitao za mišljenje povodom planirane gradnje reciklažnog centra.

„Mi mještani smatramo da nema nikakvih validnih argumenata za izgradnju regionalnog reciklažnog centra na toj lokaciji“, kazao je Škuletić i dodao da zato postoji veliki broj razloga da se reciklažni centar ne gradi u mjestu Stubica.

Škuletić
Škuletićfoto: Svetlana Mandić

Razlozi koji, prema njegovim riječima, ne preporučuju Stubicu za regionalni reciklažni centar su – karakteristična ruža vjetrova, kraški teren sa brojnim vodotocima, a na udaljenosti od 250 metara od tunela je bušotina sa vodom od 60 metara, za vrijeme dužih kišnih periodu u Stubičkim dolima izbijaju podzemne vode, a udaljenost najbliže vrtače je oko 70 metara od mjesta gdje je planirana deponija, riječ je o poznatom pčelarskom regionu sa više od 3.000 društava koji zimuju, domaćinstva žive od poljoprivrede, u neposredmoj blizini žive tri stalna domaćinstva, dok u selu Paprati, koje je blizu, zimuje deset, nekretnine bi, izgradnjom centra, bile obezvrijeđene...

Kazao je da su se dva puta obraćali dopisom predsjedniku Opštine, Marku Kovačeviću, da su mu predali peticiju sa skoro 500 potpisa i da ih je na razgovor pozvao tek nakon što su putem lokalnih medija obavijestili javnost o protestu.

Bogetići protest, protest Bogetići
foto: Svetlana Mandić

„Dobili smo od njega površne i neuvjerljive odgovore. Ohrabruje nas njegova izjava da lokacija u Stubici nije definitivno određena za realizaciju projekta. Pozivamo lokalnu upravu da nam omogući uvid u studije koje su pripremljene povodom ovog projekta, a koje za sada nijesu dostupne građanima i da javno saopšte koji su eksperti angažovani za igradnju studija“, poručio je Škuletić.

Mjesto za buduću deponiju
Mjesto za buduću deponijufoto: Svetlana Mandić

Momo Kontić, koji je takođe jedan od organizatora, kazao je da su od Kovačevića tražili da prisustvuje skupu, ali da nije mogao da se odazove njihovom pozivu zbog ranije preuzetih obaveza.

„Obećao nam je da će sledeće subote doći sa ljudima iz struke, tj. iz Vlade. Zbor ima samo jednu tačku dnevnog reda a to je – ne izgradnji reciklažnog centra u Stubici, jer želimo da sačuvamo da možemo da živimo zdravo u našim Pješivcima“, poručio je Kontić i dodao da u tom kraju postoji pedesetak uzornih domaćina koji imaju mini farme.

Kontić
Kontićfoto: Svetlana Mandić

Prema riječima mještanina Mitra Magovčevića hrabri to što je predsjednik Opštine Nikšić kazao da „slučaj nije zabetoniran“.

„On se pravda da će biti savremen. Ja sam učitelj. Vodili smo đake u podgorički reciklažni centar i morali smo da ih izvedemo nakon pet minuta. I dalje smo u kontaktu sa lokalnom upravom i gledamo da na razuman način izađemo iz ove krize stvorene ne našom voljom“, kazao je Magovčević i dodao da je skup u Bogetićima bio protest upozorenja, a da dalji potezi zavise od lokalne uprave.

Magovčević
Magovčevićfoto: Svetlana Mandić

Planirano je da se u reciklažnom centru obrađuje otpad iz osam opština – Nikšića, Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Plužina, Šavnika i Žabljaka.

Nikčević: U Stubici nikada harač nije bio pokupljen

Milorad Nikčević, koji kaže da mu je kuća udaljena oko 200 metara od mjesta planiranog za regionalnu reciklažni centar, poručio je da Stubica nije selo kojeg više nema.

Nikčević
Nikčevićfoto: Svetlana Mandić

„Jeste da je raseljeno, ali postojaće Stubica. Prirasta omladina i iz razgovora smo čuli da su mnogi zainteresovani da se vrate na svoja ognjišta i oprave svoje kuće. Već su se neki vratili, imaju stada i buljuke ovaca. Mnogi će se vratiti da poprave te zidine. U to naše selo nikada harač nije pokupljen. Ko je pokušao, grdno je prošao. Otišao je preko Pandurice sa konjskom drvenicom“, poručio je Nikčević.

Kovačević: Stubica najbolje ocijenjena lokacija, raduje briga građana za zaštitu životne sredine

Predsjednik Opštine Marko Kovačević istakao je da je protest prirodno pravo građana da iskažu svoje mišljenje i da mu je drago da, za razliku od vremena kad je tako prirodni ambijent devastiran, sada postoji snažnija svijest i volja mještana o potrebi da zaštite svoju životnu sredinu.

Istakao je da je primio predstavnike mještana i upoznao ih da je Ministarstvo ekologije, urbanizma i prostornog planiranja uradilo studiju o izboru najbolje lokacije za regionalni reciklažni centar, da je Stubica po toj studiji najbolje ocijenjena lokacija, kao i da je čitav proces bio transparentan i da su o tome svi na vrijeme mogli da se upoznaju.

„Što se mene tiče ja nisam neko ko insistira na toj ili bilo kojoj drugoj lokaciji. Dogovorili smo da Ministarstvo odradi studiju, i opštinska komisija je takođe dala isto mišljenje. Ono što je važna naznaka jeste da u Stubici nije planirana deponija, već reciklažni centar koji ne može više štete nanijeti životnoj sredini nego postrojenja za vađenje šljunka koja su tu postojala ili sad postoje. Mislim da stručna lica treba da detaljno objasne situaciju mještanima a ja sam ponudio da nakon što naredne nedelje formiraju organe Mjesne zajednice, predstavnik Bogetića uzme učešća u radu naše Komisije koja priprema Javni poziv za reciklažni centar“, kazao je Kovačević.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Istakao je da bi regionalnim reciklažnim centrom, koji bi bio urađen po najvećim evropskim standardima, riješili veliki problem i stvorili preduslove da se otvore nova radna mjesta.

U utorak dolaze Holanđani zainteresovani za sanaciju Mislovog dola

Sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Đorđije Manojlović, kazao je da u utorak dolaze predstavnici holandske firme koji su zaintresovani za sanaciju nelegalne deponije Mislov do.

„Plan je da ta firma izvrši izvlačenje metana iz postojeće deponije, da se napravi gasna elektrana, generator, i da Elektroprivreda otkupi proizvedenu struju. Kada iscrpe metan, oni će kultivisati Mislov do“, kazao je Manojlović.

Manojlović
Manojlovićfoto: Svetlana Mandić

Privremena deponija, koja će biti u funkciji do izgradnje reciklažnog centra, nalaziće se u blizini postojeće na Mislovom dolu, kazao je Manojlović, a ne, kako mještani tvrde, u mjestu Stubica.

„Zašto bi stvarali novu ekološku crnu tačku. Nova deponija, koja će biti privremena, biće pored postojeće i urađena po svim standardima“, kazao je Manojlović.

Tvrdi da će biti organizovana javna rasprava oko gradnje regionalnog reciklažnog centra i da će mještani Bogetića biti pozvani da istoj prisustvuju.

Bonus video: