obezbijedili ključne mjere koje omogućavaju osnovno funkcionisanje

NPCG i narednih šest mjeseci gazduju Solanom

"Mjere uključuju, održavanje infrastrukture (restauracije bentova - restauiranog nasipa), održavanja hidrološkog režima, praćenje populacija ptica i kontrolisanje lova na na teritoriji zaštićenog područja, koje su definisane Akcionim planom za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27", navodi se u saopštenju

1952 pregleda 0 komentar(a)
Solana (ilustracija), Foto: Shutterstock
Solana (ilustracija), Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je, nakon održanih konsultacija sa Javnim preduzećem za nacionalne parkove Crne Gore, dogovorilo da ugovor o zakupu imovine između ovog preduzeća i privrednog društva AD Solana "Bajo Sekulić" bude produžen za narednih pola godine.

Iz tog vladinog redora navode da su time obezbijedili ključne mjere koje omogućavaju osnovno funkcionisanje cjelokupnog sistema u Parku.

"Mjere uključuju, održavanje infrastrukture (restauracije bentova - restauiranog nasipa), održavanja hidrološkog režima, praćenje populacija ptica i kontrolisanje lova na na teritoriji zaštićenog područja, koje su definisane Akcionim planom za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27", navodi se u saopštenju.

U cilju unapređenja i podizanja efikasnosti ovog zaštićenog prirodnog dobra, kako dodaju iz tog vladinog resora, u saradnji sa njemačkim Društvom za međunarodnu suradnju GIZ - uz posredovanje Ambasade SR Njemačke – preko programa Integrirani stručnjak (CIM-IF) angažovan je ekspert Goran Gugić, koji radi od 1. decembra 2021. na pronalaženju optimalnog rješenja za upravljanje Parkom prirode Ulcinjska solana.

"Zbog složenosti zatečene situacije na ovom ramsarskom području od međunardnog značaja, predloženo je da se rad na početku fokusira na tri temeljna problema čije je riješavanje ključno za daljnji razvoj Parka prirode i pokretanje bilo kojeg oblika proizvodnje soli: riješavanju imovinsko-pravnih odnosa, dogovoru upravljačke strukture za Park priorde Ulcinjska solana, te participatorno izrađivanje plana upravljanja na bazi nacrta kaji je izradila Opština Ulcinj", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, naglašavaju da je u što kraćem roku potrebno unaprijediti sistem posjećivanja na Solani, budući da je primjetan rast broja posjeta, najviše od strane lokalnog stanovništva, kao i osigurati ispravan tok vode unutar sistema bazena kao izuzetno bitnog zahvata za očuvanje prirodnih vrijednosti solane, ali i za pokretanje bilo kojeg vida proizvodnje soli.

"Složenost postojeće problematika i višestruki značaj Ulcinjske solane tražiće predanu i aktivnu saradnju između lokalne i državne vlasti i civilnog društva", procjenjuje Goran Gugić.

Najavljuju da će predstavnici Ministarstva, u subotu, 05.02. obići Park prirode Ulcinjsku solanu i izložbu umjetničkih radova srednjoškolaca u muzeju Solane koju je organizovalo Društvo Dr Martin Schneider-Jacoby-MSJA u saradnji sa JUSMŠ “Bratsvo-jedinstvo” Ulcinj i Agencijom za zaštitu životne sredine, kao i uz podršku Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore i Turističke organizacije Tuzi.