Pelengić Trejd: Ne bježimo od primjene zakona, Pejović donosi nezakonite odluke

"Iz saopštenja u saopštenje dokazujete svoje „znanje“ o šumama, njihovoj zaštiti i eksplotaciji, pa je nejasno kako prilikom analize Izvođačkog projekta za GJ „Gornji Šaranci“ odjeljenja 1a i 2a u PJ Žabljak, ne vidjeste da je taj Izvođački projekat suprotan Zakonu o šumama, pa umjesto da riješite na koji način da se otkloni njegova nezakonitost, vi po njenu donosite naredbu za obustavu radova"

7238 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Preduzeće Pelengić Trejd reagovalo je na saopštenje Uprave za šume objavljenog na našem portalu 4. februara pod naslovom ”Pelengić manipuliše, ovdje je riječ o poštovanju zakona

U reagovanju se navodi da kompanija Pelengić Trejd ne bježi od primjene zakona, optužujući direktora Uprave za šume Srđana Pejovića da donosi odluke suprotne zakonu.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Gospodine Pejoviću, očigledno je,da svojim saopštenjima pokušavate da manipulišete javnim mnjenjem, prikazujući sebe kao „spasioca“ crnogorskih šuma, u borbi protiv vama umišljenih tajkuna. Iz saopštenja u saopštenje dokazujete svoje „znanje“ o šumama, njihovoj zaštiti i eksplotaciji, pa je nejasno kako prilikom analize Izvođačkog projekta za GJ „Gornji Šaranci“ odjeljenja 1a i 2a u PJ Žabljak, ne vidjeste da je taj Izvođački projekat suprotan Zakonu o šumama, pa umjesto da riješite na koji način da se otkloni njegova nezakonitost, vi po njenu donosite naredbu za obustavu radova. Na neki način vas razumijemo, jer da bi se nezakonitost uvidjela, potrebno je znanje koje je kod vas očigledno sporno. Što je još simpatičnije, vi svoje „znanje“ reklamirate u javnosti preko saopštenja, pa vam je sada inspekcija „kriva“ što je ona konstatovala nezakonitost Izvođačkog projekta,a vi na osnovu njega donijeli naredbu.

„Pelengic Trade“ ne bježi od primjene zakona i naš rad uvjek je kontrolisan od strane nadležnih inspekcija, koje nikada nijesu pronašle neke teže propuste. Međutim, vi donosite odluke koje su suprotne zakonu, a onda ih preko saopštenja pokušavate ozakoniti pred javnim mnjenjem, što dokazuje Naredba koju ste donijeli. Vi za njeno donošenje nemate ni jedan dokaz, imate neku unutrašnju korespodenciju između lugara i šefa PJ, sa kojom preduzeće nije bilo upoznato, a i ona je sporna, jer se sumnja u lični interes tih lica, sa ciljem da natjeraju preduzeće da se angažuju, za određene radove, neki pojedinci koji bi navodno jedini ispunjavali uslove za te radove, a po odobrenju Uprave za šume, te će Uprava za šume ukinuti pomenutu naredbu,tek pošto se ta lica angažuju.

Prethodno je očigledno, jer imamo zaključen ugovor o eksplotaciji šuma sa preduzećem koje je osposobljeno za tu vrstu radova i koje posjeduje sva sredstva tražena Izvođačkim projektom, tako da za donijetu naredbu nije bilo osnova niti dokaza, jer kada su vam inspektori zatražili te dokaze, vi im ih nijeste dali. Ako ste u pravu, zašto dokaze nijeste prezentovali inspekciji ili javnom mnjenju uz prethodna saopštenja, jer se naredba nije mogla donositi prije nego što se isti pribave. Vi očigledno volite da se fotografišete, pa zašto jednu fotografiju nijeste napravili i u GJ „Gornji Šaranci“ u odjeljima 1a i 2a.

Na kraju želim da vas obavijestimo da svi nalozi ili odluke koje budete donosili, biće predmet inicijative za inspekcijski nadzor, jer vas neko mora da uči poslu i zakonitom radu (ne znate da vam je nezakonit Izvođački projekat,koji za vas predstavlja izvršnu ispravu), a to jedino može inspekcija, bilo preventivnim ili represivnim mjerama. Isto tako, javno vas opominjem, da lični interes radnika Uprave za šume, preduzeće „Pelengic Trade“ neće sprovoditi, jer se stiče utisak da se preduzeće od strane Uprave za šume „tjera“ da angažuje određena lica za izvođenje radova u šumi iako sve radove u cjelosti izvodi u skladu sa zakonom, što su dva inspektora koja su kontrolisala naš rad konstatovala u svom zapisniku.

Zato vam preporučujemo da se manje fotografišete, a više radite i čitate, jer svojom naredbom, koju još nijeste stavili van snage i pored naloga inspekcije, pričinjavate štetu preduzeću, koja već sada iznosi više desetina hiljada eura, s obzirom da smo spriječeni da obezbijedimo sirovinu za proizvodnju, a za koju štetu je odgovorna DCG, pa nije jasno zašto nadležno Ministrastvo ćuti.

Dakle, sve prethodno su činjenice koje se utvrđuju iz akata nadležnih državnih organa i to iz zapisnika o kontroli Uprave za inspekciske poslove,kao i iz odgovora inspekcije na našu inicijativu,datog u formi Obavještenje br.0306/10-731/22-3 od 02.02.2022.god.,koje Obavještenje dostavljamo javnosti u prilogu ovog saopštenja”, navodi se u reagovanju preduzeća Pelengić Trejd.

Bonus video: