Zavod za školstvo: Navodi u obrazloženju za smjenu Sijariću neistiniti i paušalni

Iz Zavoda za školstvo odgovorili na tvrdnje ministarke da je dosadašnji direktor prekršio nekoliko odredaba Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju

6297 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zavod za školstvo reagovao je povodom obrazloženja ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić za razrješenje dosadašnjeg direktora Zavoda Rešada Sijarića.

Ministarka je u obrazloženju navela da je Sijarić prekršio nekoliko odredaba Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, a na funkciju v.d. direktorice izabrana je Biljana Joksimović.

"U pomenutom obrazloženju se navode sljedeće tvrdnje: da Zavod za školstvo nije objavio usljed izborne kampanje istraživanje Zavoda za školstvo o učenju na daljinu, da je izvršena organizacija nastave na period centralnog godišnjeg planiranja koje je rađeno prije 50 godina, da je došlo do falsifikovanja Izvještaja o utvrđivanju kvaliteta nastave u JPU 'Đina Vrbica', falsifikovanja pisarnice Zavoda za školstvo, kašnjenja pri usvajanju Metodologije za utvrđivanje kvaliteta nastave, plagiranja predmetnih programa i neorganizovanja savjetovanja za primjenu novih obrazovnih programa", podsjećaju iz Zavoda.

Kazali su da su navedeni navodi u obrazloženju netačni, neistiniti i paušalni.

"Shodno Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta vrši poslove uprave koji se odnose na: kreiranje, uspostavljanje i razvoj obrazovno-vaspitnog sistema. U tom smislu, Zavod za školstvo je istraživanje koje je urađeno u vezi 'Učenja na daljinu' dostavio Ministarstvu prosvjete. Nijedan zakonski niti podzakonski akt ne obavezuje Zavod za školstvo da svoje interno istraživanje javno objavi niti je taj akt naveden u obrazloženju razrješenja", navodi se u reagovanju.

Iz Zavoda napominju da je cilj istraživanja bio da se definišu smjernice za realizaciju onlajn nastave koje su poslate školama zajedno sa pedagoško-psihološkim preporukama.

"Organizacija nastave i godišnji plan i program rada, shodno članu 82 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, u nadležnosti su direktora vaspitno-obrazovne ustanove (škole) a ne Zavoda za školstvo, te tvrdnje da je Zavod za školstvo izvršio organizaciju nastave i vratio je na period centralnog godišnjeg planiranja koje je rađeno prije 50 godina, nemaju utemeljenje u zakonu i potpuno su paušalne. Takođe, nije navedeno kakvo je to planiranje bilo prije 50 godina i na koji način je izvršena pomenuta komparacija."

Kada su u pitanju optužbe za falsifikovanje Izvještaja o utvrđivanju kvaliteta nastave u JPU „Đina Vrbica“, iz Zavoda napominju da je Upravna inspekcija kontrolisala taj postupak, a da tome svjedoči Zapisnik upravne inspekcije i da ista nije našla nepravilnosti u tom postupku.

Nejasno je, ističu, kako neko može "falsifikovati“ pisarnicu, jer to "nije prepoznato u terminologiji niti prava niti lingvistike".

Zavod za školstvo je organizovao savjetovanja za primjenu novih obrazovnih programa u avgustu 2017. godine za sve osnovne škole u Crnoj Gori, što je poznato prosvjetnoj javnosti, dodaju u reagovanju.

"Metodologiju za utvrđivanje kvaliteta rada obrazovno-vaspitnih ustanova donosi Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, shodno odredbama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju (član 17), tako da je neistinita tvrdnja iz obrazloženja Rješenja o razrješenju da Zavod za školstvo nije donio Metodologiju u propisanom roku, naročito imajući u vidu činjenicu da je Metodologija upućena Ministarstvu na usvajanje 15. aprila 2021. godine i da do danas Ministarstvo nije istu usvojilo."

"Državno tužilaštvo Crne Gore je obustavilo postupak koji je vođen zbog navodnog plagiranja predmetnih programa iz Hrvatske zbog nedostatka dokaza, tako da je i ta tvrdnja iz obrazloženje Rješenja o razrješenju direktora Zavoda za školstvo, da je bilo plagiranja – paušalna, nedokazana i podliježe kao neistinita krivičnom gonjenju", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: