Osnovni sud ukinuo privremenu mjeru zabrane Opštini Tivat da iseli HGI iz svog poslovnog prostora

Odmah po deložaciji, slijedi i pokretanje postupka za prinudnu naplatu potraživanja na ime neplaćenog zakupa

2052 pregleda 1 komentar(a)
Prostorije HGI u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Prostorije HGI u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Osnovni sud u Kotoru, postupajući po žalbi Opštine Tivat, ukinuo je privremenu mjeru zabrane lokalnoj upravi Tivta da iz svog poslovnog prostora prinudno iseli političku stranku Hrvatska građanska inicijativa, zbog uzurpacije i bespravnog korišćenja te opštinske imovine.

Vijeće sudija Osnovnog suda koje su činili Veljko Bulatović, Mirjana Milović i Ana Krkeljić-Milić, poništilo je rješenje o određivanju privremene mjere zabrane deložacije HGI iz opštinskih poslovnih prostorija u Ulici Luke Tomanovića u centru Tivta, koje je na predlog HGI, 30.decembra prošle godine donio sudija Osnovnog suda Krsto Pejović.

U rješenju kojim je izrečena privremena mjera zabrane Opštini da do 3. marta iz svojih prostorija iseli stranku na čijem je čelu Adrijan Vukjsanović, piše da se ona određuje na predlog tužioca (HGI - prim.-aut.) “radi obezbjeđenja nenovčanog potraživanja”, ali bez obrazloženja koje je to “nenovčano potraživanje” koje HGI navodno ima prema Opštini čiji poslovni prostor ta stranka uzurpira već godinama i za čije dosadašnje korišćenje lokalnoj upravi duguje oko 65.000 eura.

U rješenju o ukidanju privremene mjere koju je vijeće sudija donijelo 18. januara, koje je dostavljeno Opštini, piše da prvostepeni sud nije pravilno primijenio zakonske propise, odnosno nije primijenio Zakon o obligacionim odnosima iz 1978. a koji je još bio na snazi 10. aprila 2006. kada su Opštine i HGI sklopile ugovor o iznajmljivamju spornog poslovnog prostora. Vijeće je našlo da je Opština u svemu postupila u skladu sa zakonom kada je HGI-ju 3. decembra prošle godine uručila obavještenje o otkazu ugovora o zakupu i dala mu rok od osam dana da se iseli iz opštinskih prostorija.

Iz Opštine je “Vijestima” potvrđeno da će nakon što je ukinuta privremena mjera zabrane iseljenja HGI koju je 30. decembra donio sudija Pejović, “upravni postupak za deložaciju i oslobađanje opštinskog poslovnog prostra biti odmah nastavljen”.

”Rješenje o nastavku upravnog postupka je doneseno i uskoro treba očekivati i deložaciju subjekta koji bez pravnog osnova koristi opštinsku imovinu. Odmah po deložaciji, slijedi i pokretanje postupka za prinudnu naplatu dospjelih potraživanja od HGI-ja na ime neplaćenog zakupa, a koji u ovom trenutku prelaze ukupan iznos od 65.000 eura”, rečeno je “Vijestima” u kabinetu gradonačelnika Željka Komnenovića (NP).

Lokalna uprava traži da HGI napusti prostorije površine 46 kvadrata koje su vlasništvo Opštine, zbog nepostojanja zvaničnog ugovora o njihovom zakupu koji je istekao prije više godina, kao i zbog činjenice da HGI već godinama ne plaća zakupninu tog prostora. Zbog toga je dug HGI-ja prema Opštini Tivat dostigao ukupan iznos od preko 65.000 eura, a iz stranke Adrijana Vuksanoviča tvrde da oni ništa ne duguju i da lokalna administracija “pogrešno tumači pravne propise”, te da “HGI pomenute prostorije koristi na osnovu pravosnažnog Ugovora o zakupu, koji je zaključen na neodređeno vrijeme”.

Iako je Opština početkom decembra pokrenula postupak deložacije HGI-a iz spornih prostorija i toj stranci koja je parlamentarna u Tiuvtu, ponudila na besplatno korišćenje manje prostorije u neposrednoj blizini - u staroj zgradi lokalne uprave u Ulici Luke Tomanovića, Vuksanovićeva stranka se svim silama trudi da to spriječi i da nastavi korišćenje prostora za koji njegovom vlasniku već godinama ništa ne plaća. Stoga je HGI pred kraj prošle godine pred Osnovnim sudom u Kotoru tužila Opštinu, a sudija Pejović je prihvatio zahtjev te partije da donese privremenu mjeru i da lokalnoj upravi zabrani da najduže do 3. marta, sprovede u djelo svoju namjeru da iz sopstvenih prostorija iseli HGI. Ta privremena mjera sada je ukinuta i postupak iseljenja se nastavlja.

Iz lokalne vlasti Tivta koju čini koalicija građanskih listi NP-BF-GB, tvrde da u njihovom postupanju prema HGI koja je u tom gradu opoziciona, nema nikakve političke pozadine, već da Opština ima zakonsku obavezu da zaštiti svoju imovinu, spriječi njenu uzurpaciju i da mora zaštititi svoje finansijske interese, odnosno naplatiti velika dugovanja za zakupninu koju prema njoj ima Vuksanovićeva partija.

Bonus video: