Kako zauvijek ugasiti cigaretu i protjerati duvanski dim?

Za one koji ne mogu bez nikotinskih proizvoda osmišljene su elektronske cigarete i uređaji koji zagrijavaju duvan

23500 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iako se sa novogodišnjim odlukama obično kreće već u januaru, za promjene nikad nije kasno. Februar je idealan mjesec za nove početke, posebno kada je posrijedi zdravlje.

Jedna navika kojima mnogima narušava zdravstveno stanje u manjoj ili većoj mjeri definitivno je pušenje. I mnogi, uprkos brojnim apelima da se cigareta konačno oslobode, to ne urade.

Nekima uspije, ali tek iz nekoliko bezuspješnih pokušaja. Prema istraživanju Centra za prevenciju bolesti Sjedinjenih Američkih Država (CDC) potrebno je od 8 do 11 pokušaja.

Takođe, rezultati studije sprovedene na Univerzitetu u Torontu, pokazali su da je potrebno oko 30 pa i više pokušaja da pušači izdrže čitavu godinu bez cigareta.

U tom procesu prolaze kroz razne faze, i na različite načine izbjegavaju direktan kontakt sa cigaretom, duvanskim dimom, ili osobama koje i dalje puše.

Ovo su neke od metoda koje, ako ste pušač, možete primijeniti već danas. Budite istrajni, jer promjene se ne događaju preko noći.

Problem izlaska bez cigarete

Ukoliko ne možete ili ne želite da prestanete da izlazite u barove i mjesta puna duvanskog dima, onda pokušajte uvijek da imate neki predmet u ruci kako biste zavarali svoje tijelo, na primjer, olovku, slamčicu ili slično. Bivši pušači tvrde da ovaj metod „radi posao“.

Aktivirajte se

Čak i 5-10 minuta fizičke aktivnosti čine razliku u žudnji za cigaretom. Kada osjetite da vam se javlja potreba da zapalite cigaretu, uradite nekoliko čučnjeva, organizujte mini šetnju i vidjećete kako vam se želja za duvanom odmah smanjuje.

Žvakanje

Koliko god smiješno zvučalo, dokazano je da nam žvakanje žvakaće gume ili orašastih plodova, pomaže da suzbijemo nagon za cigaretom.

Odgađanje prve cigarete - jednostavan, a provjeren trik

Kada poželite da zapalite cigaretu, sačekajte 10 minuta, u tom periodu se okupirajte nekom drugom radnjom, te ako vam se opet javi potreba, sačekajte još deset minuta. Tako ćete imati dovoljno vremena da racionalno razmislite da li vam zaista treba ta cigareta.

Nikotinske terapije

Nikotinska zamjenska terapija (nicotine replacement therapy – NRT), ustanovljena prije gotovo pola vijeka, pušačima je omogućila značajno manji unos nikotina i to u manje štetnim oblicima od cigarete. Te su tako, u okviru ove alternativne opcije, dostupni nikotinski flasteri, sprejevi, žvakaće gume i slična pomagala.

Bolje alternative

Posljednjih decenija otišlo se korak dalje, pa su za one koji ne mogu bez nikotinskih proizvoda osmišljene elektronske cigarete i uređaji koji zagrijavaju duvan. Ovi uređaji međusobno se razlikuju, a te razlike, između ostalog, ogledaju se u tome što se e-cigarete pune tečnošću koja može sadržati nikotin, dok uređaji za zagrijavanje duvana zagrijavaju pravi duvan. Iako njihovo korišćenje nije isto što i potpuni prestanak pušenja, brojne naučne studije pokazuju da ukoliko je alternativa provjerena i zasnovana na nauci, onda jeste bolja opcija od nastavka pušenja.