Odrekle se naknade, a da nisu ni znale

Petnaestak majki ne mogu da se prijave za obeštećenje, jer su 30. juna 2017. potpisale zahtjev, kojim traže obustavu naknada i time je same sebi ukinule

17127 pregleda 46 reakcija 15 komentar(a)
Sa protesta korisnica naknada iz marta 2017. godine, Foto: Luka Zeković
Sa protesta korisnica naknada iz marta 2017. godine, Foto: Luka Zeković

Ističe rok za predaju zahtjeva za obeštećenje za majke sa troje i više djece, kojima je pravo na naknadu pripadalo u periodu od 1. januara 2016. do 30. juna 2017, ali se u Nikšiću pojavio problem - pojedine bivše korisnice tvrde da ne mogu da se prijave.

Prema riječima Maje Jovović, članice nikšićkog koordinacionog tima, obratilo joj se petnaestak majki koje ne mogu da se prijave za obeštećenje, jer su 30. juna 2017. potpisale zahtjev, kojim traže obustavu naknada i time je same sebi ukinule. Jovović tvrdi da bivše korisnice, a riječ je samo o penzionerkama, nijesu znale šta potpisuju jer je, kako ističe, apsurd da se neko odriče naknade u iznosu od 336 eura zarad penzije od 147.

Iz Centra za socijalni rad kažu da pravo na obeštećenje, u skladu sa Zakonom o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece, imaju korisnice naknade po osnovu rođenja troje ili više djece kojima je to pravo pripadalo u periodu od 1. januara 2016. do 30. juna 2017.

”Pravo je stranaka da podnose zahtjeve za obeštećenje bivših korisnica naknada za troje ili više djece najkasnije do 9. 3. 2022. godine. Utvrđivanje osnova za ostvarivanja prava je u nadležnosti centra za socijalni rad. Ukoliko stranka ne bude zadovoljna rješenjem centra za socijalni rad može podnijeti žalbu o kojoj će odlučivatti Ministarstvo finansija i socijalnog staranja kao drugostepeni organ. Ukoliko stranka ne bude zadovoljna odlukom drugostepenog organa, može pokrenuti upravni spor kod Upravnog suda”, istakli su iz Centra za socijalni rad.

Jovović podsjeća da je 29. juna 2017. ukinut propis koji je obezbjeđivao naknade za majke troje ili više djece.

Svjesne su i ona i korisnice koje sada ne mogu da traže obeštećenje i ponovno vraćanje na primanje naknada, da ih taj papir zakonski u tome onemogućava, ali se nadaju da će resorno ministarstvo naći način da im pomogne.

”Žene imaju rješenje da su stekle to pravo, nijesu svojevoljno potpisale da se odriču, nijesu znale šta potpisuju...Tražili smo pojašnjenje u Centru za socijalni rad i rečeno nam je da time što su se majke potpisale ovaj papir, neće moći da apliciraju za obeštećenje, jer nijesu dobile cirkularno rješenje koje su dobile sve ostale majke. Apelujem na odgovorne da se uključe u rješavanje ovog problema, jer rok za podnošenje zahtjeva ističe”, kazala je Jovović.

Bonus video: