Komnenović: Opštinskom imovinom neće upravljati ni Zagreb, ni Podgorica

Tivatski gradonačenik reagovao na pritiske iz Hrvatske u vezi sa smještajem Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i organizacija bliskih HGI-ju

8533 pregleda 36 reakcija 16 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Pitanje korišćenja Doma kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi je isključivo imovinsko-pravno, a ne dnevno-političko, ideološko ili nacionalno pitanje, kakvim ga predstavljaju iz NVO "Hrvatska krovna zajednica - Dux Croatorum", pojedinci i organizacije koje su povezane sa njima. To je juče saopštio predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (NP), reagujućii na kampanju koju je u Crnoj Gori i Hrvatskoj pokrenulo Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV). To vijeće, na čijem je čelu potpredsjednik HGI Zvonimir Deković saopštilo je da je nalog Opštine kao vlasnika objekta Doma kulkture u Donjoj Lastvi, NVO "Dux Croatorum" i ostalim subjektima koje ga koriste da se isele iz tog objekta nakon što 15.aprila prestane važenje aktuelnog ugovora o njegovom ustupanju na besplatno korišćenje toj NVO, predstavlja dokaz "mržnje prema hrvatskoj zajednici koja prelazi sve dozvoljene granice i može se podvesti pod sintagmu zatiranja hrvatskog imena u Opštini Tivat i ciljanog širenja osjećaja ugroženosti kod pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori". Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske je prije par dana poslalo zvaničnu protestnu notu Crnoj Gori.

"Ovom odlukom ugrožavaju se prava hrvatske nacionalne manjine, koja su zajamčena nacionalnim zakonodavstvom Crne Gore i bilateralnim sporazumom između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti manjina iz 2009. godine te relevantnim međunarodnim aktima", saopštilo je Ministarstvio vanjskih poslova Hrvatske. Komnenović je juče saopštio da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore preko Direkcije za inspekcijski nadzor nad državnom imovinom u novembru prošle godine, utvrdilo je da Odluka o davanju na upravljanje i korišćenje Doma kulture u Donjoj Lastvi NVO "Hrvatska krovna zajednica - Dux Croatorum" iz 2012, nije u skladu sa crnogorskim Zakonom o državnoj imovini. "Direkcija za imovinsko-pravne poslove Opštine Tivat je zbog toga pripremila Odluku o stavljanju van snage navedene Odluke. Ugovor između Opštine i NVO "Hrvatska krovna zajednica - Dux Croatorum" u vezi sa korišćenjem Doma kulture u Donjoj Lastvi zaključen je 15. 4. 2017. godine i ističe 15. 4. 2022. godine. Prema tome, Dom kulture u Donjoj Lastvi vlasništvo je Opštine Tivat, kao i ostali domovi kulture u Gornjoj Lastvi, Lepetanima, Gradiošnici, Radovićima, Gošićima i Đuraševićima. Njegov imovinsko-pravni položaj može se mijenjati jedino odlukom Skupštine Opštine koju odbornici HGI, DPS, SDP i SD bojkotuju od septembra prošle godine. Ovo imovinsko-pravno pitanje, uprkos političkim i diplomatskim pritiscima, ne može i neće se rješavati ni u Zagrebu ni u Podgorici, već jedino i isključivo u Tivtu", poručio je Komnenović. On je posebno naglasio da je "iskrena namjera Opštine Tivat je da Dom kulture u Donjoj Lastvi bude sjedište aktivnosti svih organizacija sa hrvatskim nacionalnim predznakom i da bude mjesto spajanja, a ne razdvajanja i podjela". Inače, pored najnovijeg nalaza Ministarstva finansija i socijalnog staranja da Odluka o davanju na upravljanje i korišćenje Doma kulture nije u skladu sa Zakonom o državnoj imovini, već ranije konstatovala je i Agencija za sprječavanje korupcije. ASK na čijem je čelu tada bio Sreten Radonjić (DPS) je u oktobru 2018. zvanično utrvrdila da u besplatnom ustupanju Doma kulture ovoj NVO "postoji ugrožavanje javnog interesa i postupanje institucije suprotno principu transparentnosti i integriteta koji je propisan članom 72 Zakona o sprečavanju korupcije", kao i da su "Dux Croatorum" i osobe koje ga kontrolišu, iz ovog posla sa javnom imovinom grada Tivta stekle protivpravnu imovinsku korist. Tada međutim, niko od aktera javne scene koji danas ultimativno zahtijevaju da HNV ostane u Domu kulture u Donjoj Lastvi, nije na to reagovao.

Bonus video: