Kuljača: Mora se odrediti kako dalje u turizmu

Turistička organizacija predložila formiranje posebnog savjeta, jer postoje tvrdnje da je Budva izgubila trku sa mnogim konkurentskim destinacijama na Jadranu

8476 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Turistička organizacija Budve predložiće formiranje posebnog Savjeta destinacijskog menadžmenta (DMO) čiji će osnovni zadatak biti unapređenje kvaliteta integralnog upravljanja Budvom kao turističkom destinacijom.

To je “Vijestima” potvrdio vršilac dužnosti izvršnog direktora TO Budve Nemanja Kuljača, koji je kazao da je Izvršni odbor usvojio nacrt programa rada Turističke organizacije Budve za ovu godinu, kojim je predviđeno i formiranje Savjeta.

Svih prethodnih godina bilo je riječi da je Budvi prijeko potrebno formiranje posebnog tijela koji bi se bavilo destinacijskim menadžmentom, odnosno kreiranjem strategije daljeg razvoja Budve, jer se nerijetko može čuti da je metropola turizma izgubila trku sa mnogim konkurentskim destinacijama na Jadranu.

Nacrt će preživjeti izmjene, ali kako se navodi u programu rada, DMO savjet bi pratio sva relevantna dešavanja u destinaciji, targetirao probleme i davao preporuke za njihovo rješavanje, pratio realizaciju ciljeva, zadataka i preporuke.

”DMO savjet bi funkcionisao 12 mjeseci u godini, kroz sjednice jednom mjesečno. Ovaj način upravljanja destinacijom prihvaćen je od najvišeg svjetskog nivoa UNWTO (Svjetske turističke organizacije). Naglasak je na okupljanju svih važnih učesnika turističke privrede i lokalne uprave, razmjeni informacija, targetiranje problema, definisanje prioriteta i na osnovu toga povećanje kvaliteta destinacijskog proizvoda”, kazao je Kuljača.

Kako je kazao, Savjet bi činili predstavnici loklane samouprave lokalnih institucija i turističke privrede, nosioci turističkog razvoja grada, predstavnici NVO sektora i medija, te druge stručne osobe.

Kako je “Vijestima” rečeno, u Savjetu bi sjedjeli predstavnici lokalne uprave, prije svega predsjednik Opštine, predstavnici opštinskih preduzeća Komunalnog, Vodovoda, Otpadnih voda, Službe zaštite i spašavanja, Komunalne policije i inspekcije.

Tu će biti mjesta i za predstavnike Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Elektrodistribucije Budva, Centra bezbjednosti Budva, CEDIS-a, Udruženja izdavalaca privatnog smještaja, Udruženja malih hotela, Crnogorskog turističkog udruženja, Udruženja ugostitelja Budva, Doma zdravlja Budva, Asocijacije turističkih vodiča, te predstavnici turističkih agencija, taksi udruženja, ali i Fakulteta za biznis i turizam, te ustanovama kulture - JU Grad teatar, JU Muzeji i galerije Budve, Narodne biblioteke Budva.

Predviđeno je, kako piše u dokumentu, da DMO savjet kroz umrežavanje i razmjenom informacija svih aktera trusitičke privrede i lokalne uprave pruži osnovu za integralno upravljanje destinacijom.

”Cilj je umrežavanje, sinergija, povećanje kvaliteta destinacijskog proizvoda, upravljanje cijenom u destinaciji. Takođe, cilj je uključivanje lokalnih proizvoda u turistički promet, povećanja konkurentnosti destinacije, veća tržišna prepoznatljivost, kao i promjena svijesti o važnosti kvaliteta. Na taj način preko DMO Savjeta bi lokalna uprava i turistička privreda funkcionisale kao jedan orkestar gdje se tačno zna ko šta treba da radi. DMO Savjet bi kroz definisanje prioriteta imao uticaj na upravljanje budžetom lokalne uprave i svih njenih preduzeća, uključujući i finansijski plan i plan rada Turističke organizacije. Takođe bi uticao na turističku privredu da se na tržištu predstavljaju kroz zajedničku marketing platformu, tj. da se ne predstavljaju sami za sebe već da osim svojih usluga predstavljaju i Budvu kao turističku destinaciju sa svim preporučenim sadržajima, a istovremeno bi se postiglo i upravljanje cijenom u destinaciji”, piše u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Turistička organizacija opštine Budva bi imala obavezu da dostavlja infromacije DMO Savjetu dobijene na osnovu marketing analize subjekata turističke privrede, te analize zakona koji utiču na funkcionisanje turizma u destinaciji - problem sa radnom snagom, problem poreza i doprinosa, problem dozvola za kampove koji se izdaju na jednu godinu zbog čega nema modernih i novih kampova, iako potražnje za tim vidom turizma ima…

”Informacije bi se dostavljale i na osnovu analize turističkog prometa i turističkog proizvoda, analize trendova na konkurentnim destinacijama, analize prednosti i nedostataka Budve kao turističke destinacije, kao i analize stavova stanovništva, turističke privrede i turista o Budvi kao turističkoj destinaciji”, zaključuje se u dokumentu.

U cilju podsticanja izvrsnosti DMO Savjet u organizaciji Turističke organizacije Budve bi svake godine dodjeljivao nagrade u turizmu na proslavi Dana opštine Budva.

Bonus video: