Aligrudić odgovorio Katniću: Podnesite zahtjev za penziju i testirajte nas

"Ako je naš odgovor Tužilačkom savjetu o Vašem ispunjenju uslova za starosnu penziju 'Nezabilježena prevara vijeka i nezapamćena zloupotreba i kršenje zakona' od strane Fonda, kako tvrdite, onda Vas molim da tu našu prevaru javno raskrinkate", rekao je Aligrudić

50980 pregleda 139 reakcija 79 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Vršilac dužnosti direktora Fonda FIO Ranko Aligrudić reagovao je povodom obraćanja doskorašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovih navoda da je u odgovoru tog fonda Tužilačkom savjetu učinjena “nezabilježena prevara i zloupotreba službenog položaja” i “nezapamćena zloupotreba i kršenje zakona”; kao i Katnićevog pisma upućenog Aligrudiću, objavljenog u medijima.

Predložio je Katniću da već u ponedjeljak podnese zahtjev za starosnu penziju i provjeri da li je Fond “izmislio” njegove uslove za penziju.

Povezani članci

19. Februar 2022.

Katnić vaga da li će tužiti državu

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Poštovani gospodine Katniću,

Vjerujem da znate da je Fond PIO jedina institucija u državi mjerodavna da, na zvaničan dopis nekog državnog organa, zvanično odgovori da li je neko od zaposlenih u tom organu ispunio uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju?

Takođe, da smo odgovorili ne samo za Vas nego i za sve ostale tužiteljke i tužitelje za koje je to iz Tužilačkog savjeta zahtijevano u njihovom zvaničnom dopisu (da od strane Fonda niko nije bio posebno “privilegovan”, pa ni Vi, pokazuje to što je među onima za koje je navedeno da ispunjavaju uslove za starosnu penziju i ime supruge mog prijatelja iz Ulcinja).

Za Vas je iz Tužilaštva zatraženo dodatno pojašnjenje u vezi staža osiguranja ostvarenog u svojstvu profesionalnog vojnog lica, na koji dopis je istog dana odgovoreno.

Ako je naš odgovor Tužilačkom savjetu o Vašem ispunjenju uslova za starosnu penziju “Nezabilježena prevara vijeka i nezapamćena zloupotreba i kršenje zakona” od strane Fonda, kako tvrdite, onda Vas molim da tu našu prevaru javno raskrinkate: Predlažem Vam da već u ponedjeljak podnesete zahtjev za starosnu penziju i provjerite da li je Fond “izmislio” Vaše uslove za penziju. Hajde, testirajte nas !?

Zamolio bih Vas i Vaš pravni tim iz Tužilaštva, koji je od od samog početka bio vrlo stručno uključen u postupak u vezi Vašeg predmeta za utvrđivanja staža kod Fonda PIO, da ne obmanjujete našu javnost izjednačavajući taj Vaš zahtjev za utvrđivanje efektivnog staža osiguranja i staža osiguranja sa uvećanim trajanjem sa pitanjem ispunjenja Vaših uslova za starosnu penziju? Vaš pravni tim je zasigurno ekspertski za oblast tužilačkih propisa, ali kada se o pravnoj materiji iz penzijskog i invalidskog osiguranja radi, moraju znati da su oni… eksperti iz tužilačkih propisa.

Zahtjev koji ste podnijeli Fondu PIO odnosi se na primjenu člana 138 Zakona o PIO koji propisuje da: “Osiguranik ima pravo da zahtijeva da Fond donese rješenje o podacima o osiguranju, penzijskom stažu, zaradama, naknadama zarade, odnosno osnovicama osiguranja i visini uplaćenih doprinosa unijetim u matičnu evidenciju.

Znate i Vi i Vaš pravni tim da se podaci o stažu osiguranja koji je ostvaren u svojstvu profesionalnog vojnog lica prije 15.08.2007.g. ne mogu utvrditi (ne mogu se unijeti) u matičnu evidenciju aktivnih osiguranika Fonda PIO i da je utvrđivanje istog u nadležnosti Ministarstva odbrane, shodno članu 215b Zakona o PIO koji propisuje da:”Podatke o stažu osiguranja, zaradi i naknadi zarade za vojne osiguranike, ostvarene po propisima koji su se primjenjivali do dana stupanja na snagu ovog zakona (15.08,2007.) Fondu obezbjeđuje organ državne uprave nadležan za poslove odbrane.

Kako ste Vi insistirali da se provjere i podaci za vrijeme Vaše profesionalne vojne službe, još ranije su nam iz Ministarstva odbrane, na naše zahtjeve, dostavili akta kojima je utvrđen i potvrđen Vaš cjelokupan staž ostvaren u vojnoj službi za period od 01.01.1993. do 11.03.2005.g. i potvrđeno da su svi porezi i doprinosi uplaćivani Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (Fond SOVO) tada jedinom nadležnom za profesionalna vojna lica.

Kako su Vaši podaci o vojnom stažu dostavljeni u zakonom propisanoj formi, činjenica da to što ih Fond PIO ne može još uvijek unijeti u svoju bazu (sada bazu korisnika prava) sve dok ne podnesete zahtjev za penziju, apsolutno ništa ne znači kada je u pitanju njihovo računanje za uslov za starosnu penziju. Taj staž se sabira sa stažem evidentiranim kod Fonda PIO CG. Podnesite zahtjev za penziju i testirajte nas!?

Povodom Vašeg zahtjeva kojeg ste mi juče uputili, a čiji sadržaj je objavljen na portalima prije nego što je pismo i stiglo do mene, želim da Vam poručim da ćemo se mi u Fondu PIO vrlo odgovorno, čak i sa specijalnom pažnjom, odnijeti prema istom, tako da će te odgovor dobiti u zakonom propisanom roku.

Ne mogu da ne primijetim da ste dozvolili sebi da, nakon što ste sve nas iz Fonda PIO a i mene lično nazvali prevarantima vijeka i nezapamćenim kršiteljima zakona, jednom državnom organu pošaljete pismo sa ultimativnom sadržinom? I prijetećom čak?

Kako tumačiti ove navode:

“Iz sredstava informisanja obavješten sam da ste Vi lično Tužilačkom savjetu dana 16. i 17.02.2022. godine dostavili akte…

… to Vam se ovim putem obraćam da mi u roku od 3 dana od dana dobijanja ovog akta, a najkasnije do 28.02.2022.godine (zbog ostvarivanja prava na starosnu penziju) dostavite…

… Napominjem da je prilikom dostavljanja navedenih podataka neophodno postupati u skladu sa Vašim uvjerenjem br. 05-269 od 11.06.2021.godine, te ukidnim razlozima iz rješenja...

… pa Vas obavještavam da ću, u suprotnom, smatrati da ste dostavljanjem predmetnih akata Tužilačkom savjetu Vi i Vaši zaposleni obradom podataka za koji niste nadležni, te dostavljanjem podataka iz upravnog postupka koji je u toku, zloupotrebili službeni položaj, čime bi se meni direktno nanijela šteta, zbog čega bih bio prinuđen da protiv Vas i Vaših službenika podnesem krivične prijave nadležnom državnom tužilaštvu.

Prvo, nije tačno gospodine Katniću da sam ja lično dostavio odgovore Fonda PIO Tužilačkom savjetu, već je to učinio naš vozač po mom ličnom nalogu. Drugo, ne daje se Fondu PIO ovako ultimativan rok od tri dana da Vam dostavi neki odgovor? Valjda postoje zakonski rokovi po kojima smo obavezni postupati.

Treće, je li moguće da nam Vi kao građanin dajete Fondu PIO obavezujuće uputstvo kako i što da Vam odgovorimo ? Ako je i od bivšeg Specijalnog, mnogo je?

Četvrto, Vi ste izgleda zaboravili da i dalje radite u Tužilaštvu i da ste samo razriješeni sa funkcije Glavnog specijalnog tužioca? Zar ovo “u suprotnom biću prinuđen” nije prijetnja koju nikako sebi nijeste smjeli da dozvolite, zbog funkcije koju ste dosad obnašali i statusa koji i dalje imate i bez obzira znate li ko bi Vas to prinudio da podnesete krivičnu prijavu?

Završiću sa jednom Vašom šaljivom pošalicom, uz izvinjenje što ću Vas citirati bez Vašeg odobrenja: P O L A K O T E !?" - zaključio je Aligrudić.

Bonus video: