Uprava za šume: Pelengić manipuliše činjenicama, ovdje je riječ o poštovanju zakona

"Možda je Uprava za šume trebalo da dozvoli da vidno, značajno i trajno se uništi podmladak i elitna stabla, a tek onda da reaguje? Možda ni tada ne bi bilo kršenja ugovornih obaveza... Ali zaboravljamo, da svjedoci rada i Pelengića i ostalih korisnika ostaju u šumi, nepovratno oštećeni, prelazeći od nosioca proizvodnje u sanitarna stabla, što je nedopustivo", navodi se u saopštenju Uprave za šume

7517 pregleda 21 reakcija 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava za šume reagovala je na saopštenje izvršnog direktora bjeloplljskog preduzeća Pelengić Trejd Ratka Pelengića, koje je objavljeno na portalu "Vijesti" pod naslovom „Neistina da smo kršili ugovorene obaveze, zlonamjerno narušavanje ugleda preduzeća“.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Nakon pročitanog zapisnika inspektora, kao i reagovanja izvršnog direktora kompanije DOO „Pelengić Trade“, Uprava za šume obavještava svu zainteresovanu javnost da i dalje u potpunosti ostajemo pri stavovima iznijetim u našem prvom saopštenju, zasnovanim na dokazima i činjenicama. Nismo iznenađeni Vašom spremnošću da zloupotrebite situaciju kroz manipulisanje činjenicama i paušalno donošenje subjektivnih zaključaka i etiketa, kako biste se javnosti predstavili kao „žrtva“. Jasno nam je da to radite da bi ste zadržali dosadašnje privilegije, a indikativno je i da imate konekciju i podršku na raznim nivoima.

"Obzirom da nećemo trošiti riječi na već poznate etikete i paušalno iznijete insinuacije od strane gospodina Pelengića, da je riječ o nekakvim ličnim animozitetima, želim da saopštim da naš jedini interes jeste zaštita crnogorskih šuma i da ćemo u tome biti istrajni i rigorozni bez izuzetka. Nije ovde riječ ni o kakvom oduzimanju sirovine, narušavanju ugleda, već o poštovanju zakonskih obaveza. Možda je Uprava za šume trebalo da dozvoli da vidno, značajno i trajno se uništi podmladak i elitna stabla, a tek onda da reaguje? Možda ni tada ne bi bilo kršenja ugovornih obaveza... Ali zaboravljamo, da svjedoci rada i Pelengića i ostalih korisnika ostaju u šumi, nepovratno oštećeni, prelazeći od nosioca proizvodnje u sanitarna stabla, što je nedopustivo. Međutim, blago rečeno, zatečeni smo ovakvom (ne)reakcijom pojedinih inspektora na očigledno nepoštovanje i kršenje odredbi izvođačkih projekata, zbog čega nam postaje sve jasnije zašto su crnogorske šume u stanju u kakvom jesu, a bespravne aktivnosti postale „trend“ u šumi,“ rekao je Pejović.

"U cilju zaštite interesa Crne Gore i nacionalnog resursa bili smo dužni da reagujemo na prijave kršenja ugovornih obaveza. U predmetnom Ugovoru jasno stoji u članu 8 da će Korisnik koristiti šume u skladu sa Zakonom o šumama, podzakonskim aktima i izvođačkim projektom, a u članu 7 da ukoliko Korisnik ne izvršava obaveze u svemu na način predviđen ovim ugovorom, Uprava za šume će korisniku obustaviti dalji rad i raskinuti ugovor. Ne želeći da preduzimamo najoštrije mjere, nismo očekivali da gospodin Pelengić neće uvažiti najprije upozorenje reonskog lugara, a potom i ignorisati mišljenje šumarskog inženjera i šefice PJ Žabljak, zbog čega je direktor Uprave za šume i izdao nalog o privremenoj obustavi svih radova do ispunjenja uslova za rad PO IZVOĐAČKIM PROJEKTIMA. To podrazumjeva angažovanje zaprege prilikom izvoza drvnih sortimenata do jasno utvrđenih traktorskih vlaka. Pejović je najavio da iz tih razloga, u narednom periodu, Uprava za šume će zahtjevati strogo poštovanje svih ugovornih obaveza, posebno u onom segmentu gdje je kao obaveza propisano korišćenje zaprege odnosno animala prilikom izvoza drvnih sortimenata, što je do sada inspekcija veoma često tolerisala, pa i u ovom konkretnom primjeru u GJ „Gornji Šaranci“ čime se nanosi velika šteta u šumskim ekosistemima. Ono što je posebno zanimljivo jeste osuda gospodina Pelengića da smo saopštenjem pokušali da utičemo na nepristrasan rad inspektora, ali je zaboravio da kaže javnosti da je on lično istog inspektora „nepristrasno“ dovezao na teren, pokriven sa 70cm snijega, na kojem je trebalo „nepristrasno“ da kontroliše izvedene radove i pronađe dokaze. Onome ko želi da vidi i više je nego očigledno.

„Umjesto utvrđivanja eklatantnih primjera nepoštovanja ugovornih obaveza od strane kompanije Pelengić, kroz kršenje odredbi Izvođačkog projekta, inspekcija „utvrđuje“ da su Izvođački projekti donijeti suprotno Zakonu o šumama. Postavlja se zanimljivo pitanje - a gdje su bili do sad da to utvrde i zašto se taj problem otkriva posle toliko godina „ćutanja“, jer su se izvođački projekti uvijek donosili na isti, transparentan način? Iz tih razloga menadžment Uprave za šume neće pasivno posmatrati ovo bezakonje, već ćemo pokrenuti zakonom predviđene procedure i postupke i protiv bivšeg rukovodstva Uprave za šume, ali i svih odgovornih lica, kako bi se utvrdile sve nezakonitosti kako u vezi sa Izvođačkim projektima, tako i sa samim sadržajem potpisanih Ugovora. Najavljene analize poslovnih knjiga se privode kraju, zbog čega će veoma brzo biti poznat i uzrok i posljedica svačijeg (ne)postupanja i kako se došlo do pojedinih „rezultata“. Saznaće se ko je potpisivao nezakonite priloge ugovora, zašto nije usklađivana cijena koncesionih ugovora svih ovih godina, zašto se nije plaćala posebna naknada, ko je dozvoljavao da se mijenjaju odjeljenja lošijeg kvaliteta za bolja po istoj cijeni, zašto se nisu raskidali koncesioni ugovori i pored evidentnog kršenja ugovornih obaveza, ko je zloupotrebama službenog položaja pravio biznise i biznismene na račun državne imovine, crnogorskih šuma - blaga svih građana i još mnogo toga.

"Da li su i neki pojedinci zaposleni u Upravi za šume doprinijeli ovakvoj situaciji, jesu. U pojedinim Područnim jedinicama imaju svoje kamione, dizalice, pilane, neki rade i kao podizvođači za pojedine koncesionare, staće se na kraj i ovome javašluku, skinućemo svaku hipoteku sa šumarstva.

"Mišljenja sam da nikad nije kasno da se počne postupati ispravno i po zakonu, zbog čega ću i zahtjevati aktivno djelovanje i svih ostalih subjekata i nadležnih institucija. Ovo je bio samo jedan primjer gdje će propust u inspekcijskom nadzoru neminovno dovesti do štete u žabljačkim šumama, a koji hrani kampanju bespravnih aktivnosti u šumarskom sektoru. Možda će mnogi biti razočarani, ali nemam namjeru da nastavim trend mojih prethodnika, koji po svemu sudeći su bili omiljeni u svijetu drvoprerade, a i šire. Uprava za šume će u fokusu svog poslovanja imati zaštitu i unapređenje crnogorskih šuma, iskorjenjivanje bespravnih aktivnosti u šumi, strogo poštovanje i kontrolu svih ugovornih obaveza i odgovorno i stručno obavljenje poslova iz svoje nadležnosti.

"Svidjelo se to nekome ili ne, došao je kraj nataloženom bezakonju, zbog čega u narednom periodu bićemo rigorozni po pitanju kontrole poštovanja ugovornih obaveza, bez izuzetka,“ zaključio je Pejović.

Bonus video: