YIHR: Novi specijalni državni tužilac da preispita i iznova otvori istrage u slučajevima ratnih zločina

"Ciljevi strategije za istraživanje ratnih zločina koji su se odnosili na pregledanje starih pravosnažno okončanih predmeta, kako bi se konačno svi učesnici u zločinima priveli pravdi, ostali su mrtvo slovo na papiru", ocijenili su iz YIHR-a

5146 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Specijalno državno tužilaštvo (SDT), Foto: Boris Pejović
Zgrada u kojoj se nalazi Specijalno državno tužilaštvo (SDT), Foto: Boris Pejović

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) očekuje da se što prije izabere novi specijalni državni tužilac koji će preispitati i iznova otvoriti istrage u slučajevima ratnih zločina počinjenih za vrijeme devedesetih godina u Crnoj Gori i na dubrovačkom ratištu.

"Ciljevi strategije za istraživanje ratnih zločina koji su se odnosili na pregledanje starih pravosnažno okončanih predmeta, kako bi se konačno svi učesnici u zločinima priveli pravdi, ostali su mrtvo slovo na papiru", ocijenili su iz YIHR-a.

Kako se navodi na sajtu te nevladine organizacije, niti jedan od slučajeva nije uspješno riješen.

"U pojedinim slučajevima mogli smo svjedočiti paradoksu da su, nakon loših istraga i sudskih postupaka, optuženi poslije oslobađanja naplaćivali desetine hiljada eura, što je i do pet puta veći iznos od onog koji je isplaćivan majkama koje su izgubile sina", rekli su iz YIHR-a.

Oni su kazali da ratni zločini devedesetih uključuju mnoga ubistva, mučenja, zlostavljanja, uništavanja imovine, protjerivanja ljudi, dok je jedan od najstrožije osuđenih kuvar u logoru Morinj za "nečovječno postupanje".

"Podsjećamo na slučajeve ratnih zločina na našoj teritoriji, ali i onih u kojima je Crna Gora direktno učestvovala: Bukovica, Porodica Klapuh, Kaluđerski laz, Deportacije, Logor Morinj i Napad na Dubrovnik", naveli su iz YIHR-a.

Bonus video: