Emiroglu: Podržavam aktivnosti Ministarstva zdravlja o važnosti vakcina

Emiroglu je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, pohvalila imunizacioni program crnogorskog zdravstvenog sistema, naglašavajući postignuti uspjeh u ranijim godinama kada je u pitanju eliminacija zaraznih bolesti
69 pregleda 0 komentar(a)
Nedret Emiroglu, Foto: Twitter
Nedret Emiroglu, Foto: Twitter
Ažurirano: 25.10.2017. 17:00h

Zamjenica regionalne direktorke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, Nedret Emiroglu, rekla je da, u svjetlu regionalnih događaja gdje epidemija malih boginja poprima zabrinjavajuće razmjere, podržava aktivnosti crnogorskog Ministarstva zdravlja o važnosti vakcina koje su spasile čovječanstvo.

Ministar zdravlja Crne Gore Kenan Hrapović sastao se sa Emiroglu, na marginama Regionalnog sastanka o imunizacijama koji se održava u Budvi.

Emiroglu je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, pohvalila imunizacioni program crnogorskog zdravstvenog sistema, naglašavajući postignuti uspjeh u ranijim godinama kada je u pitanju eliminacija zaraznih bolesti.

„U svjetlu regionalnih događaja gdje epidemija malih boginja poprima zabrinjavajuće razmjere, podržavam aktivnosti Ministarstva zdravlja o važnosti vakcina koje su spasile čovječanstvo“, istakla je Emiroglu.

Hrapović je, kako se navodi, upoznao Emiroglu sa aktivnostima koje zdravstveni resor sprovodi kada je u pitanju problematika propisivanja antibiotika i ostvarenim rezultatima na tom polju.

„Krenuli smo od Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), kao ustanove tercijarnog nivoa i definisali informatički program, u smislu modela kontrole propisivanja. Realizujući te aktivnosti, napravili smo u uštede u potrošnji antibiotika za 30 odsto, za prvih šest mjeseci ove godine“, rekao je Hrapović.

Kako je kazao, taj model prezentovan je i ostalim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, prije svega u bolnicama, i do kraja godine očekuju povratne informacije o njegovoj implementaciji.

Kako se navodi u saopštenju, potencirani su rezultati Nacionalne komisije za antimikrobnu rezistenciju (NIKRA) koja je formirana pod okriljem Ministarstva zdravlja, kao i uspjesi komisije koja se tom problematikom bavi na nivou KCCG.

„Na primarnom nivou riješen je problem propisivanja rezervnih antibiotika, tako što je prije nekoliko godina u barskoj bolnici primijenjen model propisivanja nakon konzilijarnog pristanka tri ljekara i taj model su počele da primjenjuju i ostale bolnice“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je, dodaje se, bilo riječi i o sprovođenju programa prevencije i kontrole infekcija u zdravstvenim ustanovama, ne samo kada je riječ o antimikrobnoj rezistenciji, već o tuberkulozi i drugim bolestima, koje mogu da se pojave i vrate na epidemiološku scenu.

Hrapović je informisao Nedret da Ministarstvo intenzivno radi upravo na preveniranju bolničkih intrahospitalnih infekcija, i da se u tom slimslu u kontinuitetu vrši nadzor zdravstvenih ustanova.

Bonus video: