Za mjesec propada i 35.000 doza Sputnjika

Vakcinalnim punktovima od oktobra prošle godine proslijeđeno svega 5.000 doza ruske vakcine. Do sada uništeno 27.754 doza različitih proizvođača, najviše Astra Zeneke

26869 pregleda 57 reakcija 54 komentar(a)
Vakcinacija u Crnoj Gori započeta ruskom vakcinom u februaru prošle godine, Foto: Boris Pejović
Vakcinacija u Crnoj Gori započeta ruskom vakcinom u februaru prošle godine, Foto: Boris Pejović

Skoro 35.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, kojoj rok upotrebe ističe krajem ovog mjeseca, nalaze se neiskorišćene u lageru “Montefarma”.

Iz ove ustanove “Vijestima” su kazali da u skladištu imaju 16.790 prve doze ruske vakcine, kao i 18.080 druge.

Te vakcine imaju rok trajanja do 28. februara ove godine.

Posljednji kontingent sa 40.000 doza te vakcine, koje je kupila država, stigao je sredinom oktobra prošle godine u Crnu Goru, što znači da je vakcinalnim punktovima do sada proslijeđeno nešto više od 5.000 doza.

Za nepunih godinu od kako je u Crnoj Gori započeta imunizacija protiv koronavirusa, zbog isteklog roka uništeno je ukupno 27.754 doza vakcina različitih proizvođača.

To su “Vijestima” kazali iz “Montefarma” i pojasnili da su vakcine kojima je istekao rok trajanja odmah nakon povlačenja poslate firmi Hemosan iz Bara, koja se bavi daljom distribucijom medicinskog otpada na uništenje.

Iz “Montefarma” su odgovorili da je sa vakcinalnih punktova vraćeno ukupno 1.054 doze vakcine.

Kazali su da je sa crnogorskih punktova povučeno 96 flakona, odnosno 960 doza vakcine Vaxzevria (AstraZeneka), zatim 71 doza Gam-Covid-Vac Component, takozvane ruske, Sputnjik V vakcine, kao i 23 doze kineske, pod nazivom VeroCell.

Do kraja septembra prošle godine zbog isteklog roka trajanja povučeno je 21.360 doza.

To znači da je za narednih četiri mjeseca uništeno dodatnih preko 6.000, uglavnom vakcine Astra Zeneka čiji je rok trajanja bio do kraja oktobra.

Iz “Montefarma” su kazali da su među preostalim vakcinama i Comirnaty (Fajzer), tačnije tri serije čiji je rok upotrebe 31. mart, 30. april i 31. maj ove godine.

Rok upotrebe ovih vakcina produžen je sa šest na devet mjeseci, nakon istraživanja koja su pokazala da je njen kvalitet odgovarajući ne samo u roku od pola godine od datuma proizvodnje, već i tri mjeseca duže.

To odobrenje važi i na nivou Evropske unije, pa će sve doze proizvedene nakon marta ove godine imati odštampan rok upotrebe od devet mjeseci.

Iz “Montefarma” su odgovorili da je rok upotrebe VeroCell (Sinofarm) i Sinovac vakcine 15. mart 2023, 29. maj 2023. i 8. jul 2024. godine.

Slovenija je tokom prošle sedmice donirala Crnoj Gori 42.000 doze vakcine Moderna. Iz Montefarma su podsjetili da je rok upotrebe ovih vakcina 3. april, 5. april i 16. april ove godine.

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) u saradnji sa “Montefarmom”, obavijestio je zdravstvene radnike da je na nivou Evropske unije u decembru prošle godine rok upotrebe za vakcinu Moderna, čiji je naziv sada Spikevax, produžen sa sedam na devet mjeseci.

Tako je i rok upotrebe doniranih vakcina, koji je isticao u februaru, produžen do aprila.

Crna Gora zaostaje za zemljama Evropske unije u procentu vakcinisanog stanovništva. Pojedine evropske zemlje odlučile su da vakcine pred istekom roka trajanja doniraju nekim zemljama Trećeg svijeta, u kojima je vakcinisano svega par procenata stanovništva.

Vakcinacija prioritetnih grupa u Crnoj Gori počela je u februaru prošle godine, kada je iz Srbije stigla donacija od 2.000 doza ruske vakcine Sputnjik V. Masovna imunizacija počela je 4. maja, nakon što je država nabavila 200.000 doza Sinofarm vakcine.

U Crnu Goru je do sada stiglo oko milion doza vakcina. Građanima su tokom prethodnih godinu na raspolaganju vakcine sedam proizvođača.

Ipak, interesovanje za vakcinaciju i dalje nije na nivou razvijenih, evropskih zemalja i dijela zemalja u regionu.

Do juče je prvu dozu primilo 286.972 osoba ili 46,3 odsto, a drugu 277.718 ili 44,8 odsto ukupnog stanovništva. Treću, odnosno buster dozu, prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ), primilo je 89.310 osoba.

Bonus video: