Stijovićevoj supruzi počasni crnogorski pasoš

Bratić, koja je i sama prije 10 godina dobila počasno državljanstvo, predložila Krivokapiću da se u registar crnogorskih državljana upiše i žena kolege. U ovom slučaju je i ministar Stijović imao naglašenu odgovornost kao javni funkcioner da ne dozvoli da njegova supruga, zbog njegove pozicije i mogućeg uticaja, dođe u ovako kontroverznu situaciju, kaže Suljević

62274 pregleda 512 reakcija 130 komentar(a)
U CGO zabrinuti zbog ovakve prakse: Stijović, Foto: BORIS PEJOVIC
U CGO zabrinuti zbog ovakve prakse: Stijović, Foto: BORIS PEJOVIC

Supruga ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića, Svjetlana Stijović, u maju prošle godine dobila je državljanstvo Crne Gore kao osoba “od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes”.

To stoji u dokumentu, koji je shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, dobila nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Svjetlana Stijović je državljanstvo dobila 20. maja, dan prije proslave 15 godina obnove nezavisnosti Crne Gore.

Svjetlanu Stijović je za počasno državljanstvo premijeru Zdravku Krivokapiću predložilo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, kojim rukovodi Vesna Bratić. Ministarka prosvjete i sama je na sličan način dobila državljanstvo u martu 2012, a pozitivno mišljenje dalo je tadašnje Ministarstvo nauke.

”Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta dostavilo je predsjedniku Vlade Crne mišljenje 5. aprila 2021. da se Svjetlana Stijović, po zanimanju defektolog-oligofrenolog, kao deficitarni kadar važan za obrazovni sistem Crne Gore primi u crnogorsko državljanstvo shodno članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu. Pozivajući se na taj član zakona, predsjednik Vlade je dostavio predlog 8. aprila 2021. za prijem imenovane u crnogorsko državljanstvo, kao osobe od posebnog značaja za državni interes Crne Gore. Povodom predmetnog zahtjeva, a na osnovu podnijetih dokaza, utvrđeno je da imenovana ispunjava zakonske uslove...”, stoji u rješenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Prema navodima iz rješenja, Stijović je rođena u Sarajevu, dok na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije stoji da je državljanka Srbije.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje na to da se nastavljaju stare prakse i da nema odgovarajućih obrazloženja ovakvih odluka, koje bi u duhu transparetnosti tih procesa, morale sadržati i adekvatnu argumentaciju.

CGO je zabrinut da je u konkretnom slučaju došlo do zloupotrebe zakonom predviđene mogućnosti, “koja bi se morala restriktivno primjenjivati, i biti praćena i većim stepenom odgovornosti donosilaca odluka”.

Saradnik na programima u CGO Damir Suljević kazao “Vijestima” da se “iz skromnog obrazloženje koje se nalazi u ovom rješenju, ističe se to da je gospođa Stijović po profesiji defektološkinja - oligofrenološkinja, a zaključak da to zanimanje spada u deficitarna zanimanja u Crnoj Gori, navodi se kao osnovni razlog za prijem u državljanstvo”.

”Tvrdnja da je zanimanje defektologa - oligofrenologa deficitarno zanimanje u državi ne može poslužiti kao osnov za ovakvu odluku, posebno kada za to u samom rješenju izostaje pozivanje na bilo kakvo istraživanje, odnosno izvještaj ili mišljenje organa, kojima bi se to potvrdilo, već se to uzima kao opštepoznata činjenica. Ni samo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta ne može tim podacima raspolagati, da bi ono samo prepoznalo potrebu da predloži predsjedniku Vlade prijem gospođe Stijović u crnogorsko državljanstvo”, kazao je Suljević.

”Takođe, u ovom slučaju je i ministar Stijović imao naglašenu odgovornost kao javni funkcioner da ne dozvoli da njegova supruga, zbog njegove pozicije i mogućeg uticaja, dođe u ovak kontroverznu situaciju”, zaključio je Suljević.

Prema izvještaju o imovini i prihodima, Svjetlana Stijović prihoduje 550 eura mjesečno, kako je precizirano, od slobodne profesije.

Jedini dječji neurolog od oktobra čekao državljanstvo

Iz Kliničkog centra juče je saopšteno da je dječji neurolog dr Predrag Ignjatović, zahvaljujući zalaganju Ministarstva zdravlja, dobio crnogorsko državljanstvo čime se stiču uslovi da na osnovu njegove želje bude zaposlen po ugovoru za stalno.

Ignjatović je trenutno jedini dječji neurolog u Crnoj Gori, a radna dozvola mu je istekla u oktobru, usljed čega mu je i prestao radni odnos.

Iz KC je tek u novembru saopšteno da su podnijeli zahtjev MUP-u da dječji neurolog dobije državljanstvo, u skladu sa članom 12 Zakonom o crnogorskom državljanstvu.

Prema toj odredbi Zakona, osoba čiji je prijem u crnogorsko državljanstvo od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore može, može, izuzetno, steći crnogorsko državljanstvo prijemom i ako ne ispunjava uslove iz člana 8 istog propisa.

Ignjatović je u periodu od dvije godine, od oktobra 2019. do oktobra prošle godine, bio radno angažovan, tačnije privremeno zaposlen u Institutu za bolesti djece, na osnovu dozvole za privremeni boravak i rad i privremene licence izdate u Ljekarskoj komori.

Ignjatović je saradnju sa KC u martu 2012. godine i narednih sedam godina radio je kao konsultant u sferi pedijatrijske neurologije.

Bonus video: