Za tri dana stiglo 60 zahtjeva za državljanstvo

Do povećanja broja zahtjeva došlo je nakon što je početkom ove sedmice stupila na snagu sporna izmijenjena Odluka o kriterijumima za sticanje državljanstva prijemom

44298 pregleda 159 reakcija 55 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Područnim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova od ponedjeljka 21. februara do juče u 13 časova stiglo je 60 zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo, saopštili su zvanično “Vijestima” iz MUP-a.

Do povećanja broja zahtjeva došlo je nakon što je početkom ove sedmice stupila na snagu sporna izmijenjena Odluka o kriterijumima za sticanje državljanstva prijemom, koju je Vlada usvojila 4. februara ove godine, u posljednjim satima punog mandata i bez znanja ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

U odgovoru MUP-a navodi se da je Direktorat za upravne poslove, državljanstvo i strance u protekla tri dana evidentirao 50 zahtjeva na osnovu člana 11 Zakona o crnogorskom državljanstvu (brak sa crnogorskim državljaninom) i 10 predmeta na osnovu člana 8 tog Zakona.

Prije stupanja na snagu nove Odluke, tokom prvih 18 dana februara ove godine, MUP-u je predato 98 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva, od čega čak 17 na osnovu člana 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu - lica čiji prijem u crnogorsko državljanstvo je od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore.

Upoređivanjem podataka zaključuje se da je tokom ponedjeljka, utorka i srijede stiglo tri puta više zahtjeva nego u prvom dijelu februara, dok je važila stara Odluka o uslovima za sticanje crnogorskog državljanstva kada je između ostalog bilo potrebno 10 godina stalnog boravka u zemlji.

Uporedni podaci MUP-a govore da je nakon stupanja na snagu nove Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, došlo do skoka zahtjeva jer je recimo tokom januara ove godine, ukupno evidentirano 74 zahtjeva.

Novom Odlukom predviđeno je da se 10 godina zakonitog boravka smatra i “privremeni boravak u Crnoj Gori, dok je raniji zakonski uslov za prijem u crnogorsko državljanstvo bio 10 godina stalnog i neprekidnog boravka u državi”.

Nezvanične procjene pokazuju da bi u narednih nekoliko mjeseci oko 2.000 do 2.500 osoba moglo da dobije državljanstvo jer u ovom trenutku imaju uslove za prijem.

Zbog sporne odluke Vlade, advokat i član Predsjedništva SDP-a Miloš Vukčević predao je inicijativu Ustavnom sudu (US) za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odredbi Odluke o izmjeni Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

Tražio je da US obustavi izvršenje pojedinačnih akata i radnji, koje su preduzete na osnovu Odluke koja stupila na snagu 21. februara. U obrazloženju je naveo da je nova Vladina Odluka “nezakonita, odnosno, nije u saglasnosti sa odredbama čl. 8 st. 1 tač. 3 Zakona o crnogorskom državljanstvu, koje propisuju da crnogorsko državljanstvo prijemom može steći lice, koje između ostalih uslova ispunjava i uslov da u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi 10 godina prije podnošenja zahtjeva za prijem”.

On je naglasio i da bi dalja primjena Odluke “nanijela neotklonjive štetne posljedice po državu i njene građane, jer bi se velikom broju stranaca omogućilo nezakonito sticanje crnogorskog državljanstva, što bi značajno izmijenilo demografsku strukturu”.

”Ako se uzme u obzir da Crna Gora ima oko 480.000 punoljetnih stanovnika, a da su procjene da u državi trenutno ima oko 30.000 stranaca sa privremenim boravkom i oko 30.000 stranaca sa stalnim boravkom, što je ukupno oko 60.000 ljudi, koji po osporenoj Odluci mogu aplicirati i dobiti crnogorsko državljanstvo u bliskoj budućnosti, jasno je da će se u značajnoj mjeri promjeniti demografska struktura stanovništa i dovesti u pitanje bezbjednosni i nacionalni interesi Crne Gore i njenih građana. U prilogu tome govore i neke procjene da bi od 5.000 do 7.000 ljudi godišnje moglo po ovoj nezakonitoj Odluci dobiti crnogorsko državljanstvo, iako ne ispunjavaju uslove shodno Zakonu o crnogorskom državljanstvu i Zakonu o strancima”, naglasio je.

Advokat je naveo i da smatra da bi ovom Odlukom mogla biti značajno izmijenjena struktura birača. Tvrdi i da se privremeni boravak ne može koristiti za sticanje državljanstva, osim za spajanje pororodice, školovanje...

U incijativi je naglašeno i da je Vlada usvojila Odluku suprotno odredbama Zakona o državnoj upravi, koji propisuje da je MUP nadležan za normativnu djelatnost. I šef medijskog tima SDP-a Mirko Stanić je 14. februara podnio krivičnu prijavu protiv odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića, tvrdeći da je zloupotrijebio službeni položaj.

Bonus video: