Delić: Sinjajevina da bude stočarska i turistička planina, za vojni poligon nema mjesta

"Jedan od prvih poteza koje ću u narednim danima inicirati biće da se povuče odluka koju je donijela bivša lokalna vlast kojom su dali saglasnost za uspostavljanje vojnog poligona na Sinjajevini“, kazao je predsjednik Opštine Mojkovac

5067 pregleda 5 komentar(a)
Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu
Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Predstavnici Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu i predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić dogovorili su na današnjem sastanku intenziviranje saradnje, kao i da predsjednik Opštine razmotri mogućnusti poništavanja saglasnisti te lokalne samouprave, kojim je bivša lokalna vlast Ministarstvu odbrane dala zeleno svjetlo za uspostavljanje vojnog poligona na Sinjajevini.

To se navodi u zajedničkom saopštenju Opštine GI Sačuvajmo Sinjajevinu, koje je medijima dostavila ta građanska inicijativa.

Dogovoreno je, dodaju, i da Opština Mojkovac i GI Sačuvajmo Sinjajevina intenziviraju saradnju koja bi za rezultat imala uspostavljanje regionalnog parka prirode u skladu sa elaboratom koji je uradila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine.

Cilj Opštine i GI Sačuvajmo Sinjajevinu je, kako su kazali, da se počne sa intenzivnim razvojem infrastrukture na Sinjajevini, kako bi se ona osim kroz poljoprivredu u razvijala i kao turistička destinacija.

Predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić izrazio je zadovoljstvo zbog najavljene saradnje i obećao da će nova lokalna samouprava činiti sve kako bi Sinjajevinu zaštitili od svakog oblika devastacije, stoji u saopštenju.

„Drago nam je da je GI Sačuvajmo Sinjajevinu prepoznala potencijale nove lokalne samouprave kada je u pitanju zaštita i valorizacije ove planine. Jedan od prvih poteza koje ću u narednim danima inicirati biće da se povuče odluka koju je donijela bivša lokalna vlast kojom su dali saglasnost za uspostavljanje vojnog poligona na Sinjajevini“, rekao je Delić.

Vesko Delić i Sačuvajmo Sinjajevinu
foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu

On je naglasio da Sinjajevina treba da se razvija kao stočarska i turistička destinacija koja će privlačiti turiste iz svih krajeva svijeta.

Predsjednik GI Sačuvajmo Sinjajevinu Milan Sekulović upoznao je Delića da njihova organizacija okuplja članove iz svih gradova koji gravitiraju i koriste Sinjajevinu, a to su Mojkovac, Kolašin, Šavnik, Žabljak, Danilovgrad i Bijelo Polje, te da je njihov cilj da sa Sinjajevine bude uklonjen vojni poligon, a da se proglasi zaštićeno područje, odnosno regionalni park prirode.

On je istakao da, osim na lokalnom planu, GI Sačuvajmo Sinjajevinu intenzivno radi na internacionalnom planu zaštite Sinjajevine, obzirom da je ta građanska inicijativa odnedavno član dva svjetska konzorcijuma ICCA i ILC.

„Ohrabrujuća je i pohvalna inicijativa novoizabranog predsjednika Opštine Mojkovac da započne i zvaničnu proceduru sa zvaničnog nivoa da se odluka o vojnom poligonu na Sinjajevini poništi. Drago nam je da smo apsolutno saglasni da Sinjajevina treba da se razvija kao poljoprivredno i turističko dobro, jer će na taj način naša planina biti zaštićena, ali i ekonomski će doprinijeti Opštini Mojkovac i cijeloj Crnoj Gori. Sa gospodinom Delićem smo dogovorili dalju intenzivnu saradnju, koja će biti na korist Sinjajevine i samim tim Mojkovca i drugih gradova koji gravitiraju našoj planini“, naveo je Sekulović.

Osim Sekulovića, delegaciju GU Sačuvajmo Sinjajevinu, koja je razgovarala sa predsjednikom Delićem, činili su Danilo Vuković, Zoran Knežević, Vlado Šuković, Mileva Jovanović i Marijan Jovanović, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: