Lavića danas pregledaju, pa odlučuju o smještaju

U Crnu Goru stigli veterinari iz inostranstva, mladunče dobro i ima “lavovski apetit”. Moguće prebacivanje u prihvatilište u Africi, a kasnije u neku od zemalja EU, troškovi bi mogli da iznose više desetina hiljada eura

16600 pregleda 53 reakcija 54 komentar(a)
Mladunče lava je trenutno u Podgorici, Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Mladunče lava je trenutno u Podgorici, Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Mladunče lava koje je nakon višednevne potrage nađeno u Budvi, danas će pregledati veterinari specijalisti iz Holandije i Njemačke, nakon čega će biti donijeta odluka o tome gdje će biti zbrinuto.

To su juče saopštili iz Agencije za zaštitu životne sredine.

”Blizu smo rješenja za adekvatniji smještaj mladunčeta dok je u Crnoj Gori. Ono je zasad dobro i ima pravi lavovski apetit. Detaljne informacije će biti dostupne javnosti sjutra nakon zakazanog pregleda kod veterinara specijalista za lavove koji su u Crnu Goru došli iz Holandije i Njemačke”, objavili su na Fejsbuku.

Agencija je dan ranije, na temu zbrinjavanja lava iz Budve, na inicijativu direktora Milana Gazdića, organizovala sastanak sa predstavnicima Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, civilnog sektora, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i predstavnika Agencije.

Tada su saopštili da je mladunče privremeno smješteno u Podgorici, ali i da se, kako je riječ o divljoj životinji, taj smještaj ne smatra adekvatnim za njegov dalji boravak, te da je potrebno naći trajno rješenje.

”Razmatra se više opcija za kratkoročni i dugoročni smještaj lava sa ciljem mogućnosti prebacivanja u prihvatilište u Africi, a kasnije u zemljama EU”, saopštili su u petak iz Agencije.

Ornitolog Darko Saveljić kazao je da bi troškovi do trajnog zbrinjavanja mogli da iznose više desetina hiljada eura.

”Ako se ne nađu sigurni donatori. To ćemo platiti mi, građani”, objavio je on na Fejsbuku.

Mladunče lava krajem januara nestalo je u mjestu Pobori, iznad Budve. U četvrtak je, nakon potrage u kojoj su učestvovali budvanski vatrogasci, lovci i mještani, CZIP, kao i Društvo za zaštitu iz Prištine, pronađeno u staroj kući na putu ka selu Krapina.

Agencija za zaštitu životne sredine o lavu je obavijestila Upravu za inspekcijske (UIP) poslove još 21. januara.

”Obavještavamo vam da smo putem Instagrama došli do saznanja da neko u Budvi, u stanu, drži mladunče lava. Kako se radi o zvijeri, koja će za par mjeseci postati opasna za okolinu, molimo hitnu inspekcijisku kontrolu... Pitanje je na koji je način mladunče lava ušlo u Crnu Goru, s obzirom na to da nismo dosad izdavali dozvolu za ovu vrstu životinje”, pored ostalog se navodi u zahtjevu, uz molbu za izvještaj o inspekcijskom nadzoru.

Iz UIP, odnosno ekološke inspekcije, “Vijestima” su kazali da su obavještenje Upravi policije, odnosno Centru bezbjednosti Podgorica, dostavili 27. januara - šest dana po zahtjevu koji im je upućen iz Agencije.

Kazali su i da su 31. januara od pripadnika Uprave policije ekološkoj inspekciji date informacije da oni na teritoriji Opštine Budva sprovode određene aktivnosti po tom pitanju.

Iz UIP su podsjetili i da je divlja vrsta životinje Panthera leo (lav) zaštićena CITES konvencijom.

”I u trgovini jedinkama ove vrste moraju se pored nacionalne regulative poštovati i odredbe ove konvencije”, kazali su iz inspekcije.

Bonus video: