Ambasador Japana očekuje da će se nastaviti dobra saradnja i odnosi sa Crnom Gorom

Na polju razvojne saradnje, kako se navodi, njegova zemlja će nastaviti da obezbjeđuje besprovatnu pomoć, razvoj projekata tehničke saradnje koji obuhvataju donaciju opreme i razvoj ljudstva, projekte za osnovne potrebe stanovništva usmjerene ka lokalnim samoupravama, zdravstvenim i obrazovanim ustanovama, kao i nevladinim organizacijama širom Crne Gore

1721 pregleda 1 komentar(a)
Car Japana, Foto: REUTERS
Car Japana, Foto: REUTERS

Ambasador Japana u Crnoj Gori Kacumata Takahiko uputio je čestitke povodom 62. rođendana Njegovog veličanstva Naruhita, cara Japana.

On je ovom prilikom, na Nacionalni dan Japana, uputio poruku svim ljudima Crne Gore.

"2019. godine prilikom ceremonije ustoličenja Njegovog veličanstva cara, kao i na Olimpijskim igrama u Tokiju prethodne godine, upriličeni su sastanci među najvišim državnim zvaničnicima Japana i Crne Gore. Imao sam priliku da se sopstvenim očima uvjerim u dalje poboljšanje odnosa naših dviju zemalja zahvaljujući međusobnim posjetama na visokom nivou poslednjih godina. Nadam se da će se ovakve posjete nastaviti i u ovoj godini", navodi se u saopštenju.

U toku trajanja pandemije koronavirusa, Njegovo veličanstvo car obratio se putem video poruke povodom Nove godine, govorivši da se "Najsrdačnije moli da ćemo svi, njegujući dalju sponu između ljudi, dijeliti bol i podržavati jedni druge, kako bi prevazišli ovu izuzetno tešku situaciju".

Dodaje da su na polju ekonomije odnosi dviju zemalja ostvarili postojan napredak te da će i ove godine nastaviti da pružaju podršku za dalji razvoj poslovanja japanskih kompanija, kao i da razvijaju inicijative u cilju povećanja njihovih investicija.

Na polju razvojne saradnje, kako navodi, njegova zemlja će nastaviti da obezbjeđuje besprovatnu pomoć, razvoj projekata tehničke saradnje koji obuhvataju donaciju opreme i razvoj ljudstva, projekte za osnovne potrebe stanovništva usmjerene ka lokalnim samoupravama, zdravstvenim i obrazovanim ustanovama, kao i nevladinim organizacijama širom Crne Gore, donacijama medicinske opreme kao protivmjera širenju koronavirusa, kao i drugim.

Ističe da će i ove godine, aktivno sprovoditi različite vrste pomoći i nastaviti da doprinose razvoju ekonomije Crne Gore.

Pod smjernicama Vlade Japana, kako se navodi, koje podržavaju društvene i ekonomske reforme zemalja Zapadnog Balkana koje streme Evropskoj uniji, a usmjeravajući posebnu pažnju na bogate turističke resurse Crne Gore, Japan će nastaviti sa promocijom visoko kvalitetnih inicijativa sa fokusom na budućnost ove zemlje.

"Na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju prethodne godine, reprezentativci vaterpolo tima Crne Gore imali su pripreme u gradu Kašivazaki, gdje je, unutar sadržajnih prilika za trening, ostvarena međunarodna razmjena sa gradom domaćinom. Grad Kašivazaki je riješen da se naša međunarodna razmena putem vaterpola nastavi, te očekujem dalje unapređenje saradnje Japana i Crne Gore putem sporta" poručio je ambasador Japana.

Dodaje i da se u svijetu i dalje osjeća veliki uticaj infekcija omikronom i drugim sojevima korone i da iskreno priželjkuje da se ovakva situacija primiri u najbržem mogućem roku, a razmjena između ljudi, koja predstavlja kamen temeljac dobrog prijateljstva, vrati u normalu.

Takođe je poručio da se od srca moli za sve veći razvitak Crne Gore, kao i zdravlje i sreću svoj njenih stanovnika.

Bonus video: