Korisno ulaganje ili još jedan loš projekat

Opština i NVO kategorično se protive planovima Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, koje uskoro počinje sa radovima na uređenju Velike skele ispod Starog grada u Ulcinju

3548 pregleda 0 komentar(a)
Projektovani izgled Velike skele - pristaništa, Foto: -
Projektovani izgled Velike skele - pristaništa, Foto: -

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom planira uskoro da počne radove na parternom uređenju Velike skele vrijedne skoro milion eura, ali se tome kategorično protive iz opštinskog Sekretarijata za komunalne poslove, kao i iz Društvu prijatelja Starog grada.

”Nama ne treba još jedan invalidni projekat, poput Kaceme koja je apsolutno nefunkcionalna”, kazao je “Vijestima” sekretar komunalnih poslova Adnan Alibegu.

Naveo je da je Morskom dobru poslao i dopis u kome se ističe neslaganje sa projektom.

”Kategorično smo protiv toga... Skoro milion eura uložiti u klupe, rasvjetu, palme i ne znam ni šta sve još, da bi prvi jači jugo sve to odnio. Vizuelno je možda lijepo, ali je svakako bolje taj novac uložiti u marinu kako bi bila funkcionalna i u navoz za izvlačenje barki”, kazao je Alibegu.

Podsjetio je da je Opština prije deset godina imala ambiciozan projekat da se poploča Velika skela, Pristan i cijela ulica do “Albatrosa”.

”Umjesto toga, dobili smo ovaj projekat koji nam uopšte ne ide u prilog”, kazao je Alibegu.

Dodao je da će uskoro na sastanku sa predstavnicima Javnog preduzeća biti riječi o tome.

Koordinator JP za opštine Ulcinj i Bar Omer Bajraktari kazao je da bi Ulcinj kroz realizaciju milionskog projekta uskoro mogao dobiti prvi granični prelaz na moru, koji bi vjerovatno bio privremenog karaktera.

Projektom parternog uređenja Velike skele - pristaništa u zoni morskog dobra, čija će realizacija uskoro početi, predviđeno je postavljanje tri tipska objekta servisnog karaktera.

”Ti objekti mogu se koristiti na razne načine, ali je moje mišljenje da je prioritet da jedan od njih bude prvi granični prelaz na moru u Ulcinju. Tako vlasnici jahti, jedrenjaka i glisera koji dolaze iz pravca Albanije koji žele ostati u našem gradu ne bi morali da idu u Bar da se registruju. To bi bilo višestruko korisno, a lako ostvarivo”, kazao je “Vijestima” Bajraktari.

Naveo je da bi u početku prelaz bio privremenog karaktera, odnosno da bi bio otvoren samo tokom sezone.

Nakon okončanih tenderskih procedura, ovih dana se očekuje zaključivanje ugovora sa izvođačem radova za parterno uređenje Velike skele - pristaništa u zoni Morskog dobra u okviru DSL “Stari grad Ulcinj - sektor 63”. Izvođač radova će biti firma DOO “Erlang”, a investicija za prvu fazu prelazi cifru od 800 hiljada eura. Bajraktari je kazao da sa drugom fazom, ukupna investicija iznosi blizu milion eura.

Planirana namjena na tom prostoru, koji obuhvata ukupno 4.600 kvadrata jeste trg-pristanište sa zelenim pojasom uz stijene u podnožju Starog grada. Takođe je previđeno postavljanje tri tipska objekata servisnog karaktera.

Jedan je, kako je kazao Bajraktari, predviđen za granični prelaz, dok bi i ostala dva bila povezana sa pomorskom djelatnošću.

”Jedan bi bio, na primjer, yachting club, škola jedrenja i slično. Drugi je predviđen uz ljetnju pozornicu i projektovan kao prostor za smještaj rekvizita, ali i kubus čijim se rasklapanjem formira bina, na njega se kači platno za projekcije i slično”, kazao je Bajraktari.

Prostor trga projektom se definiše ortogonalnim rasterom popločanja, velikim poljima oko 4x4 metra koja dodatno naglašavaju pravougaoni oblik i veličinu trga.

Na mjestu promjene pravca, raster se usitnjava i omogućava funkcionalno komponovanje polja pločnika, klupa i zelenila. Iz ravni trga, uklapajući se u osnovni raster, podižu se tri dinamične grupacije denivelisanih polja, tribine koje ublažavaju udar talasa i predstavljaju zanimljiviju alternativnu klasičnom tipu sjedenja poput stolica, klupa, ležaljki. Skupa sa zelenim poljima, čine neku vrstu denivelisanog parka.

Obrada površine trga, kako je predviđeno projektom koji je izradio podgorički studio “Sintezes”, u većem dijelu je od štampanog betona, ali se uz more, kao prelaz ka postojećim kamenim blokovima pojavljuju polja popločana kamenom. Na taj način se pojas uz more po malo izdvaja od prostora trga kao obalna promenada.

Uz stijene ispod Starog grada planirano je formiranje zelenog pojasa, zone sa niskim autohtonim rastinjem koje ne zahtijeva previše njege, te nekoliko stabala borova i maslina koji obezbjeđuju hladovinu i obogaćuju ambijent.

”To zelenilo je neka vrsta plašta na kojem stoji Stari grad, fini prelaz između novog i starog”, kazao je Bajraktari.

Tokom izrade Glavnog projekta korišćeni su ekološki materijali. Završna obrada rive predviđena je od štampanog betona i kamena.

Planirano je da radovi na parternom uređenju Velike skele, budu okončani za 120 dana.

Karamanaga: To je apsurd, talasi zimi budu i do pet metara

Predsjednik NVO “Kaljaja” Ismet Karamanaga kazao je da je apsurdno razmišljati o bilo kakvoj gradnji na Velikoj skeli.

”To je pristanište pored otvorenog mora. Jutros su talasi bili tri metra, a zimi dostignu visinu i do pet metara. Kako na tom prostoru onda planirati nešto takvo”, kazao je Karamanaga.

I on je, kao i Alibegu, mišljenja da je novac pametnije uložiti u marinu i navoz.

”Mora se produžiti lukobran, marina je sada potpunio nefunkcionalna”, kazao je Karamanaga “Vijestima”.

Bonus video: