Veći koeficijenti za prosvjetare u magli

"Nastavnik početnik ima za 28 eura veću zaradu od minimalne, ako mu se ne računa ovaj dodatak koji je dobio na osnovu zdravstvenog osiguranja"

6136 pregleda 28 reakcija 7 komentar(a)
Savović, Foto: Privatna arhiva
Savović, Foto: Privatna arhiva

Treba jasno reći da zarade u prosvjeti nijesu povećane i da se radi o manipulaciji, tvrdi profesor istorije i geografije Slobodan Savović.

”Tvrdnja koja se ‘prodaje’ ovih dana je klasična manipulacija, jer 22 odsto prosječnog uvećanja zarada je u stvari naš novac koji je iz bruto zarade poslodavac, odnosno država uplaćivala u naše ime državnim fondovima. Sada taj novac pretvaraju u naše neto zarade, sa najavom moguće reforme (privatizacije) Fonda za zdravstveno osiguranje”, kazao je Savović.

On ističe da su koeficijenti zarada u prosvjeti ostali isti, bez nagovještaja da će biti uvećani, jer je budžet već usvojen.

”Izmjenama Zakona o radu, minimalna zarada je povećana na 450 eura. To znači da u prosvjeti najniže zarade iznose toliko za higijeničarke. Svi ostali nivoi kvalifikacija u prosvjeti - njih pet imaju zarade u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom. Dakle, odnos zarada i koeficijenata je bitno narušen. Nastavnik početnik ima za 28 eura veću zaradu od minimalne, ako mu se ne računa ovaj dodatak koji je dobio na osnovu zdravstvenog osiguranja. Šta je sa kolegama sa srednjim i višim nivom obrazovanja? Sam odnos zarada je negdje 1:2”, tvrdi Savović.

On je upozorio i na to da je kadrovska politika Ministarstva prosvjete nauke, kulture i sporta “u svim segmentima sistema razorila ionako krhku profesionalnu svijest naših kolega”.

”DPS-SD članske karte i kadriranje zamijenile su sve članske karte partija na vlasti. Sa jednim pogubnim dodatkom - primitivizam i netrpeljivost prema različitostima i kritici, uz nezapamćen revanšizam ministarke i njenih saradnika. Jedno zlo, zamijenili smo drugim. Umjesto da smo, kako smo se nadali, krenuli u promjenu sistema obrazovanja kroz promjenu sistema vrijednosti izgrađujući korektivne i mjerljive strategije. Mislio sam da ćemo modelirati sistem koji će sam prepoznavati kadrove sposobne za te promjene”, očekivao je Savović.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da je ta radnička organizacija uputila Ministarstvu finansija i socijalnog staranja (MFSS) zahtjev za sastanak u vezi sa izmjenom Granskog kolektivnog ugovora u cilju povećavanja koeficijenata za zarade, ali da već mjesec nijesu dobili odgovor.

On je naveo da su saglasnost za početak procedura za izmjenu Kolektivnog ugovora dobili od resornog Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta, ali im treba i stav MFSS o budžetskim mogućnostima za povećanje zarada do kojeg bi dovelo usklađivanje koeficijenata.

Upozorio je i na to da se, nakon potpisivanja novog kolektivnog ugovora za zdravstvo u decembru, desilo da su zarade zaposlenih sa srednjom stručnom spremom u zdravstvu izjednačene sa zaradama nastavnika u osnovnim i srednjim školama, dok je povećanje zarada na Univerzitetu Crne Gore značajno povećalo razliku u zaradama zaposlenih u toj instituciji i ostalom sistemu obrazovanja.

Bonus video: