ASK: Bojanić i Radonjić prekršili zakon

Agencija je utvrdila i da svu imovinu nisu prijavili ni predsjednici Opštine Berane Tihomir Bogavac i Ulcinj Aleksandar Dabović, ali ni poslanik u Skupštine Crne Gore Dragan Bojović

12449 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da dostavi tačne i potpune podatke, u suprotnom je propisana novačana kazna od 500 do 2.000 eura.

Bojanić, kako se naovodi u odluci, nije u roku od 30 dana od imenovanja na mjesto ministra prijavio da zemljište, dio nekretnina i akcije.

To su, između ostalog, četvrtina stambenog prostora od 70 i nestambenog protora od 25 metara kvadratnih, četvrtina od 445 metara kvadrartnih pašnjaka, 4.073 šuma, 276 vinograda i 2.530 livada...

Takođe se navodi da nije prijavio sve akcije svoje supruge, među kojima su one u CGES-i, Otrant komercu, Eurofondu i Zavodi za izgradnju Bara.

U obrazloženju odluke se navodi da je Bojanić odbio da da iskaz.

Potom su mu dostavljeni i rezultati ispitnog postupka, ali se nanjih nije izjašnjavao.

Raodnjić nije prijavio uvećanje imovine

Agencija je takođe utvrdila da je njen bivši direktor, a doskorašnji predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Sreten Radonjić prekršio Zakon jer nije u zakonskom roku prijavio uvećanje imovine vrijednosti preko 5.000 eura.

Javni funckioner dužan je u roku od 30 dana da prijavi uvećanje imovine vrijednosti preko 5.000 eura, u suprotnom će biti izrečena kazna od 500 do 2.000 eura.

Uvećanje se odnosi na kredit dobijem pod povoljnim uslovima, na osnovu kojeg je on kupio stan.

Istakao je da je mipljenje Agencije, dok je on rukovodio sa njom, bilo da kreditno zaduženje ne predstavlja uvećanje Agencije, zbog činjenice da je sve do potpune isplate ugovorenih sredstava, stan u vlasništvu zivođača radova.

On tvrdi da je ispunio sve zakonom predviđene uslove o prijavi uvećanja imovine od 5.000 eura.

Bojović nije prijavio tačnu kvadaturu kuće niti sve akcije supruge Jelene

Agencija je takođe utvrdila da svu imovinu nisu prijavili ni predsjednici Opštine Berane Tihomir Bogavac i Ulcinj Aleksandar Dabović, ali ni poslanik u Skupštine Crne Gore Dragan Bojović.

Bojović nije prijavio tačnu kvadrature kuće u Pažićima, nije prijavio sve akcije supruge, ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, automobil koji se vodio na nju i prihode manje za 4.013 eura.

Bojović je kazao da mu nije jasno na osnovu kojih podataka je Agencija došla do razliku u prihodima od malo više od 4.000 eura, imajući "u vidu činjenicu da se do navedene razlike ne može doći uvidom u izvode iz banke preko koje njegova supruga ostvaruje prihode".

U odnosu na razliku u kvadraturi kuće, u odnosu na prijavljenih 80 na 90 metara kvadratnih, on je istakao da je evidentno da se radi "o greškama u načinu vođenja evidencije između državnih organa" pa je kao posljedica toga "i nastala ova minorna greška u prijavi".

Bonus video: