Kotor: Održana tribina o nasilju u porodici i zlostavljanju djece

Direktor Doma zdravlja Kotor Igor Kumburović podsjetio je da su djeca najosjetljiviji, najzahtjevniji i najvulnerabilniji dio svakog društva, ali i da na žalost, ne žive sva djeca u blagostanju, već ima i onih koji od ranog djetinjstva trpe različite oblike nasilja
210 pregleda 1 komentar(a)
Dom zdravlja Kotor, Foto: Dom zdravlja Kotor
Dom zdravlja Kotor, Foto: Dom zdravlja Kotor
Ažurirano: 27.10.2017. 12:18h

U prepunoj sali kotorskog Centra za kulturu, u organizaciji Doma zdravlja Kotor, u četvrtak, 26.oktobra godine, održana je tribina na temu: „Nasilje u porodici – emocionalno, psihičko i fizičko zlostavljanje djece“.

U uvodnom obraćanju direktor Doma zdravlja Kotor Igor Kumburović podsjetio je da su djeca najosjetljiviji, najzahtjevniji i najvulnerabilniji dio svakog društva, ali i da na žalost, ne žive sva djeca u blagostanju, već ima i onih koji od ranog djetinjstva trpe različite oblike nasilja.

"Zlostavljanje i zanemarivanje djece nije samo javno zdravstveni problem, već i pravno pitanje i pitanje ljudskih prava, pitanje bezbjednosti, problem kojim treba da se bave svi sektori i cjelokupno društvo. Zato na to moramo reagovati i zajedno raditi na očuvanju porodice, jer odnos prema porodici i djeci je odnos društva prema sopstvenoj budućnosti", kazao je Kumburović.

U rješavanju ovog problema, prema njegovim riječima, neophodan je multidisciplinarni pristup, jer je to jedini način za smanjenje nasilja i stvaranje uslova za život djece i porodice bez nasilja, kao i cjelokupnog društva na dobrobit svih građana države, te samim tim i izgradnjom cjelokupnog sistema bez bilo kog oblika nasilja.

Direktorka nevladine organizacije "SOS telefon" Biljana Zeković istakla je da je među žrtvama nasilja u porodici u Crnoj Gori čak devedeset odsto osoba ženskog pola, a svaka deseta žrtva nasilja je dijete ili maloljetna osoba.

"Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, koji je usvojen 2010. godine vrlo jasno je definisao koji sve oblici nasilja u porodici mogu biti sankcionisni i koje su karekteristike različitih oblika nasilja. Kada govorimo o porodičnom nasilju – uvijek se stiče utisak da je u pitanju nasilje u međupartnerskim odnosima, a često se zaboravlja , pa i na nivou institucija sistema - jedna važna činjenica, a to je da su djeca u takvim porodicama apsolutno uvijek žrtve nasilja, bez obzira da li je nasilje usmjereno i na njih direktno ili su bili posmatrači. Posljedice i traume koje preživljavaju djeca su identične kao da su oni dobili batine, a batine zapravo trpe neki drugi članovi porodice. Po statistici je to najčešće majka", kazala je Zeković.

Posljedice nasilja u porodici su, upozorila je Zeković, dugoročne i nemjerljive.

"Ne smijemo zaboraviti da je nasilje izabrano ponašanje, ali i da se djeca uče ponašanju tako što posmatraju kako se ponašaju njegovi bližnji, poprimaju potom te karakteristike u svom ponašanju i kad jednom oforme svoju porodicu – nerijetko se ponašaju kao nasilnici. Ne smijemo zaboraviti da se onaj ko je slabiji uvijek priklanja onome ko ima moć, a unutar porodice moć ima uglavnom otac odnosno muškarac. Vrlo često se dešava i da one djevojčice koje su bile žrtve nasilja u porodici i posmatrale šta se dešava unutar takve porodice – kasnije u životu za partnere često biraju upravo nasilnike", rekla je Zeković. Ona je posebno istakla da je svako nasilje ili sumnju da se nešto slično dešava u bilo kojem odnosu – neophodno prijaviti nadležnima.

Na tribini su govorile i pedijatri Vesna Mačić i Nina Mandić i Branka Mitrić, klinički psiholog u Domu zdravlja Kotor.

Bonus video: