Vlada omogućila rehabilitaciju u Institutu Igalu za kovid pacijente

Planirano je da se na rehabilitaciju po ovom programu uputi oko 2.000 pacijenata

4563 pregleda 3 komentar(a)
Igalo (ilustracija), Foto: Shutterstock
Igalo (ilustracija), Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore omogućila je rehabilitaciju u Institutu Igalo za Kovid pacijente nakon hospitalizacije, saopšteno je Ministarstva zdravlja.

Iz resora Jelene Borovinić-Bojović navode da je Vlada Crne Gore, na njihovu inicijativu, usvojila Informaciju o Programu podrške građanima, za post covid rehabilitaciju, kojom je pacijentima koji su imali teška stanja uzrokovana virusom Covid-19, nakon hospitalizacije omogućen oporavak u adekvatnoj ustanovi za rehabilitaciju.

Za tu namjenu Vlada je, kako su kazali, opredijelila sredstva u iznosu od milion eura.

"Predstavnici Ministarstva zdravlja, ranije su održali sastanak sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju 'Dr Simo Milošević' Igalo, na kojem je predloženo je da se kroz državni budžet predvidi program podrške građanima koji se oporavljaju od Covid-19 infekcije, kojim bi dobili mogućnost boravka u Institutu 'Dr Simo Milošević' u Igalu u okviru postcovid rehabilitacije", navode u saopštenju.

Nakon sastanka Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Institutom definisalo je sadržaj progama, koji čine dvije grupne terapije (vježbe disanja, sa vježbama za podizanje kardiorespiratornog kapaciteta), dvije indvidualne terapije (manuelna masaža, podvodna tuš masaža, biserna kupka, peloido terapija) i jedna elektro terapija.

"Prema podacima sa kojima raspolaže Ministarstvo zdravlja, ukupan broj pacijenata koji su bili na bolničkom liječenju je 12.000, a planirano je da se na rehabilitaciju po ovom programu uputi oko 2.000 pacijenata. Na osnovu podataka dobijenih iz zdravstvenih ustanova za bolničko liječenje covid pacijenata, prva grupa obuhvatiće 200 pacijenata koji su po podacima zdravstvenih ustanova bili duže od mjesec na bolničkom liječenju, na respiratoru ili na neinvazivnoj ventilaciji i oni imaju pravo na rehabilitaciju u periodu od 12, odnosno deset terapijskih dana. Za ovu grupu pacijenata Ministarstvo zdravlja raspisaće Javni poziv, u kojem će se definisali kriterijumi za podnošenje zahtjeva za korišćenje programa", navode iz Ministarstva.

Kriterijumi za naredne faze, kako su kazalli. dogovoriće se u skladu sa preporukama ljekara iz intezivne njege.

"Takođe i za navedene grupe pacijenata Ministarstvo zdravlja će raspisati Javni poziv u kojem bi se definisali kriterijumi za podnošenje zahtjeva za korišćenje programa. Predviđeno je da program rehabilitacije covid pacijenata počne sa početkom rada Instituta u Igalu, a najkasnije 1.mart 2022. godine, dok je završetak planiran do kraja 2022. godine", saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Bonus video: