Voda će biti jeftinija za Pljevljake?

Osim u tehničke svrhe, veliki broj dana u godini građani ne mogu da koriste vodu iz gradskog vodovoda zbog neispravnosti. Iz Vodovoda kažu da će do smanjenja cijena doći zbog dobrog poslovanja

6181 pregleda 1 komentar(a)
Korigovaće cijene vode: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Korigovaće cijene vode: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Pljevaljski Vodovod najvjerovatnije će u ovoj godini smanjiti cijenu vode, a konačnu odluku o tome donijeće Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti.

To je “Vijestima” potvrdio direktor pljevaljskog Vodovoda Vidan Vuković.

On je kazao da će prema nekim kalkulacijama doći do korekcije cijene sa sadašnjih 43 centa po kubiku vode na 40 ili 41 cent, ali je istakao da će konačnu riječ o tome da li će i u kom obimu doći do smanjenja cijene odlučiti Regulatorna agencija.

”Cijena kubika vode u Pljevljima je među najskupljim u Crnoj Gori. Građani Pljevalja plaćaju veoma visoku cijenu vode u odnosu na druge opštine sa sjevera. Ni u jednoj opštini toliko dugo građani nijesu bez vode za piće iz gradskog vodovoda, kao što je to slučaj u Pljevljima”, navodi se u saopštenju “Legalisa”. Tvrde i da u pojedinim opštinama građani vodu plaćaju pet puta jeftinije nego u Pljevljima

Vuković je kazao da su ove cijene bez obračunatog PDV-a.

”Mi kao preduzeće ne možemo sami da odredimo cijenu jer to radi Regulatorna agencija koja uređuje naše cijene s obzirom na rezultat poslovanja. Mi smo krajem prošle godine dali određene podatke Regulatornoj agenciji koji su im bili potrebni da bi vidjeli kakva će cijena biti u ovoj godini i na kojem će se niovu kretati. I možemo reći da već imamo pomak u tom dijelu i smatramo da će doći do samanjenja cijene vode na mjesečnom nivou, što će reći da ćemo u 2022. godini imati nižu cijenu vode nego što smo je imali u prethodnoj godini. U ovom periodu se vodi javna rasprava do 30. januara nakon čega će Regulatorna agencija dati svoje konačno mišljenje”, rekao je Vuković

Vuković je kazao da će do smanjenja cijene vode doći zbog dobrih poslovnih rezultata Vodovoda u prošloj godini.

”To znači da smo mi 2021. godinu završiti prvi put poslije dvije tri decenije sa pozitivnim rezultatom, što jako utiče na cijenu kada su u pitanju građani. Što znači da je Vodovod uspio da smanji svoje troškove i da poveća prihode, što znači da treba da se smanje cijene. Prema svim podacima koje smo mi poslali, mi ćemo već u 2022. imati smanjenje cijena”, rekao je Vuković.

On je kazao da će odluka o novim cijenama nakon što se o tome izjasni Regulatorna agencija morati da bude usvojena u lokalnom parlamentu.

”Mi ćemo u ovom prvom dijelu dok se ne završi javna rasprava imati vid privremene cijene na koju će biti određeni popust”, rekao je Vuković.

Pljevaljska Nevladina organizacija “Legalis” pozvala je nedavno odgovorne u preduzeću Vodovod da prepolove račune za vodu građanima za svaki mjesec, kada voda nije za piće.

Od drugog decembra prošle godine do 10. januara voda iz gradskog vodovoda nije bila za piće nakon ekološkog incidenta na brani u Otilovićima, a kasnije zbog zamućenja izazvanih obilnim padavinama.

Napominju da veliki broj dana u godini Pljevljaci ne mogu da koriste vodu iz gradskog vodovoda zbog neispravnosti osim u tehničke svrhe.

”Cijena kubika vode u Pljevljima je među najskupljim u Crnoj Gori. Građani Pljevalja plaćaju veoma visoku cijenu vode u odnosu na druge opštine sa sjevera. Ni u jednoj opštini toliko dugo građani nijesu bez vode za piće iz gradskog vodovoda, kao što je to slučaj u Pljevljima”, navodi se u saopštenju “Legalisa”.

Tvrde i da u pojedinim opštinama građani vodu plaćaju pet puta jeftinije nego u Pljevljima.

.

Bonus video: