Kampanja posvećena promociji istaknutih žena iz crnogorske i istorije EU

"Smatrali smo da svako treba da čuje njihove priče, zato ćemo tokom cijelog marta govoriti o njihovim dostignuća i slaviti njihove izbore, koji predstavljaju prave primjere ženstva i junaštva“, saopštili su iz EU info centra

2344 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Evropska unija u Crnoj Gori, povodom 8. marta - Dana žena, organizuje kampanju "Primjeri ženstva i junaštva", u saradnji sa Djevojčicama sa klikerima.

"Ko je prva žena sa Balkana koja je sjela za volan, koja žena je ponijela titulu prve ambasadorke sa naših prostora, zašto je jedna Bjelopoljka upisana u Ginisovu knjigu rekorda, kako je jedna unuka povezala čojstvo i ženstvo, šta je zajedničko jednoj aktivistkinji sa Meduna i italijanki koja je unijela revoluciju u obrazovanje djece? To su samo neka od pitanja na koja odgovore možete dobiti u okviru kampanje", navodi se u saopštenju EU info centra.

Kazali su da je kampanja posvećena promociji istaknutih žena iz crnogorske i istorije Evropske unije, koje su bile jedinstvene, inspirativne, ponosne, jake, odvažne i mnogo ispred svog vremena. "Smatrali smo da svako treba da čuje njihove priče, zato ćemo tokom cijelog marta govoriti o njihovim dostignuća i slaviti njihove izbore, koji predstavljaju prave primjere ženstva i junaštva“, naveli su iz EU info centra.

„Istražili smo živopisne biografije i upoznali živote šest veličanstvenih Crnogorki. A sedma je svaka od nas koja svojom ŽENSKOM snagom prevazilazi sva ograničenja i sve sterotipe vremena i društva. One su slijedile svoje snove, mi ostajemo dosljedne svojim vrijednostima i pratimo zacrtani cilj. Zanimljivim vizualnim izrazima i narativom, novim kanalima komunikacije i edukacije – onlajn, želimo da pretkinje primaknemo potomkinjama i upoznamo se: ovo je ženstvo i junaštvo! S obzirom na to da 'Ženstvo i junaštvo' ne poznaje granice, predstavićemo i nekoliko znamenitih žena iz ostalih djelova Evrope. Jer naše sličnosti prevazilaze naše razlike“, istakli su iz NVO „Dobar život“, koja je osmislila koncept Djevojčice sa klikerima.

Kampanja zvanično počinje u ponedjeljak 7. marta, kada će biti organizovana panel diskusija, posvećena promociji žena koje i danas ruše stereotipe, "uprkos njima ostvaruju svoje snove i slave ženstvo".

Na panel diskusiji će govoriti ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, jedina pilotkinja u Vojsci Crne Gore Kristina Bačić, prva osoba iz Crne Gore na vojnoj akademiji West Point u SAD Nevena Nikolić i jedina takmičarka u brdsko-brzinskim trkama Anđela Knežević.

Uživo prenos panel diskusije može se da pratiti preko Zoom, Facebook i YouTube platformi.

Bonus video: