Telekom donirao mobilne telefone sa internetom za 34 medijatora Help-a za RE populaciju

Regionalni koordinator organizacije Help, Klaus Mock, zahvalio je Crnogorskom Telekomu na podršci i istakao da su telefoni, koje su dobili medijatori, njihov najvažniji alat da rade i budu u kontaktu sa članovima RE zajednice i sa institucijama.

25211 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Telekom
Foto: Telekom

Crnogorski Telekom je, u saradnji sa organizacijom Help, obezbijedio mobilne telefone sa internetom za 34 medijatora koji u 11 crnogorskih opština pomažu građanima romsko-egipćanske (RE) populacije da lakše ostvare svoja prava. Partnerstvo njemačke organizacije Help i Crnogorskog Telekoma vrijedno je više od 11 hiljada eura.

Direktor Sektora za razvoj servisa i digitalnu transformaciju u Crnogorskom Telekomu, Dušan Banović, izjavio je da podrškom projektu „Socijalno uključivanje Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki uz posredovanje saradnika za inkluziju“, Telekom nastavlja uspješnu saradnju sa organizacijom Help, koja je počela prije dvije godine.

“Tada smo, u saradnji sa organizacijom Help, RE djeci obezbijedili preko 100 pametnih telefona sa mobilnim internetom sa ciljem da potpuno ravnopravno mogu da prate nastavu od kuće i učestvuju u programu ‘Uči doma’. Organizacija Help se pokazala kao zaista pouzdan partner, koji postavlja realistične ciljeve, a jedan od njih je i duštvena inkluzija osjetljivih grupa kroz digitalnu inkluziju”, istakao je Banović.

Saradnja se, kako je pojasnio, proširuje i na RE medijatore, koji rade u javnim institucijama u više crnogorskih gradova.

“Ovog puta smo sa organizacijom Help obezbijedili 34 pametna telefona sa pristupajućim servisima da bi svi mogli ravnopravno da obavljaju radne zadatke. Pravo društvo je jednio ono koje pruža svima jednaku šansu i zato smatramo da digitalna inkluzija omogućava osjetljivim grupama da se mnogo lakše integrišu u društvo, tako da ćemo i ubuduće biti primjer kako se na pravi i odgovoran način može pristupati problemu i njegovom rješavanju”, kazao je Banović.

Regionalni koordinator organizacije Help, Klaus Mock, zahvalio je Crnogorskom Telekomu na podršci i istakao da su telefoni, koje su dobili medijatori, njihov najvažniji alat da rade i budu u kontaktu sa članovima RE zajednice i sa institucijama.

“Ovo nije prvi put da smo dobili podršku od Telekoma. Mnogo nam znači i ovo je odličan primjer društveno odgovornog djelovanja velike kompanije i voljeli bismo da ga i drugi slijede”, poručio je Mock.

Saradnik za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana, Dijamant Pajazitaj, zahvalio je Evropskoj uniji, Vladi Crne Gore, Help-u i svim partnerima koji realizuju projekat i koji su dali šansu Romima i Egipćanima da pomognu svojoj zajednici i institucijama, kako bi se poboljšao položaj RE populacije u Crnoj Gori.

“Mobilni uređaji će nam olakšati komunikaciju i dati nove prilike da podijelimo iskustva sa ostalim kolegama i predstavnicima institucija”, rekao je Pajazitaj.

I medijatorka za socijalnu zaštitu i inkluziju u organizaciji Help, Mihaela Čađenović, zadovoljna je što je Telekom još jednom pokazao koliko je važno poštovanje ljudskih prava i integrisanje u društvo.

“To je jedan od puteva ka evropskim integracijama, a internet, telefoni i brz protok informacija su prozor u svijet i omogućavaju nam da bolje funkcionišemo, radimo, saznajemo, učimo i svi zajedno stvaramo bolje društvo”, ukazala je Čađenović.

Ukupno 34 medijatora pomažu građanima romsko-egipćanske (RE) populacije da u 11 crnogorskih opština lakše ostvare prava iz oblasti zapošljavanja, zdravstva i socijalnog staranja. Riječ je o zajedničkom projektu Evropske unije i Vlade Crne Gore „Socijalno uključivanje Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki uz posredovanje saradnika za inkluziju“ koji se realizuje u okviru Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Projekat implementira Help, koji je i poslodvac medijatorima – u partnerstvu sa opštinama Podgorica, Ulcinj i Berane.

Cilj je da država prepozna važnost i prihvati institut RE medijatora u okviru sopstvenog sistema.