Polaganjem vijenaca obilježena godišnjica Pobune mornara u Boki

„Oni su pokazali da se moraš boriti za ono u šta vjeruješ, a pobjeda će doći prije ili kasnije“, istakao je predsjednik Skupštine opštine Ivan Otović i dodao da se polaganjem vijenaca čuva sjećanje na ovaj istorijski momenat, podvig mornara i njihovu spremnost na žrtvu

7428 pregleda 51 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Opština Herceg Novi
Foto: Opština Herceg Novi

Polaganjem vijenaca danas je u Đenovićima obilježena godišnjica Pobune mornara u Boki kotorskoj.

Vijenac je na spomen ploču na zgradi Mjesne zajednice položio predsjednik Skupštine opštine Ivan Otović, na kuću Vrankovića kao mjesto pobune Dejan Verigo u ime hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice, a u more ga je spustio Glavni administrator Opštine Herceg Novi, Nenad Đorđević.

Kako je Otović rekao, hrabri mornari različitih nacionalnosti su prije 104 godine podigli pobunu protiv nehumanih uslova koji su vladali na brodovima u sastavu mornarice Austrougarske monarhije, podstaknuti idejama Oktobarske revolucije.

foto: Opština Herceg Novi

„Oni su pokazali da se moraš boriti za ono u šta vjeruješ, a pobjeda će doći prije ili kasnije“, istakao je Otović i dodao da se polaganjem vijenaca čuva sjećanje na ovaj istorijski momenat, podvig mornara i njihovu spremnost na žrtvu.

Događaju su prisustvovali predstavnici Mjesne zajednice Đenović, koja zajedno sa hercegnovskom podružnicom Bokeljske mornarice čuva tradiciju obilježavanja ovog datuma.

foto: Opština Herceg Novi

Pobuna mornara u Boki kotorskoj odigrala se 1. februara 1918. godine, tačno u podne, na brodovima „Sankt Georg” i „Gea”. U tom trenutku, Boka je bila dio Austrougarske i zbog svog strateškog položaja predstavljala izuzetno važnu pomorsku bazu. Toga dana, oko 6.000 mornara austrougarske ratne flote uzelo je zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zalivu, a upravo ispred Đenovića je bio stacioniran najveći broj brodova. Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata koji su vodile Njemačka i Austrugarska i protiv loših uslova života na ratnim brodovima.

Bonus video: