Objekti Vojske i RDC-a dobili struju

Radio-difuzni centar i stacionarno čvorište Vojske na Bjelasici bili tri mjeseca bez struje, jer su Skijališta Crne Gore oštetila dalekovod

27041 pregleda 38 reakcija 3 komentar(a)
Ispod dalekovoda ne mogu biti ski staze: Dalekovod na Zekovoj glavi, Foto: Luka Zekovic
Ispod dalekovoda ne mogu biti ski staze: Dalekovod na Zekovoj glavi, Foto: Luka Zekovic

Objekti Radio-difuznog centra (RDC) i stacionarno čvorište Vojske Crne Gore na Zekovoj glavi na Bjelasici, koji se od početka decembra snabdijevaju strujom sa agregata, od juče imaju redovno napajanje električnom energijom.

To su “Vijestima” potvrdili u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) i objasnili da je napajanje uspostavljeno na osnovu zaključka Vlade sa posljednje sjednice.

Iz te kompanije tvrde da je napajanje uspostavljeno “na način koji je CEDIS obezbijedio još u decembru 2021. godine, polaganjem kabla”.

Podsjećaju da su Skijališta Crne Gore svojim radovima na ski stazama prošle godine ugrozili stabilnost stubnog mjesta br. 6 na ski stazi Ski centra “Kolašin 1600”.

Ugrožena bezbjednost skijaša

”Na mogućnost ugrožavanja stuba izgradnjom staze ranije smo ih upozorili. CEDIS je početkom decembra prošle godine dobio telefonsku prijavu da je stub br. 6 iskrivljen, tačnije, da je tlo pod njim skliznulo prilikom izgradnje ski staze. Nakon prijave poslata je najbliža dalekovodna ekipa da utvrdi o čemu se radi. Dolaskom na lice mjesta, ekipa konstatuje da je stub dalekovoda 35kV “Jezerine – Bjelasica” nije u trasi dalekovoda. Nakon toga, zbog bezbjednosti, traži se njegovo isključenje i šalje se zahtjev Upravi za inspekcijske poslove-UIP (energetskoj inspekciji) za inspekcijski pregled i rješavanja problema”, objašnjavaju hrnologiju problema zbog kojeg objekti Vojske i RDC već skoro tri mjeseca koriste agregate.

Dalekovod je, kazali su iz CEDIS-a, postao nebezbjedan izgradnjom ski staza, jer su narušene sigurnosne visine. Prema njihovim riječima, urađena ski staza na skijalištu “Kolašin 1600” na osam mjesta presijeca trasu DV 35 kV “Jezerine-Bjelasica”.

”Prilikom tih presijecanja narušena je sigurnosna visina (od zemlje do dalekovodnih provodnika) koja je sada mnogo niža od dozvoljene, pa je time ugrožen dalekovod i što je još važnije, ugrožena je bezbjednost skijaša koji bi tu stazu koristili. Kao odgovorna kompanija koja svoje poslove radi u skladu sa Zakonom o energetici, ne možemo dozvoliti da dalekovod bude uključen i time ugrozi nečiji život”, kažu u CEDIS-u.

Predstavnici CEDIS-a i Skijališta formirali su komisiju početkom februara 2021. godine koja je obišla spornu lokacije na dalekovodu i napravila zapisnik o obilasku. Nakon obilaska, Skijališta su upoznata da moraju uraditi Elaborat usklađivanja postojećeg dalekovoda 35kV “Jezerine- Bjelasica” sa ski stazama Skijališta “Kolašin 1600”. Kako tvrde u CEDIS-u, nije bilo pomaka po tom pitanju, pa su se početkom jula obratili UIP-u i ukazali na probleme koji su nastali izgradnjom ski staza.

Ćutanje Uprave za inspekcijske poslove

”Kako nijesmo dobili odgovor od nadležne institucije obratili smo joj se 29. oktobra 2021. godine i ponovo ostali uskraćeni za odgovor. Nakon toga, 19. novembra prošle godine treći putim se obraćamo i kao i prethodna dva puta, navodeći da su temelji stubova br. 5 i 6 narušeni, jer ih je investitor svojim radovima ugrozio. Ni po ovom zahtjevu nijesmo dobili odgovor nakon obrušavanja tla i krivljenja stuba br. 6 i o tome smo UIP obavijestili”, kazali su u CEDIS-u. Tek nakon isključenja dalekovoda UIP je izašao na teren i konstatovao da Skijališta treba da saniraju postojeći stub. Skijališta nijesu postupila po nalogu UIP-a, pa je CEDIS, kako bi obezbijedio napajanje korisnika na Zekovoj glavi, morao da pribjegne alternativnom napajanju polaganjem kabla iz TS 10/0.4kV “Ski centar 1600” do stuba br. 26.

”Sve radove za ovaj vid napajanja smo završili 24. decembra prošle godine. O tome smo obavijestili UIP od kojih smo tražili saglasnost za ovaj privremeni vid napajanja korisnika, nakon havarije koja je nastala na elektroenergetskim objektima, kako bi korisnici sa Zekove glave što prije dobili struju”, podsjećaju iz CEDIS-a

U međuvremenu, zbog loših vremenskih uslova krajem decembra lome se tri čelično-rešetkasta stuba koji se nalaze u blizini Zekove glave. Ekipe CEDIS-a su, tvrde u kompaniji, “u gotovo nemogućim uslovima za rad uspjele da stvore uslove za privremeno alternativno napajanje korisnika na Zekovoj glavi, putem položenog kabla”. To je, navodno, bilo jedino moguće rješenje u tim uslovima.

”O tome smo obavijestili UIP, ali od njih ne dobijamo saglasnost za takvo napajanje korisnika, već dobijamo usmeni nalog da radimo. Preduzetni plan koji se radi u slučaju kada su u pitanju havarije, onamo gdje postoji uticaj više sile i gdje su ugroženi ljudi i okolina. Naglašavamo da su se ovakve situacije dešavale i u ranijim periodima kada smo urgentno postupali, ali je tada i UIP urgentno i profesinalno odgovarao na naše zahtjeve. Zato nas iznenađuje odnos UIP-a, tačnije njihova pasivnost u rješavanju ovog problema”, kazali su u CEDIS-u.

Iz UIP-a nije odgovoreno na pitanja “Vijesti” u vezi ovog problema.

Zbog hitnosti nije raspisan tender

Iz CEDIS-a su istakli da su uradili sve što je bilo u njihovoj moći da riješe problem, i s obzirom da tenderska procedura zahtijeva dug vremenski period, a kako je Vlada naložila hitnost u izradi preduzetnog plana nije raspisivan tender, iako je to predviđeno u slučajevima izrade preduzetnih planova.

CEDIS je, umjesto toga, poslao zahtjev za dostavljanje ponude za izradu preduzetnog plana onima koji posjeduju licencu za njihovu izradu.

U kompaniji su kazali da je taj plan u završnoj fazi i uskoro će biti dostavljen MUP-u na saglasnost, a potom UIP-u.

Dalekovod, koji je napajao električnom energijom objekte na Zekovoj glavi izgrađen je 1985. godine, a u osnovna sredstva energentskih kompanija je upisan od 2015. godine, tačnije do tada je bio u vlasništvu RDC. U “Pravilniku za izgradnju elektroenergetskih objekata od 1 do 400kV” ski staze nijesu obuhvaćene, već samo smučarske skakaonice.

”Ako ski staze posmatramo kao sportski objekat onda postoje određeni uslovi koji moraju biti zadovoljeni, a jedan od njih je sigurnosna udaljenost koja u ovom slučaju nije zadovoljena. Što znači da ispod dalekovada ne smije biti ski staza”, podsjećaju iz CEDIS-a.

Bonus video: